31x hlasované

 
Čas prípravy: 10 minút,
Počet porcií: 4,
 

Nátierka z medvedieho cesnaku môže byť chutnou a zdravou alternatívou k iným druhom nátierok. Medvedí cesnak obsahuje látky, ktoré majú antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové účinky.

Nátierka z medvedieho cesnaku

Nátierka z medvedieho cesnaku je chutnou a zdravou alternatívou k tradičnejších nátierok. Tu je jednoduchý recept. Podávajte s čerstvým chlebom alebo s ovocím a zeleninou ako zdravú pochúťku.

Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch na mnohých miestach Slovenska.

Medvedí cesnak má silnú arómu a chuť, ktorá sa dobre hodí do rôznych jedál, vrátane nátierok. Má trochu pikantnú a aromatickú, čo dodáva nátierke zaujímavú chuťovú paletu.

Príprava nátierky z medvedieho cesnaku je jednoduchá a rýchla. Hotová za pár minút a vhodná ako rýchla a zdravá pochúťka pre hostí alebo ako súčasť zdravého obeda.

Celkovo sú nátierky populárne a obľúbené, pretože sú jednoduché, chutné a flexibilné v tom, ako ich použijeme. Okrem toho nám umožňujú využiť zvyšky jedla.

Okrem toho, že je chutná má na ľudský organizmus aj liečivé účinky. Nie nadarmo sa mu hovorí zelený zázrak prírody. Jeho listy a kvety sa často používajú v kuchyni, ale aj ako liečivá bylina.

Jednou z hlavných výhod tejto bylinky sú jej antibakteriálne a protizápalové účinky. Obsahuje zlúčeniny ako selen, kvercetín a diallyldisulfid, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciami a zápalovými ochoreniami.

Môže tiež pomôcť pri liečbe niektorých ochorení, ako je napríklad vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, dýchacie ťažkosti a mnohé ďalšie. Pripraviť si nátierku z medvedieho cesnaku je naozaj dobrý nápad.

Príprava nátierky z medvedieho cesnaku

V kuchyni sa medvedí cesnak používa ako príchuť a ingrediencia do rôznych jedál, ako napríklad polievky, omáčky, pesto, šaláty a ďalšie. Má silnú cesnakovú chuť a vôňu, ktorá mu dáva charakteristickú chuť. Takže nátierka z medvedieho cesnaku je naozaj veľmi chutná.

Nátierky sú jednoduché a rýchle na prípravu. Zvyčajne stačí zopár základných ingrediencií a krátka príprava, aby sme mohli mať hotový a chutný produkt. Existuje množstvo rôznych druhov nátierok, ktoré sa líšia v chuti, farbe a zložení. To umožňuje výber nátierky, ktorá najviac vyhovuje našim chuťovým preferenciám.

Nátierka z medvedieho cesnaku sú aj skvelým spôsobom, ako využiť zvyšky iných jedál, ako napríklad vajcia, mäso, syry a zelenina. To znamená, že nátierky sú ekonomické a umožňujú nám minimalizovať množstvo odpadu. Nátierky môžu byť aj vhodnou voľbou pre tých, ktorí nejedia mäso alebo iné produkty živočíšneho pôvodu.

Existuje veľa rôznych nátierok, vrátane tejto s medvedím cesnakom, vhodných aj pre vegetariánov a vegánov bohatých na bielkoviny a živiny. Nátierky vieme využiť na akékoľvek príležitosti, od veľkonočných sviatkov až po pikniky a oslavy. Vieme ich podávať ako predjedlo, súčasť hlavného jedla alebo dokonca ako súčasť raňajok alebo obeda.

Vyskúšajte náš recept na pesto z medvedieho cesnaku, alebo si prečítajte inšpiráciu na čo je dobrý medvedí cesnak. Vyskúšajte aj recept na polievku z medvedieho cesnaku. Dobrý nápad je aj cesnaková pomazánka či mexické guacamole. Alebo aj polievku z medvedieho cesnaku bez smotany.

Ingrediencie na prípravu nátierky z medvedieho cesnaku

Postup receptu 

1Nátierka z medvedieho cesnaku je úplne jednoduchá. V miske vymiešame zmäknuté maslo, nátierkové maslo a pesto z medvedieho cesnaku. Pesta môžeme pridať aj viac, alebo menej kvôli jeho intenzívnej výraznej chuti. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

ingrediencie zmiešame v miske, Foto - Michal

2Ak máme medvedí cesnak čerstvý, zoberieme zopár lístkov, ktoré ponorným mixérom rozmixujeme v olivovom oleji, dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Môžeme pridať nasekané mandle alebo vlašské orechy, ale aj nastrúhaný parmezán. Čerstvé lístky medvedieho cesnaku môžeme iba nadrobno nakrájať a pridať do nátierky.

Nátierka z medvedieho cesnaku. Foto - Michal
Nátierka z medvedieho cesnaku. Foto – Michal

Tip na záver: Hotovú nátierku uložte do chladničky a nechajte ju aspoň pol hodinu odpočinúť, aby sa chutné arómy medvedieho cesnaku a syra spojili. Ak zvolíme celozrnné pečivo alebo chlebík, obložíme zeleninou, syrom (údený eidam je výborný) a bylinkami, ponúka nátierka z medvedieho cesnaku tak výdatné raňajky alebo večeru, ktoré potešia naše zdravie.

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na avokádovú pomazánku. Tu je zase pasta z medvedieho cesnaku.

Videorecept na nátierku z medvedieho cesnaku

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu