Jednoduchá syrová roláda so šunkou | Chutné recepty
Jednoduchá syrová roláda so šunkou na každú príležitosť. Milovníci syra si naozaj prídu na svoje pri tomto recepte. Jej príprava nie je taká náročná, ako sa môže zdať, a zvládne ju pripraviť naozaj každý. Skúste jednoduchý recept portálu Chutné recepty.
Syrová roláda so šunkou
Jedným z klasických veľkonočných pohostení býva práve syrová roláda so šunkou a vajíčkom. Na prípravu je to veľmi jednoduchá jednohubka. Zároveň ponúka možnosť naplniť si ju podľa rôznych chuťových preferencií.
Teraz je ale na rade syrová roláda so šunkou.
Ingrediencie
- 250 g plátkový syr (gouda, eidam a pod.),
- 120 g krémový syr (lučina, philadelphia a pod.),
- 60 g maslo,
- soľ – podľa chuti,
- hrsť byliniek,
- 4 ks vajcia,
- 150 g šunka
Postup receptu
1Vajíčka uvaríme na tvrdo. Plátkový syr poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa okraje plátkov prekrývali aspoň 0,5 cm. Dáme do rúry vyhriatej na 170 stupňov na asi 3 – 5 minút. Sledujeme, ak chceme dosiahnuť, aby sa syr jemne rozpustil a spojili sa jednotlivé plátky do jedného veľkého plátu.
2
Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a poukladáme plátky šunky (ak chceme, tak môžeme aj salámy).
3
V miske zmiešame zmäknuté maslo s krémovými syrmi. (Ak chceme, dochutíme horčicou, chrenom a pod.) Primiešame aj najemno nasekané bylinky (petržlenovú vňať, pažítku, špenát a pod.) Posolíme. Vajíčka ošúpeme a do plnky pridáme najskôr žĺtka. S vidličkou ich rozpučíme a zamiešame do plnky.
4
Bielka nakrájame najemno a primiešame do plnky.
5
Plnku rovnomerne natrieme (v hrúbke okolo 0,5 cm) na syrový plát so šunkou. Asi 3 – 4 cm pri hornom okraji necháme voľné.
6
Roládu začneme pomaly rolovať a utľapkávať až po horný čistý okraj. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme poriadne stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny a syrová roláda so šunkou je hotová. Takto pripravenú roládu treba spotrebovať do 24 hodín.
Veríme, že vám bude syrová roláda so šunkou chutiť, dobrú chuť.
Základný recept
My predstavujeme základný recept a ako si ho prispôsobíte, je len na vás. Dôležité je do plnky dať nejakú tuhú zložku, aby pri krájaní plnka nevytiekla, ako napríklad maslo. To môžete zmiešať s tavenými syrmi alebo krémovými syrmi, alebo aj hotovými smotanovými pomazánkami. Okrem šunky môžete pridať aj kolieska salámy. Dochutiť plnku môžete horčicou, chrenom a bylinkami: pažítkou, petržlenovou či mrkvovou vňaťou. Rozhodne nič nepokazíte pridaním najemno nakrájanej kapie alebo kyslej uhorky. Fantázií a chutiam medze nemusíte klásť.
Syrová roláda so šunkou je obľúbené jedlo vo východnej a strednej Európe, najmä na Slovensku, v Česku, Rakúsku a Nemecku. Je to pochúťka, ktorá často zdobí slávnostné stoly na rodinných oslavách, sviatkoch a firemných podujatiach. Je známa svojou univerzálnosťou a jednoduchou prípravou, čo ju robí ideálnou pre veľké zhromaždenia.