21x hlasované

Čas prípravy: 40 minút,
Počet porcií: 4,

Pečená tekvica v rúre je dobrým nápadom pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať chutné a zdravé jedlo.

Pečená tekvica v rúre

Chcete pripraviť niečo naozaj veľmi chutné a nenáročné na prípravu? Tekvica je naozaj vhodná na pečenie. Vyskúšajte osvedčený recept a prekvapte seba aj okolie.

V rúre pečená tekvica s olivovým olejom a cesnakom je fantastická, zdravá a výživná. Hodí sa nielen ako príloha k rozličným jedlám, ale zachutí vám aj bez všetkého.

Tekvica je obľúbenou sezónnou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov je pečenie v rúre. Táto metóda zachováva všetky nutričné hodnoty tekvice a robí ju jemne karamelizovanou a mäkkou.

Pečená tekvica získava krásnu sladkú chuť a jemnú textúru, ktorá ju robí ideálnou ako príloha alebo súčasť rôznych jedál.

Pečená tekvica je jednoduchý a chutný spôsob, ako si vychutnať sezónnu zeleninu. Recepty s ňou sú rôznorodé a môžu spĺňať rôzne požiadavky – od vegánskych po zdravé a lahodné. Takže, vyberte si svoj obľúbený recept a vyskúšajte ho už dnes! Napríklad tento na polievku z hokkaido tekvice.

Tekvica je jednou z najzdravších a najviac výživných zelenín, ktoré môžeme zjesť. Je bohatá na vitamíny A, C, K a E, minerály ako horčík, draslík a vápnik. Obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém v dobrej kondícii. 

Tekvica sa ľahko pripravuje a pečenie v rúre je jednou z najjednoduchších metód. Postačí ju nakrájať na kúsky, ochutnať koreniacimi bylinkami alebo korením a pečieme na vymastenom plechu.

Tekvica sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ju použiť ako základ pre polievky, zapekanie, variť ju do omáčok alebo ju pridať do šalátov.

A keďže ide s sezónnu zeleninu, ktorá je najlepšia v jesenných a zimných mesiacoch a môže sa čerpať z miestnych zdrojov, keď má väčšiu chuťovú hodnotu.

História pečenia tekvice

Tekvica, podobne ako väčšina plodín pôvodom z Ameriky, má dlhú históriu. Divo rastúce tekvice v Strednej a Južnej Amerike tamojší obyvatelia domestikovali už pred viac ako 5000 rokmi.

Starovekí Mayovia a Aztékovia využívali tekvicové semená, maso a plody ako dôležitú súčasť svojej stravy. Tekvicu priviezli do Európy moreplavci po objavení Ameriky a postupne sa stala populárnou po celom starom kontinente.

V niektorých kultúrach tekvicu považujú za symbol jesene a spájajú s ňou rôzne tradície a sviatky. Dnes ju pestujú ľudia po celom svete a využívajú na mnoho spôsobov, občas ako dezerty a stále častejšie aj ako náhradu za mäso v rôznych vegánskych jedlách.

Je to skvelá zdravá alternatíva, ktorá môže pomôcť pri kontrole hmotnosti, zlepšení zdravia srdca a podpore imunitného systému. Navyše, pečená tekvica je vynikajúcim zdrojom karoténov a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť pri ochrane nášho tela pred rakovinou a inými ochoreniami.

Takže keď hľadáte zdravú alternatívu pre svoj jedálniček, neváhajte si pripraviť niektorý z mnohých receptov s tekvicou. Vyskúšajte napríklad ten na zapekanú cuketu so syrom či pečenú zeleninu na plechu. Tu je aj tekvicová polievka, kyslá Hokkaido polievka alebo tekvicové muffiny na slano.

Ingrediencie

Postup receptu na pečenú tekvicu s cesnakom

Najprv si očistíme tekvicu, ktorú zbavíme striedky a ošúpeme. Potom ju umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cesnak očistíme a roztlačíme, môžeme aj posekať nadrobno.

Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky, Foto - Michal Trško

2Kocky tekvice dáme do väčšej misky, pridáme olivový olej (ja ho pridávam viac, cca 6 polievkových lyžíc), roztlačený cesnak a dochutíme korením. Dôkladne premiešame. Môžeme zvoliť aj obľúbené čerstvé bylinky.

Kocky dochutíme a premiešame. Foto - Michal Trško

3

Veľký plech vystelieme papierom na pečenie (uľahčí nám to čistenie plechu), rozložíme ochutené kocky tekvice a pečieme pri teplote 180 oC do zmäknutia, cca 20-30 minút podľa potreby. 

Rozložíme ochutené kocky tekvice na veľký plech. Foto - Michal Trško

4

Pečená tekvica chutí skvelo teplá aj studená. Ide naozaj o veľkú pochúťku a jej prípravu rozhodne nebudete ľutovať. Dobrú chuť.

V rúre pečená tekvica. Foto - Michal Trško

Tip na záver: Pri čistení tekvice striedku s jadierkami rozhodne nevyhadzujte. Pripravte si z nej úžasný zeleninový vývar, ktorý vám bude pripomínať mäsový. Je veľmi chutný, ľahký a výživný. Vyskúšajte aj náš recept na výbornú hokkaido polievku.

V rúre pečená tekvica podľa videoreceptu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu