Zdravé a chutné patizónové placky so syrom. Výborný nízko-kalorický recept na rýchly obed alebo večeru sa oplatí vyskúšať. Ak máte radi patizón alebo ste ho ešte neskúšali, a chceli by ste, patizónové placky sú niečo pre vás. Môžete si k nim pripraviť aj nejaký dip alebo domácu tatársku omáčku. Výborný recept z dielne portálu Chutné recepty stojí za vyskúšanie.
Patizónové placky
Placky patria k jedlám, ktoré sú v našim končinách veľmi obľúbené. Okrem tých klasických zemiakových sa však stále viac a viac do popredia dostávajú aj rôzne zeleninové. Patizónové placky so syrom sú skvelou voľbou na obed alebo večeru a ich nízko-kalorickosť poteší každého, kto si stráži figúru. Jednoduché, chutné a zdravé. Obsahujú iba minimum tuku a samé zdravé ingrediencie. Pripravme si ich spolu.
Patizónové placky predstavujú nielen chutnú, ale aj výživnú alternatívu v kuchyni, ak vezmeme do úvahy, že patizón patrí k druhom tekvice. Táto zelenina prispieva k pestrosti jedálnička a ponúka niekoľko zaujímavých výhod. Prvým dôležitým aspektom je nutričný obsah patizónov. Ako druh tekvice obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu. Vláknina v patizóne môže podporiť zdravý tráviaci systém a prispieť k celkovému pohodliu trávenia.
Ďalším zaujímavým faktom je ich nízko-kalorický charakter. Pre tých, ktorí si sledujú príjem kalórií a dbajú na zdravú stravu, môžu byť patizónové placky skvelou voľbou. S nižším obsahom kalórií môžu byť súčasťou vyváženého jedálnička. Variabilita receptov je ďalším pozitívnym aspektom. Patizónové placky umožňujú kreativitu v kuchyni. Experimentovanie s rôznymi bylinkami, koreninami a inými druhmi zeleniny umožňuje prispôsobiť chuť placiek podľa osobných preferencií.
Benefity patizónu na zdravie
Patizón, ako druh tekvice, môže prispievať k rôznym zdravotným výhodám v rámci vyváženej stravy. Tu sú niektoré z možných zdravotných benefitov patizónu:
Ingrediencie
- 2 ks patizón,
- 4 ks vajcia,
- 2 hrste strúhaný syr (mozzarella, eidam, gouda),
- 4 PL hladká špaldová múka (alebo klasická),
- 4 strúčiky cesnaku,
- na dochutenie: drvená rasca, mleté čierne korenie, soľ
Postup receptu
1
Očistíme a umyjeme patizóny. Zbavíme ich aj dužiny a takto umyté a očistené ich nastrúhame na hrubšom strúhadle.
2K nastrúhaným patizónom pridáme aj vajcia, nastrúhaný syr podľa chuti, múku a korenie. Ešte k nim pridáme aj roztlačený cesnak.
3
Z týchto surovín vymiešame vláčne cesto. Plech si zatiaľ vystelieme papierom na pečenie alebo ho vymastíme tukom.
4Na plechu vytvarujeme z cesta placky, ktoré pečieme pri teplote 180°C. Pečieme ich asi 20 – 30 minút do zlatista podľa potreby a na teplom vzduchu. Môžeme piecť naraz aj dva plechy. Hotovo!
Patizónové placky sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj naše recepty na obed bez mäsa.