61x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 24 ks
 
Najlepšie kakaové muffiny s ovocím a z ovsenej múky. Pripravte si zdravé muffiny, ktorých príprava je nenáročná a trvá maximálne 30 minút aj s pečením. Potešia sa im deti, ale aj dospelí, pretože kto nemiluje sladké? Najmä keď je v zdravšej forme. Recept podľa kuchyne portálu Chutné recepty

Kakaové muffiny

Muffiny bez pochyby patria k najobľúbenejším receptom. Dôvodov je mnoho, ide najmä o ich rýchlu prípravu a variabilitu, keďže si do nich viete pridať v podstate čokoľvek. Viete si ich pripraviť úplne zdravo, ale aj o čosi sladšie. Existujú rôzne muffiny, obľúbené sú najmä čokoládové, ovocné, tvarohové a veľa iných druhov. Dnes máme pre vás recept na kakaové muffiny s ovocím, ktoré kombinujú jemnú chuť kakaa a kyslastú chuť ovocia

Pre dosiahnutie chutných kakaových muffinov je dôležitý výber správneho kakaového prášku. Vždy si vyberajte kvalitný nesladený kakaový prášok s vysokým obsahom kakaa. Tým dosiahnete bohatšiu a intenzívnejšiu čokoládovú chuť. Ak preferujete sladšie muffiny, môžete pridať do receptu viac cukru alebo iného sladidla podľa svojich preferencií. Ak sa vám zdá, že muffiny sú príliš sladké, môžete množstvo cukru znížiť alebo namiesto cukru použiť prírodné sladidlá, ako napríklad agávový sirup, med a pod. 

Ak chcete vylepšiť chuť a textúru kakaových muffinov, môžete pridať do cesta ďalšie prísady. Napríklad môžete zamiešať do cesta nakrájané orechy, kúsok čokolády, sušené ovocie alebo džem. Kakaové muffiny môžete ozvláštniť aj krémovou plnkou na vrchu. Po upečení muffinov ich nechajte vychladnúť a potom ich môžete poliať čokoládovým alebo tvarohovým krémom. To pridá ďalšiu vrstvu chuti a estetický vzhľad. Takéto muffiny sa hodia napríklad na oslavy. 

Ak chcete muffinom pridať viac výživných prísad, môžete do cesta nastrúhať mrkvu alebo cuketu. Týmto spôsobom pridáte vlákninu a vitamíny. Mrkvu alebo cuketu v ceste nebude vôbec cítiť, ale za to vlákninu vaše telo ocení.

Kakaové muffiny môžete skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote po dobu 2 – 3 dní. Ak chcete predĺžiť ich čerstvosť, môžete ich uložiť do chladničky. Pred podávaním ich môžete znovu zohriať v rúre na niekoľko minút, aby sa zjemnili.

Pre milovníkov muffinov máme aj ďalšie recepty na muffiny, ako napríklad recept na zdravé kváskové muffiny s jahodami, čokoládové muffiny s banánom, jablkové muffiny alebo dvojfarebné muffiny. Neváhajte si pripraviť naše recepty a  spríjemnite si tak deň niečím sladkým, pretože kto by nemiloval sladké. 

Kakao

Kakao je fascinujúca a univerzálne používaná ingrediencia v kuchyni, najmä pri pečení. Tu je niekoľko zaujímavostí a užitočných informácií o kakau:

  1. Pôvod: Kakao je produkované z bobuľového ovocia stromu Theobroma cacao, ktorý rastie v tropických oblastiach. Tieto stromy sa najčastejšie nachádzajú v Južnej Amerike, Afrike a Ázii.

  2. História: Kakao má bohatú históriu, ktorá siaha až do dávnych civilizácií, ako boli Majovia a Aztékovia. Tieto kultúry si vážili kakao nielen ako potravinu, ale aj ako nápoj s náboženským a spoločenským významom.

  3. Výživové hodnoty: Kakao je bohaté na rôzne živiny. Je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Obsahuje tiež minerály, ako je horčík, železo, vápnik a draslík, a vitamíny B-skupiny.

  4. Kakaové bôby: Kakaové bôby majú v skutočnosti horkastý a kyslastý chuťový profil. Výrobcovia čokolády používajú rôzne procesy spracovania, ako je kvasenie a praženie, na zmiernenie tejto horkosti a vytvorenie chutného kakaa a čokolády.

  5. Kakaová múčka a maslo: Kakao sa spracúva na rôzne formy, ako je kakaový prášok, kakaová múčka a kakaové maslo. Kakaový prášok sa vyrába z rozdrvených kakaových bôbov, kde sa oddeľuje tuk. Kakaová múčka je výsledkom ďalšieho spracovania kakaového prášku, pričom sa odstraňuje ďalší tuk. Kakaové maslo je tuk extrahovaný z kakaových bôbov.

  6. Čokoláda a endorfíny: Jedna z príčin, prečo si mnoho ľudí užíva čokoládu, je jej vplyv na náladu. Kakao obsahuje látku nazývanú fenyletylamín, ktorá môže podporovať uvoľňovanie endorfínov, hormónov šťastia, v mozgu.

  7. Ľudské zdroje: Pestovanie a spracovanie kakaa má významný sociálny a ekonomický vplyv na mnoho krajín. V niektorých oblastiach je však stále problém s neudržateľnými pracovnými podmienkami a nedostatkom spravodlivej odmeny pre pestovateľov kakaa. Preto je dôležité podporovať spravodlivý obchod s kakaom.

Kakao je nielen chutné, ale aj zaujímavé z hľadiska jeho histórie, výživových hodnôt a vplyvu na našu náladu. Je dôležité si uvedomiť aj sociálne a environmentálne aspekty súvisiace s pestovaním a spracovaním kakaa.

Na webe Ženy v meste nájdete mnoho sladkých receptov zahŕňajúcich kakao, inšpirujte sa nimi, nájdete tam napríklad aj recept na poctivý kakaový koláč alebo výbornú kakaovú roládu. Skúste aj náš recept na domáce wafle. Skúste aj náš recept na vaječný likér.

Ingrediencie

hrnček = 250 ml

Suché prísady 

  • 2 hrnčeky ovsená múka (pomleté ovsené vločky),
  • 1 hrnček trstinový cukor,
  • 1 ks kypriaci prášok,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 2 PL (kopcovité) kakao

Mokré prísady

  • 1 hrnček vlažné mlieko,
  • 1/2 hrnčeka olej,
  • 3 ks vajcia,
  • 1 hrnček čerstvé alebo mrazené ovocie podľa obľuby (maliny, čučoriedky, slivky a pod.)

Postup receptu: kakaové muffiny

V jednej miske si vymiešame všetky suché prísady okrem kakaa a v druhej všetky mokré (mlieko, vajcia a olej) bez ovocia

Miešame. Foto - Nela

V tomto kroku zmiešame suché a mokré prísady dokopy, nakoniec k nim pridáme aj kakao

Vymiešame prísady. Foto - Nela

3

Do plechu na muffiny poukladáme papierové košíčky. Ak plech na muffiny nemáte, košíčky môžete poukladať aj na obyčajný plech, hoci plech originál na muffiny je lepší, pretože sa v ňom košíčky lepšie držia, avšak zvládnete to aj s obyčajným plechom.

Pridáme kakao. Foto - Nela

4Do košíčkov dáme cesto, avšak iba do ich 3/4. Tesne pred pečením na nich poukladáme obľúbené ovocie (černice, maliny, čučoriedky, nakrájané slivky). Ak ovocie nemáte, to nevadí, kakaové muffiny budú výborné aj bez neho alebo môžete nasekať čokoládu a namiesto ovocia pridať kúsky čokolády. 

Pridáme ovocie. Foto - Nela

5Ak by ste chceli, pripraviť si môžete aj dva druhy muffinov – svetlé a tmavé (kakaové). Cesto si ale musíme vopred rozdeliť napoly, do svetlého cesta ešte pridáme 1/2 hrnčeka ovsenej múky, do druhého, tmavého, cesta pridáme kakao. Muffiny pečieme pri teplote 170°C asi 10 – 15 minút, podľa potreby a kakaové muffiny sú hotové.

Pečieme. Foto - NelaTip na záver: Na koniec môžete kakaové muffiny podávať s bielym jogurtom, čerstvým ovocím, ozdobiť mätou alebo pridať si k nim kopček obľúbenej zmrzliny. Kakaové muffiny môžete posypať práškovým cukrom.

Zdravé kakaové muffiny nie sú jediným zdravým a sladkým receptom na našej stránke, skúste aj náš recept na zdravý pudingový koláč.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu