Čas prípravy: 25 minút
Čas tuhnutia: 2 – 12 hodín
Počet porcií: 20 – 25 ks
 

Jednoduchá syrová roláda so šunkou na každú príležitosť. Milovníci syra si naozaj prídu na svoje pri tomto recepte. Jej príprava nie je taká náročná, ako sa môže zdať, a zvládne ju pripraviť naozaj každý. Skúste jednoduchý recept portálu Chutné recepty.

Syrová roláda so šunkou

Jedným z klasických veľkonočných pohostení býva práve syrová roláda so šunkou a vajíčkom. Na prípravu je to veľmi jednoduchá jednohubka. Zároveň ponúka možnosť naplniť si ju podľa rôznych chuťových preferencií. My predstavujeme základný recept a ako si ho prispôsobíte, je len na vás. Dôležité je do plnky dať nejakú tuhú zložku, aby pri krájaní plnka nevytiekla, ako napríklad maslo. To môžete zmiešať s tavenými syrmi alebo krémovými syrmi, alebo aj hotovými smotanovými pomazánkami. Okrem šunky môžete pridať aj kolieska salámy. Dochutiť plnku môžete horčicou, chrenom a bylinkami: pažítkou, petržlenovou či mrkvovou vňaťou. Rozhodne nič nepokazíte pridaním najemno nakrájanej kapie alebo kyslej uhorky. Fantázií a chutiam medze nemusíte klásť.

Syrová roláda so šunkou je obľúbené jedlo vo východnej a strednej Európe, najmä na Slovensku, v Česku, Rakúsku a Nemecku. Je to pochúťka, ktorá často zdobí slávnostné stoly na rodinných oslavách, sviatkoch a firemných podujatiach. Je známa svojou univerzálnosťou a jednoduchou prípravou, čo ju robí ideálnou pre veľké zhromaždenia.

História syrovej rolády so šunkou siaha hlboko do európskej kuchyne, kde sa tradične pripravuje na rôzne sviatky a oslavy. V mnohých krajinách je neoddeliteľnou súčasťou bufetových stolov a studených mís. Táto kombinácia je populárna vďaka svojej lahodnej chuti a estetickej príťažlivosti.

Z nutričného hľadiska je syrová roláda so šunkou bohatá na bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast a obnovu tkanív. Syr, ktorý je základnou zložkou tohto jedla, poskytuje vápnik potrebný pre zdravie kostí a zubov. Hoci obsahuje aj tuky, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, je dôležité konzumovať toto jedlo s mierou.

Existuje mnoho variantov syrovej rolády so šunkou. Možno ju pripraviť s rôznymi druhmi syra a šunky. Často sa pridávajú aj ďalšie ingrediencie, ako je paprika, olivy, vajcia alebo bylinky, aby sa zvýšila chuťová rôznorodosť. Používajú sa rôzne typy syrov, od tvrdých, ako je eidam či gouda, po mäkké syry, ako je mozzarella alebo krémový syr.

Syrová roláda so šunkou je často podávaná ako predjedlo alebo súčasť bufetového stola. Je obľúbená na spoločenských udalostiach vďaka svojej estetickej príťažlivosti a ľahkej konzumácii. Pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo s nízkotučnou diétou existujú verzie s nízkotučným alebo bezlaktózovým syrom. Tiež sa dajú použiť alternatívy k šunke, ako je morčacie mäso.

Syrová roláda so šunkou je všestranné a obľúbené jedlo, ktoré nielenže lahodí chuťovým pohárikom, ale tiež poskytuje dôležité živiny. Vďaka svojej jednoduchej príprave a možnosti variácií si našla svoje miesto na stoloch po celom svete.

Plnenie syrovej rolády

Tu sú niektoré nápady na to, čím môžete syrovú roládu ešte naplniť, aby ste pridali ešte viac chuti a zaujímavosti:

  • Šalátové listy a zelenina: Pridajte do rolády čerstvé šalátové listy, ktoré dodajú textúru a osviežujúcu chuť. Môžete pridať aj plátky uhorky, paradajky alebo avokáda pre ešte väčšiu farebnú a chuťovú pestrosť.

  • Pestové omáčky: Ak chcete zvýrazniť chuť syra a šunky, môžete k roláde podávať rôzne pestové omáčky. Napríklad bazalkové pesto, paradajkové pesto alebo olivové pesto dodajú jedlu ďalší rozmer chuti.

  • Ovocie: Pre netradičnú chuťovú kombináciu môžete do rolády pridať ovocie, ako sú napríklad jablká, hrušky alebo sušené marhule. Tieto ovocné prísady dodajú roláde sladkú a osviežujúcu chuť.

  • Orechy a semiačka: Pridanie nasekaných orechov alebo semiačok do plnky rolády pridá jedlu textúru a obohatí ho o zdravé tuky a bielkoviny. Skúste napríklad vlašské orechy, mandľové lupienky alebo tekvicové semiačka.

  • Bylinky a korenie: Pre ešte väčšiu chuťovú intenzitu a aromatickosť môžete do naplnenia rolády pridať čerstvé bylinky a korenie. Rozdrvte do syrovej zmesi čerstvú petržlenovú vňať, bazalku či koriander, alebo pridajte trochu korenia ako čierne korenie, papriku alebo čili.

Tieto ingrediencie môžete kombinovať a prispôsobiť podľa vlastných preferencií a chuťových požiadaviek, aby ste vytvorili syrovú roládu, ktorá bude presne podľa vášho gusta.

Vyskúšajte aj tento náš recept na syrovú roládu. Máme pre vás aj recept na zapekané palacinky so syrom a šunkou, fit špenátové palacinky, slané palacinky so šampiňónmi, syrovú omáčku na cestoviny alebo syrové pagáče. Alebo skúste náš recept na bylinkové maslo.

Teraz je ale na rade syrová roláda so šunkou.

Ingrediencie

  • 250 g plátkový syr (gouda, eidam a pod.),
  • 120 g krémový syr (lučina, philadelphia a pod.), 
  • 60 g maslo,
  • soľ – podľa chuti,
  • hrsť byliniek,
  • 4 ks vajcia,
  • 150 g šunka

Postup receptu

1Vajíčka uvaríme na tvrdo. Plátkový syr poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa okraje plátkov prekrývali aspoň 0,5 cm. Dáme do rúry vyhriatej na 170 stupňov na asi 3 – 5 minút. Sledujeme, ak chceme dosiahnuť, aby sa syr jemne rozpustil a spojili sa jednotlivé plátky do jedného veľkého plátu.

Poukladáme syr. Foto - Andrea

2

Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a poukladáme plátky šunky (ak chceme, tak môžeme aj salámy).

Poukladáme aj plátky šunky. Foto - Andrea

3

V miske zmiešame zmäknuté maslo s krémovými syrmi. (Ak chceme, dochutíme horčicou, chrenom a pod.) Primiešame aj najemno nasekané bylinky (petržlenovú vňať, pažítku, špenát a pod.) Posolíme. Vajíčka ošúpeme a do plnky pridáme najskôr žĺtka. S vidličkou ich rozpučíme a zamiešame do plnky.

Urobíme plnku. Foto - Andrea

4

Bielka nakrájame najemno a primiešame do plnky.

Pridáme aj bielky. Foto - Andrea

5

Plnku rovnomerne natrieme (v hrúbke okolo 0,5 cm) na syrový plát so šunkou. Asi 3 – 4 cm pri hornom okraji necháme voľné.

Natrieme plnku. Foto - Andrea

6

Roládu začneme pomaly rolovať a utľapkávať až po horný čistý okraj. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme poriadne stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny a syrová roláda so šunkou je hotová. Takto pripravenú roládu treba spotrebovať do 24 hodín.

Zrolujeme. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude syrová roláda so šunkou chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na syrovú roládu s bryndzou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu