Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 – 25 minút
Počet porcií: 4
 

Zdravé a chutné patizónové placky so syrom. Výborný nízko-kalorický recept na rýchly obed alebo večeru sa oplatí vyskúšať. Ak máte radi patizón alebo ste ho ešte neskúšali, a chceli by ste, patizónové placky sú niečo pre vás. Môžete si k nim pripraviť aj nejaký dip alebo domácu tatársku omáčku. Výborný recept z dielne portálu Chutné recepty stojí za vyskúšanie.

Patizónové placky

Placky patria k jedlám, ktoré sú v našim končinách veľmi obľúbené. Okrem tých klasických zemiakových sa však stále viac a viac do popredia dostávajú aj rôzne zeleninové. Patizónové placky so syrom sú skvelou voľbou na obed alebo večeru a ich nízko-kalorickosť poteší každého, kto si stráži figúru. Jednoduché, chutné a zdravé. Obsahujú iba minimum tuku a samé zdravé ingrediencie. Pripravme si ich spolu. 

Patizónové placky predstavujú nielen chutnú, ale aj výživnú alternatívu v kuchyni, ak vezmeme do úvahy, že patizón patrí k druhom tekvice. Táto zelenina prispieva k pestrosti jedálnička a ponúka niekoľko zaujímavých výhod. Prvým dôležitým aspektom je nutričný obsah patizónov. Ako druh tekvice obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu. Vláknina v patizóne môže podporiť zdravý tráviaci systém a prispieť k celkovému pohodliu trávenia.

Ďalším zaujímavým faktom je ich nízko-kalorický charakter. Pre tých, ktorí si sledujú príjem kalórií a dbajú na zdravú stravu, môžu byť patizónové placky skvelou voľbou. S nižším obsahom kalórií môžu byť súčasťou vyváženého jedálnička. Variabilita receptov je ďalším pozitívnym aspektom. Patizónové placky umožňujú kreativitu v kuchyni. Experimentovanie s rôznymi bylinkami, koreninami a inými druhmi zeleniny umožňuje prispôsobiť chuť placiek podľa osobných preferencií.

Je tiež dôležité zdôrazniť, že patizónové placky môžu byť vhodné pre rôzne stravovacie preferencie, vrátane vegetariánstva a vegánstva. Táto flexibilita z nich robí výbornú voľbu pre tých, ktorí dodržiavajú špecifické diétne obmedzenia. V neposlednom rade, ak patizón patrí k bežne využívaným druhom zeleniny v miestnej kuchyni, príprava patizónových placiek môže byť tiež spôsobom, ako podporiť lokálne potraviny a oceniť sezónne ingrediencie.

Celkovo platí, že patizónové placky sú nielen chutné, ale aj všestranné a prispievajú k zdravej strave a kuchyni plnej rôznorodosti. Okrem nich si spolu môžeme pripraviť aj klasické zemiakové placky, tekvicové alebo cuketové placky, placky z kapusty či zemiakovú haruľu

Benefity patizónu na zdravie

Patizón, ako druh tekvice, môže prispievať k rôznym zdravotným výhodám v rámci vyváženej stravy. Tu sú niektoré z možných zdravotných benefitov patizónu:

  1. Vitamíny a minerály: Patizón obsahuje viacero dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínov A, C, E a K, ako aj draslíka a mangánu. Tieto živiny sú kľúčové pre podporu imunitného systému, zdravie kože, videnie a krvné zrážanie.

  2. Antioxidanty: Patizón je bohatý na antioxidanty, ako beta-karotén, ktoré môžu chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty majú potenciál znižovať zápal v tele a prispievať k prevencii rôznych ochorení.

  3. Vláknina pre zdravý tráviaci systém: Vláknina obsiahnutá v patizóne je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému. Pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu, reguluje hmotnosť a podporuje pravidelné a pohodlné trávenie.

  4. Podpora srdcového zdravia: Draslík obsiahnutý v patizóne môže pomáhať udržiavať normálny krvný tlak a podporovať celkové srdcové zdravie. Správne množstvo draslíka v strave je dôležité pre udržanie rovnováhy tekutín v tele a prevenciu hypertenzie.

  5. Možné zníženie rizika chronických ochorení: Vďaka obsahu antioxidantov a ďalších živín môže patizón prispievať k zníženiu rizika vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, diabetes a niektoré typy rakoviny.

  6. Nízkokalorická alternatíva: Pre tých, ktorí sledujú svoj príjem kalórií a dbajú na udržanie zdravej hmotnosti, je patizón vhodnou voľbou. Obsahuje málo kalórií, čo umožňuje jeho pridanie do jedálnička bez zbytočného pridávania kalórií.

Je však dôležité si uvedomiť, že zdravotné výhody závisia aj od spôsobu prípravy a konzumácie patizónu. Napríklad, konzumácia surového patizónu zachováva viac živín ako tepelná úprava.

Rovnako dôležité je aj začlenenie patizónu do vyváženej stravy, bohatej na rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad aj vo forme zdravého cuketového šalátu, pečenej zeleniny na plechu, šošovicovej polievky alebo mrkvového perkeltu so syrom.  Tu je zase recept na chrumkavé cuketovo zemiakové placky a české zemiakové placky.

Ingrediencie

  • 2 ks patizón,
  • 4 ks vajcia,
  • 2 hrste strúhaný syr (mozzarella, eidam, gouda),
  • 4 PL hladká špaldová múka (alebo klasická),
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • na dochutenie: drvená rasca, mleté čierne korenie, soľ

Postup receptu

1

Očistíme a umyjeme patizóny. Zbavíme ich aj dužiny a takto umyté a očistené ich nastrúhame na hrubšom strúhadle. 

Očistíme patizóny. Foto - Nela

2K nastrúhaným patizónom pridáme aj vajcia, nastrúhaný syr podľa chuti, múku a korenie. Ešte k nim pridáme aj roztlačený cesnak. 

Pridáme suroviny. Foto - Nela

3

Z týchto surovín vymiešame vláčne cesto. Plech si zatiaľ vystelieme papierom na pečenie alebo ho vymastíme tukom. 

Vymiešame cesto. Foto - Nela

4Na plechu vytvarujeme z cesta placky, ktoré pečieme pri teplote 180°C. Pečieme ich asi 20 – 30 minút do zlatista podľa potreby a na teplom vzduchu. Môžeme piecť naraz aj dva plechy. Hotovo!

Upečieme. Foto - Nela

Patizónové placky sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj naše recepty na obed bez mäsa.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu