Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Počet porcií: 4

Máme pre vás overený recept na tekvicový prívarok so zemiakmi, ktorý si môžete pripraviť na obed alebo večeru. Prívarok z tekvice je veľmi jednoduchý na prípravu a uvarený ho máte taktiež veľmi rýchlo. Pripravte si ho s portálom Chutné recepty a uvarte rodine výborné jedlo, po ktorom sa budú oblizovať.

Tekvicový prívarok

Tekvicové prívarky sa stále tešia veľkej obľube, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Tekvica má veľmi jemnú konzistenciu a sladkú chuť, takže je priam stvorená na prívarky. Ďalším dôvodom, prečo sú také obľúbené, je jednoduchosť a rýchlosť ich prípravy, čo mnohým ľuďom šetrí čas a energiu, keďže nemusia dlho stáť pri sporáku. Mnoho ľudí však obľubuje tekvicové prívarky aj kvôli tomu, že sa dajú pripraviť z domácich tekvíc, ktoré chutia najlepšie. Neváhajte a pripravte si tekvicový prívarok s nami.

Na tekvicový prívarok sa najčastejšie používajú sladké tekvice, ako napríklad hokkaido, maslová alebo muškátová, pre ich bohatú chuť a jemnú konzistenciu. Vo všeobecnosti je tekvicový prívarok obľúbeným pokrmom medzi vegánmi a vegetariánmi. Mnoho ľudí ho považuje za výbornú alternatívu k mäsitým polievkam.

Prívarok z tekvice je vynikajúci v tom, že ho môžete dochutiť rôznymi koreninami a bylinkami, aby ste dosiahli rôzne chutné varianty. Je vhodný aj pre deti, pretože je mäkký, ľahko prehĺtateľný a obsahuje výživné zložky. Prívarok obsahuje vlákninu, vitamíny A, C, E, K a niekoľko druhov vitamínov B, minerály ako draslík, horčík a železo. Tekvica obsahuje antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú celkové zdravie.

Ak pripravíte viac tekvicového prívarku, nezabudnite, že si ho môžete zmraziť na neskoršie použitie. Jednoducho ho dajte do vhodných nádob na zmrazenie a môžete si vychutnať tekvicový prívarok aj mimo sezóny. Okrem klasického prívarku môžete tekvicu použiť aj na prípravu rôznych iných pokrmov, ako sú tekvicové koláče, palacinky, muffiny, cestoviny z tekvice a ďalšie. Možností je veľa.

Top recepty z tekvice

Keďže tekvica je celosvetovo obľúbenou potravinou, ktorú si viete ľahko vypestovať aj doma, pripravili sme si pre vás niekoľko návrhov na tie naj recepty z tekvice. Ak jej máte veľa, oplatí sa ju spotrebovať či už vo forme sladkých alebo slaných receptov. Tu sú tipy na niekoľko skvelých receptov z tekvice, či už sladkých alebo slaných:

Sladké recepty:

  1. Tekvicové muffiny: Pripravte si tekvicové muffiny so škoricou a hrozienkami. Skombinujte tekvicovú dužinu s klasickými muffinovými prísadami pre výborný dezert. Tekvicové muffiny si môžete pripraviť aj na slano tu (kliknite).
  2. Tekvicový koláč: Vytvorte klasický tekvicový koláč s krémovým syrom (mascarpone). Kombinácia sladkej tekvice a krémového syra je neodolateľná.
  3. Tekvicová granola: Pripravte si domácu granolu s pridaním tekvicovej zmesi, ktorá dodá špeciálnu chuť a farbu. Je to vynikajúci spôsob, ako pridať tekvicu do vášho raňajkového menu.
  4. Tekvicové palacinky: Urobte tekvicové palacinky s pridaním škorice a muškátového orieška. Sladká a aromatická chuť tekvicových palaciniek vás určite poteší.
  5. Tekvicový krém s orechovou posýpkou: Pripravte si krémový dezert zo zmäknutej tekvice a kokosového mlieka. Posypte ho praženými orechmi a mandľami pre dokonalú textúru a chuť.

Slané recepty:

  1. Tekvicová polievka: Tekvicová polievka je klasikou. Skombinujte tekvicu s vývarom, pridajte koreniny ako kari a získate výbornú a sýtu polievku.
  2. Plnená tekvica: Vydlabte tekvicu a naplňte ju zmesou tekvicovej dužiny, zemiakov, cibule, korenia a pridajte syr. Potom ju zapečte a máte výnimočne chutný pokrm.
  3. Tekvicový rizoto: Nahraďte klasickú ryžu tekvicovými kúskami vo vašom obľúbenom rizote. Pridajte k tomu kozí syr a bylinky pre bohatú chuť.
  4. Tekvicové cestoviny: Vytvorte omáčku z tekvicovej kaše a smotany, ktorú zmiešajte s cestovinami. Pridajte špenát, orechy a parmezán pre dokonalú chuť a farbu.
  5. Tekvicový chlieb: Pripravte si domáci chlieb s tekvicou. Tekvica dodá chlebu šťavnatosť a farebný odtieň.

Nezabudnite, že pri príprave tekvice sa môžete inšpirovať rôznymi kuchynskými tradíciami a kombinovať rôzne koreniny, bylinky a prísady, aby ste dosiahli svoju ideálnu chuťovú kombináciu.

Vyskúšajte aj náš recept na pečenú tekvicu, slané tekvicové muffiny, hokkaido polievku, tekvicové placky alebo tekvicovú polievku bez mlieka. A máme pre vás aj odpoveď na otázku, čo na obed cez týždeň. Skúste aj recept na pyré z Hokkaido tekvice.

Ingrediencie 

  • 1 ks malá tekvica (napríklad hokkaido alebo muškátová),
  • 1 ks veľká cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL olivový olej,
  • 4 šálky zeleninový vývar,
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • 1/2 šálky smotana na varenie (nemusí byť)

Postup receptu: tekvicový prívarok

Tekvicu ošúpeme, odstránime z nej semienka a nakrájame ju na menšie kocky alebo nastrúhame na strúhadle. 

Pripravíme tekvicu. Foto - Michaela

2Na panvici si rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu, ktorú opekáme dozlatista. 

Orestujeme cibuľu. Foto - Michaela

3

K cibuli pridáme aj nasekaný alebo roztlačený cesnak a tekvicu. Takto to spolu smažíme pár minút, kým nebude tekvica mäkká. 

Orestujeme tekvicu. Foto - Michaela

4

K tekvici prilejeme aj zeleninový vývar a všetko privedieme do varu. Keď to začne vrieť, znížime teplotu a varíme asi 15 – 20 minút, kým tekvica nezmäkne úplne. Ak chcete pridať aj smotanu, teraz ju môžete pridať do prívarku a poriadne premiešať, kým sa všetko pekne neprepojí.

Pridáme vývar a zálievku. Foto - Michaela

5Nakoniec prívarok už len dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Tekvicový prívarok máme týmto hotový a podávať ho môžeme samostatne alebo s chlebom či špekáčikom/klobáskou. 

Dochutíme a podávame. Foto - Michaela

Tekvicový prívarok vám zaručene bude chutiť a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na špenátový prívarok.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu