Čas prípravy: 2 hodiny
Čas tepelnej úpravy: 30 minút
Počet porcií: 8 pohárov

Najlepšie domáce lečo zavárané bez cibule, ktoré si môžete odložiť do špajzy na zimu. Máme pre vás overený recept, vďaka ktorému si pripravíte výborné lečo. Mať vždy poruke domáce lečo je na nezaplatenie, najmä v zime. Poďte do toho s kuchyňou portálu Chutné recepty.

Domáce lečo zavárané bez cibule

Zavárané domáce lečo je skvelá voľba v tom, že ak neviete, čo na večeru alebo obed, vytiahnete lečo a či si ho pripravíte s vajcami alebo s mäsom, rýchle jedlo máte hneď hotové. Zavaríte si ho v lete a v zime už len vytiahnete a môžete pripravovať obed.

Recept, ktorý máme pre vás, je skvelý v tom, že nezhŕňa olej, soľ a ani cibuľu. Do fliaš na zaváranie zakonzervujeme iba paradajky a papriky, najlepšie tie domáce. Pripravte si s nami zavárané domáce lečo. 

Ingrediencie 

  • 5 kg očistené paradajky,
  • 1,5 kg očistené papriky (bez jadrovníka)

Postup receptu: zavárané lečo

Ako prvé si zeleninu nakrájame. Paradajky a papriky dôkladne umyjeme a nakrájame ich. Následne ich vložíme do hrnca a začneme nahrievať. 

Nakrájame zeleninu. Foto - Slávka

2Zeleninu dôkladne premiešavame, aby sa neprilepila alebo nepripálila zospodu. Po 45 minútach by už zelenina mala byť mäkká. Ak sa vám bude zdať tvrdá, ešte ju varte ďalej do zmäknutia. 

Varíme zeleninu. Foto - Slávka

3

Po zmäknutí, napĺňame poháre touto horúcou zmesou a následne ich uzavrieme viečkom a prevrátime hore dnom, aby sa viečko čo najlepšie prichytilo. Poháre potom poukladáme do tzv. „dunctu“, ktorý slúži na uchovanie tepla. Zakryjeme ich ešte dekou alebo uterákmi, aby sa zaváranie dokončilo úspešne. A zavárané domáce lečo máme hotové.

Domáce lečo zavárané bez cibule nalejeme do pohárov. Foto - Slávka
Domáce lečo zavárané bez cibule nalejeme do pohárov. Foto – Slávka

Dôležitým krokom pri zaváraní domáceho leča je správna sterilizácia pohárov a viečok, aby sa zabezpečila dlhá trvanlivosť a zabránilo sa znehodnoteniu jedla. Môžete to urobiť varením pohárikov a viečok vo vode alebo použiť v rúre program na sterilizáciu. Ak chcete dosiahnuť najlepší výsledok, je dôležité vyberať zrelé a čerstvé papriky, paradajky, poprípade inú zeleninu. Zrelá zelenina dodá leču vynikajúcu chuť a textúru.

Zavárané domáce lečo je vynikajúcim spôsobom, ako si uchovať sezónnu zeleninu a vychutnávať si ju po celý rok. Skladujte poháre v chladnom a suchom prostredí bez priameho slnečného žiarenia. Recept na zavárané domáce lečo je veľmi flexibilný a môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám. Môžete pridať ďalšiu zeleninu ako cuketu, baklažán, cibuľu atď.

Dôležité je dodržiavať správne postupy pri zaváraní, aby sa predišlo kontaminácii a potenciálnemu riziku vzniku potravinových ochorení. Dôkladne umyte zeleninu, dodržujte čas a teplotu varenia a zatvárajte poháre viečkom správne.

Okrem tradičného použitia ako omáčky k mäsu, zavárané lečo je skvelé na pizzu, do cestovín, na grilovanie a do mnoho ďalších jedál. Skúste experimentovať s rôznymi spôsobmi podávania. Lečo má v rôznych krajinách rôzne podoby a významy. Rôzne kultúry majú svoje špecifické prípravy a ingrediencie, čo môže byť zaujímavé objavovať a skúšať.

Príprava zaváraného leča je nielen skvelý spôsob, ako si vychutnať letnú zeleninu po celý rok, ale aj zábavný proces, ktorý môžete zdieľať so svojimi blízkymi a rodinou. Venujte pozornosť bezpečnosti a užite si varenie a výsledok v podobe lahodného zaváraného leča!

Neváhajte si pripraviť aj klasické lečo alebo bravčové s lečom a hranolkami. Okrem toho máme pre vás recept aj na klasický domáci kečup, čalamádu, domáci pretlak alebo nálev na zavárané uhorky.

Prečo doma zavárať lečo bez cibule

Zaváranie je tradičná a praktická činnosť, ktorá získava na popularite z mnohých dobrých dôvodov. Táto stará technika konzervácie potravín nám umožňuje zachovať čerstvosť sezónnych plodov po celý rok a využiť hojnosť zeleniny a ovocia naplno. Prečo by sme sa mali teda púšťať do zavárania?

Prvým a najzrejmejším dôvodom je uchovanie čerstvej chuti a výživných hodnôt potravín. Zaváraním zachytávame všetky prírodné chute a výživné látky zeleniny a ovocia, a tým pádom si môžeme vychutnávať ich skvelú chuť aj v mimo-sezóne. Je to skvelý spôsob, ako si dopriať letné paradajky, sladké broskyne alebo šťavnaté uhorky aj v zimných mesiacoch.

Okrem toho, zaváranie poskytuje aj výhodu zníženia odpadu. Každoročne sa veľké množstvo zeleniny a ovocia vyhadzuje kvôli skrátenému obdobiu trvanlivosti. Zaváraním však môžeme tento zbytočný odpad minimalizovať a využiť každý kúsok sezónnych plodov efektívne.

Navyše, zaváranie nám umožňuje mať vždy po ruke prírodné a bezpečné potraviny. Mnohé priemyselné konzervy obsahujú umelé prísady a konzervačné látky, ktoré môžu byť pre naše zdravie nežiaduce. Varením vlastných zaváranín vieme presne, čo do nich dávame, a môžeme sa vyhnúť pridaným chemikáliám a sacharidom.

Nepopierateľným benefitom zavárania je aj pocit spokojnosti a potešenia z vlastnej výroby. Tvorba zaváraných plodov je príjemnou aktivitou, ktorá vás spája s tradíciami a vytvára puto s prírodou a sezónnymi potravinami. Navyše, zavárané lahôdky sú skvelým darčekom pre rodinu a priateľov, čo dodáva tejto činnosti aj ďalší rozmer.

V dnešnej dobe, keď stále viac ľudí hľadá spôsoby, ako žiť udržateľnejšie a zdravšie, zaváranie predstavuje jednoduchý a ekologický spôsob, ako dosiahnuť tieto ciele. Zachovanie sezónnych plodov pre neskoršie obdobie je nielen šikovný trik, ale aj zmysluplný spôsob, ako oplývať chuťami a vôňami prirodzených prísad po celý rok. Preto sa pustite do zavárania a objavujte radosť a výhody tejto tradičnej kuchynskej činnosti!

Zavarte si napríklad aj cuketu alebo uhorky v sladkokyslom náleve. Skúste aj náš recept na bulharský šalát

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu