Pečený losos v rúre je dobrý nápad. Recept na šťavnatého chuťovo veľmi lahodného lososa sa hodí na slávnostný obed alebo večeru, keď nemáte veľa času. Prílohu zvolíme pečené zemiaky, moje deti si vychutnávajú rybu s chlebom. Vyskúšajte overený recept portálu Chutné Recepty.
Pečený losos
Šťavnatý losos, recept v rúre si obľúbite nie len vy, ale aj vaše deti. Vďaka tomu, že je veľmi jednoduché ho pripraviť, sa recept na pečeného lososa stáva čoraz viac obľúbeným. Do nášho jedálnička sa odporúča zahrnúť lososa hneď z niekoľkých dôvodov.
Po prvé, losos je bohatý na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, čo z neho robí zdravé a výživné jedlo. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie srdca a ciev, pomáhajú znížiť zápal v tele a zlepšujú funkciu mozgu.
Po druhé, ide o pomerne rýchle a jednoduché jedlo na prípravu, čo ho robí ideálnym pre obedy v pracovnej dobe. Pečie sa rýchlo a dokončí sa v priebehu 10 až 15 minút, čím si ušetríte čas a energiu.
Po tretie, pečený losos spĺňa kritéria zdravého stravovania. Je nízkokalorický a bohatý na živiny, čo môže pomôcť udržať zdravú hmotnosť a zlepšiť celkové zdravie.
Navyše k lososovi sa hodí mnoho rôznych príloh, ktoré môžu podporiť chuť a výživovú hodnotu jedla, ako napríklad zeleninový šalát, zemiakové pyré, čerstvý chlieb, quinoa.
Vďaka všetkým svojim vlastnostiam sa pečený losos stáva vynikajúcou voľbou na zdravý a chutný obed.
Lososa si dajú aj detí
Losos na akýkoľvek spôsob sa stáva veľmi obľúbeným nielen u dospelých, ale aj u detí.
Pečený losos je vhodný pre deti najmä preto, že je to zdravé a výživné jedlo. Viaceré z dôležitých živín, ktoré obsahuje (napr. bielkoviny, vitamín D), sú kľúčové pre zdravý rast a vývoj detí.
Čo sa týka tejto suroviny, losos je bezpečným zdrojom bielkovín. V porovnaní s inými zdrojmi bielkovín, ako sú červené mäso alebo mäsové výrobky, je losos menej náchylný na kontamináciu nebezpečnými látkami, ako sú antibiotiká alebo hormóny, tým pádom je to správna voľba pre najmenších.
Rôzne druhy lososa majú rôzne farby, od svetlo ružovej po tmavočervenú až po striebornú. Farba lososa sa mení v závislosti od veku, druhu, potravy a prostredia, v ktorom žijú.
Ako prví ich lovili a konzumovali Indiáni a iní domorodí obyvatelia severnej Ameriky už pred viac ako 5000 rokmi. Určite však môžme povedať, že losos je už po stáročia dôležitou súčasťou stravy po celej Európe, Severnej Amerike a Ázii.
S postupným rozvojom technológií varenia a pečenia sa zmenili aj spôsoby, ako sa pečený losos prirpavuje. Dnes je táto ryba často podávaná ako hlavné jedlo a môže byť prípravený rôznymi spôsobmi, ako napríklad losos pečený na suchej panvici, grilovaný alebo pečený v rúre.
Tak či onak, na pečenom lososovi si pochutí celá rodina. Dobrú chuť ku skvelému obedu, alebo večeri! Vyskúšajte si pripraviť aj pečenú tekvicu alebo aj náš recept na lososa na panvici či cestoviny s lososom. Lososa si môžete pripraviť aj na domácom bylinkovom masle. A tu je naša treska na masle a pečený pstruh na masle.
Ingrediencie
- 0,5 kg lososa,
- pol čajovej lyžičky soli,
- mleté korenie podľa chuti,
- pol čajovej lyžičky tymiánu,
- 2 polievkové lyžice masla,
- polovica citróna,
Postup receptu na prípravu pečeného lososa
1 Lososa umyjeme vodou, vysušíme a dáme do pekáča na papier na pečenie.
2Lososa posypeme rovnomerne soľou, mletým čiernym korením a tymiánom.
3
Na vrch lososa položíme plátky masla.
4
Pokvapkáme pár kvapkami citróna a položíme kolieska citróna na lososa.
5Lososa zakryjeme pokrievkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170°C na 13 minút, tak aby zostal losos vo vnútri ružový a nevysušený.
Dobrú chuť, pečený losos je hotový. Máme pre vás aj recept na rizoto s kuracím mäsom.