Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 25 minút 
Počet porcií: 3 – 4
 
Pre gurmánov máme skvelý recept na slané palacinky so šampiňónmi. Nebojte sa vyskúšať niečo nové a pripravte si toto jedlo podľa nášho receptu z chutnerecepty.sk. Takéto slané palacinky sú dobrý nápad ako vyskúšať niečo iné a pripraviť si výborný obed či večeru.

Slané palacinky 

Sladké palacinky poznajú všetci z nás, ale tie slané sú menej typické, avšak o nič menej chutnejšie. Je mnoho ľudí, ktorí obľubujú skôr slané jedlá a slané palacinky so šampiňónmi sú istotne to pravé pre nich. Ak neviete, čo si pripraviť cez víkend na obed či večeru alebo aj počas týždňa, máme pre vás tento tip na slané palacinky. 

Palacinky na slano sú obľúbené v mnohých častiach sveta. Napríklad vo Francúzsku sa nazývajú „galettes“ a sú typickým pokrmom v Bretónsku. V Mexiku sú známe ako „tortillas“ a v Indii ako „cheela“ alebo „dosa“. 

Čo je na nich skvelé, je to, že ich môžete naplniť náplňami, ktorých je nespočetne veľa. Obľúbené náplne zahŕňajú napríklad šunku, syr, zeleninu, vajcia, kuracie mäso, morské plody, avokádo, bylinky a rôzne iné omáčky s ďalšími ingredienciami. Môžete si ich teda naplniť plnkou, ktorá je podľa vašich chuťových preferencií. Nebojte sa použiť pri ich príprave aj rôzne druhy korenia. Do cesta môžete pridať napríklad petržlen, koriander, oregano, cesnak, papriku alebo kari. Tieto koreniny pridajú palacinkám zaujímavú arómu a hlavne chuť.

Toto jedlo je veľmi všestranné aj v tom, že okrem obeda a večere si ich pokojne môžete pripraviť aj na raňajky. V lete sú skvelou voľbou ako „snack“ na pikniky, party alebo ako predjedlo na spoločenských udalostiach. 

Zároveň predstavujú zdravšiu alternatívu k sladkým palacinkám, najmä ak použijete celozrnnú múku alebo iné varianty ako napríklad pohanku alebo quinoa. Ak ich naplníte zeleninou, pridáte tak do svojho jedálnička aj viac vitamínov a vlákniny. 

Navyše sú slané palacinky veľmi chutné, ak ich jete aj za studena. Pripraviť si ich môžete dopredu, uskladnite v chladničke alebo niektoré dokonca aj v mrazničke a vytiahnete, keď na nich dostanete chuť. 

Náplne do slaných palaciniek 

Máme pre vás aj niekoľko tipov na iné druhy náplní, ktoré si môžete kedykoľvek pripraviť a určite stojí za to ich aspoň vyskúšať. Tu je niekoľko nápadov:

  1. Špenát a syr: Palacinky naplňte duseným špenátom a pridajte k nemu rozdrvený syr ako napríklad feta alebo ricottu. Môžete tiež pridať niektoré bylinky podľa chuti, ako napríklad petržlen alebo bazalku.

  2. Losos a krémový syr: Natrite slané palacinky krémovým syrom (napríklad smotanovým syrom) a vrstvou nastrúhaného lososa. Pridajte plátky uhorky a nakrájanú cibuľku na dochutenie.

  3. Kuracie mäso a huby: Kúsky kuracieho mäsa a huby (napríklad šampiňóny) orestujte spolu s cibuľkou a cesnakom. Použite túto zmes ako náplň na palacinky a pridajte trochu smotany alebo syru na zvýraznenie chuti.

  4. Zeleninová zmes: Pripravte zmes rôznej zeleniny, ako sú paprika, cuketa, mrkva a cibuľa. Orestujte ich na panvici, pridajte koreniny podľa chuti a naplňte palacinky.

  5. Paradajková omáčka a mozzarella: Palacinky môžete tiež naplniť aj čerstvou paradajkovou omáčkou a nastrúhanou mozzarellou. Môžete pridať aj bazalku alebo oregano na dochutenie.

Vyskúšajte aj náš recept na fit špenátové palacinky, zapekané palacinky so šunkou a syrom alebo zdravé cuketové palacinky. Okrem tohto máme pre vás recept aj na perfektné hrnčekové palacinky, ktoré sú na sladko.

Za vyskúšanie určite stoja aj chrumkavé placky z kapusty a nadýchané tradičné langoše. Alebo recept na domáce rožky ako z obchodu. Prípadne vyskúšajte aj recept na tradičný podplamenník či krémovú šampiňónovú polievku.

Tak, pustime sa do varenia!

Ingrediencie

cca 12 palaciniek

  • 3 dcl mlieko,
  • 2 dcl voda,
  • 1 dcl olej,
  • 200 g hladká múka,
  • 2 ks vajcia,
  • štipka soli

Náplň

  • 400 g šampiňónov, 
  • 2 cibule,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • čierne korenie podľa chuti,
  • 150 g nastrúhaný tvrdý syr,
  • 250 ml kyslá smotana,
  • hrsť čerstvej pažítky

Postup receptu

Všetky suroviny na palacinkové cesto spolu zmiešame a na oleji si z neho upečieme palacinky. Oleja nemusíte pridávať veľa, keďže ho už máme v ceste. Na opečenie každej palacinky bude teda stačiť iba zopár kvapiek oleja. 

Upečieme palacinky. Foto - Jaja

2Cibuľu a šampiňóny si nakrájame na malé kocky a spolu s pretlačeným cesnakom necháme podusiť na panvici. Pridáme k nim aj čierne korenie podľa chuti. Šampiňóny sa nedusia dlho, a tak ich máte hotové naozaj veľmi rýchlo (5 – 7 minút). 

Podusíme šampiňóny. Foto - Jaja

3

K podusenej šampiňónovej zmesi pridáme pažítku, ktorú si vopred posekáme na drobno a panvicu odstavíme zo sporáka.

Pridáme pažítku. Foto - Jaja

4

Pridáme ešte kyslú smotanu, všetko spolu zamiešame a necháme chvíľku odležať, aby sa nám v zmesi premiešali chute. 

Pridáme kyslú smotanu. Foto - Jaja

5Syr si medzitým nastrúhame na drobno.

Nastrúhame syr. Foto - Jaja

6Každú palacinku naplníme šampiňónovou zmesou a nastrúhaným syrom. Nakoniec slané palacinky zrolujeme a môžeme podávať.

Naplníme a zrolujeme. Foto - Jaja

Prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte napríklad aj tieto recepty na sladké palacinky z portálu Ženy v meste – klasické palacinky s tvarohom alebo zdravé banánové palacinky. Ak by ste mali chuť na niečo slané, nájdete tam aj tento recept na výbornú chrumkavú haruľu

Videorecept ako pripraviť slané palacinky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu