Pečená tekvica v rúre je dobrým nápadom pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať chutné a zdravé jedlo.
Pečená tekvica v rúre
Chcete pripraviť niečo naozaj veľmi chutné a nenáročné na prípravu? Tekvica je naozaj vhodná na pečenie. Vyskúšajte osvedčený recept a prekvapte seba aj okolie.
V rúre pečená tekvica s olivovým olejom a cesnakom je fantastická, zdravá a výživná. Hodí sa nielen ako príloha k rozličným jedlám, ale zachutí vám aj bez všetkého.
Tekvica je obľúbenou sezónnou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov je pečenie v rúre. Táto metóda zachováva všetky nutričné hodnoty tekvice a robí ju jemne karamelizovanou a mäkkou.
Pečená tekvica získava krásnu sladkú chuť a jemnú textúru, ktorá ju robí ideálnou ako príloha alebo súčasť rôznych jedál.
Pečená tekvica je jednoduchý a chutný spôsob, ako si vychutnať sezónnu zeleninu. Recepty s ňou sú rôznorodé a môžu spĺňať rôzne požiadavky – od vegánskych po zdravé a lahodné. Takže, vyberte si svoj obľúbený recept a vyskúšajte ho už dnes! Napríklad tento na polievku z hokkaido tekvice.
Tekvica je jednou z najzdravších a najviac výživných zelenín, ktoré môžeme zjesť. Je bohatá na vitamíny A, C, K a E, minerály ako horčík, draslík a vápnik. Obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém v dobrej kondícii.
Tekvica sa ľahko pripravuje a pečenie v rúre je jednou z najjednoduchších metód. Postačí ju nakrájať na kúsky, ochutnať koreniacimi bylinkami alebo korením a pečieme na vymastenom plechu.
Tekvica sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ju použiť ako základ pre polievky, zapekanie, variť ju do omáčok alebo ju pridať do šalátov.
A keďže ide s sezónnu zeleninu, ktorá je najlepšia v jesenných a zimných mesiacoch a môže sa čerpať z miestnych zdrojov, keď má väčšiu chuťovú hodnotu.
História pečenia tekvice
Tekvica, podobne ako väčšina plodín pôvodom z Ameriky, má dlhú históriu. Divo rastúce tekvice v Strednej a Južnej Amerike tamojší obyvatelia domestikovali už pred viac ako 5000 rokmi.
Starovekí Mayovia a Aztékovia využívali tekvicové semená, maso a plody ako dôležitú súčasť svojej stravy. Tekvicu priviezli do Európy moreplavci po objavení Ameriky a postupne sa stala populárnou po celom starom kontinente.
V niektorých kultúrach tekvicu považujú za symbol jesene a spájajú s ňou rôzne tradície a sviatky. Dnes ju pestujú ľudia po celom svete a využívajú na mnoho spôsobov, občas ako dezerty a stále častejšie aj ako náhradu za mäso v rôznych vegánskych jedlách.
Je to skvelá zdravá alternatíva, ktorá môže pomôcť pri kontrole hmotnosti, zlepšení zdravia srdca a podpore imunitného systému. Navyše, pečená tekvica je vynikajúcim zdrojom karoténov a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť pri ochrane nášho tela pred rakovinou a inými ochoreniami.
Takže keď hľadáte zdravú alternatívu pre svoj jedálniček, neváhajte si pripraviť niektorý z mnohých receptov s tekvicou. Vyskúšajte napríklad ten na zapekanú cuketu so syrom či pečenú zeleninu na plechu. Tu je aj tekvicová polievka, kyslá Hokkaido polievka alebo tekvicové muffiny na slano.
Ingrediencie
- 2 menšie alebo 1 väčšia tekvica (biela, žltá, oranžová),
- 4-6 polievkových lyžíc olivového oleja,
- 4 strúčiky pretlačeného cesnaku (podľa chuti),
- na dochutenie: soľ, celá rasca, mletá červená paprika, sušená zelenina bez soli (vegeta, ak používate), kurkuma (výborná na kĺby),
- papier na pečenie,
Postup receptu na pečenú tekvicu s cesnakom
1 Najprv si očistíme tekvicu, ktorú zbavíme striedky a ošúpeme. Potom ju umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cesnak očistíme a roztlačíme, môžeme aj posekať nadrobno.
2Kocky tekvice dáme do väčšej misky, pridáme olivový olej (ja ho pridávam viac, cca 6 polievkových lyžíc), roztlačený cesnak a dochutíme korením. Dôkladne premiešame. Môžeme zvoliť aj obľúbené čerstvé bylinky.
3
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie (uľahčí nám to čistenie plechu), rozložíme ochutené kocky tekvice a pečieme pri teplote 180 oC do zmäknutia, cca 20-30 minút podľa potreby.
4
Pečená tekvica chutí skvelo teplá aj studená. Ide naozaj o veľkú pochúťku a jej prípravu rozhodne nebudete ľutovať. Dobrú chuť.
Tip na záver: Pri čistení tekvice striedku s jadierkami rozhodne nevyhadzujte. Pripravte si z nej úžasný zeleninový vývar, ktorý vám bude pripomínať mäsový. Je veľmi chutný, ľahký a výživný. Vyskúšajte aj náš recept na výbornú hokkaido polievku.