22x hlasované

Medvedí cesnak má veľa užitočných vlastností a používa sa v tradičnej medicíne už stáročia. Dali sme dokopy pár nápadov, ako ho môžete doma využiť a na čo je dobrý medvedí cesnak.

Na čo je dobrý medvedí cesnak

Túto bylinku môžeme v kuchyni využiť rovnako ako iné cesnakové prísady na veľké množstvo spôsobov. Pre svoju výraznú cesnakovú chuť a vôňu ponúka v kuchyni mnoho možností na využitie čerstvý alebo aj sušený či mrazený.

Takže na čo je dobrý medvedí cesnak? Dá sa napríklad použiť ako prísada do polievok, omáčok, šalátov, dokonca výborne aramotizuje olej.

Využitie v kuchyni

Tu sú niektoré spôsoby, ako môžete medvedí cesnak využiť doma v kuchyni:

  • Čerstvý medvedí cesnak: Ak máte prístup k čerstvému medvediemu cesnaku, môžete ho jednoducho nakrájať na malé kúsky a pridať ho do jedla. Skvelý je napríklad s cestovinami, alebo s čestvým pečivom. Čerstvý má výraznejšiu chuť a arómu ako sušený.
  • Sušený medvedí cesnak vieme najlepšie využiť pri príprave omáčok, polievok a iných jedál, kde je potrebná výrazná chuť a aróma. Pred sušením môžete bylinku nakrájať alebo jemne pomixovať.
  • Aromatizácia oleja: Do olivového oleja vložte niekoľko lístkov medvedieho cesnaku a nechajte ich v ňom minimálne týždeň. Aróma a chuť bylinku postupne preniknú aj do oleja. Ten je potom skvelou voľbou pre prípravu šalátov alebo na použitie pri grilovaní. Jedlám dodá príjemnú cesnakovú chuť.
  • Polievky a omáčky: Vieme ho využiť aj na dochutenie polievok a omáčok. Stačí ho jemne nasekať a pridať do vývaru alebo omáčky.

Medvedí cesnak a na čo je dobrý medvedí cesnak

  • Pesto: Veľmi obľúbeným spôsobom ako využiť a vlastne aj konzervovať medvedí cesnak je pesto, ktoré je skvelou chuťovou prílohou k cestovinám alebo ako dip na iné jedlá. Stačí ho zmiešať s olivovým olejom, soľou a napríklad aj parmezánom alebo vlašskými orechami.
  • Šaláty: Lístky môžeme využiť na prípravu chutného cesnakového dresingu. Stačí ho zmiešať s olivovým olejom, octom a soľou. Chuť a vôňa takto pripraveného dresingu dokážu spraviť z každého šalátu delikatesu.
  • Ako zelenina na grilovanie: Listy tejto bylinky sa dájú grilovať s inou zeleninou a tým jej dodávať charakteristickú chuť a arómu grilovaných jedál.
  • Príloha k rybám a mäsu: Ak naozaj intenzívne riešite otázky na čo je dobrý medvedí cesnak sa výborne hodí ako príloha k rybám a mäsu, pretože jeho výrazná chuť môže pomôcť vyvážiť chuť mastného.
  • Maslo z medvedieho cesnaku: Môžete si pripraviť aj výborné maslo, ktoré sa používa ako aromatická zložka pri príprave rôznych jedál, ako je mäso alebo ryby. Na jeho prípravu potrebujete maslo a nakrájané listy medvedieho cesnaku. Maslo nechajte zmäknúť, pridajte do neho nakrájané lístky a dôkladne premiešajte. Vyskúšajte aj recept na nátierku z medvedieho cesnaku. 
  • Ako náhrada cesnaku: V receptoch, ktoré vyžadujú cesnak, môžete namiesto tejto tradičnej prísady použiť túto bylinku, ktorá ponúka podobnú chuť a vôňu.

Odpoveď na otázku na čo je dobrý medvedí cesnak hľadajú ľudia už po stáročia. Dlhodobo si táto liečivá rastlina nachádza svoje miesto v tradičnej medicíne a tiež tradične ho používajú v kuchyniiach v mnohých krajinách Európy. Vyskúšajte aj recept na polievku z medvedieho cesnaku. Alebo recepty ako sušiť medvedí cesnak.

Charakteristika

Je dôležité si uvedomiť, keď riešite na čo je dobrý medvedí cesnak, že je to veľmi silno aromatická rastlina a jeho chuť môže byť dosť intenzívna. Preto sa odporúča používať ho s mierou, aby sa zabezpečila rovnováha medzi chuťou a arómou.

Táto skvelé rastlinka obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny C, A, B6, železo, draslík a vápnik. Obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné účinky.

Rastlinu vieme využiť aj na liečbu rôznych ochorení, ako napríklad respiračné infekcie, artritída, vysoký krvný tlak a cholesterol. Medvedí cesnak sa často vyskytuje na miestach, kde iné rastliny nemôžu rásť, a preto sa často považuje za ekologický produkt.

Medvedí cesnak je aj nenáročná rastlinka na pôdu a môže rásť na miestach s vyššou nadmorskou výškou alebo v chladnejších oblastiach. Snáď sme vám pomohli zodpovedať otázku na čo je dobrý medvedí cesnak.

Videonápady na čo je dobrý medvedí cesnak

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na tradičné bryndzové halušky. Vyskúšajte aj dva jednoduché spôsoby ako naložiť medvedí cesnak. Tu je zase pasta z medvedieho cesnaku. A tu je recept na krém z medvedieho cesnaku.

Ako spracovať medvedí cesnak?

Medvedí cesnak sa najčastejšie používa čerstvý, ale môžete ho aj nasekať a zmraziť na neskoršie použitie. Medvedí cesnak môžete použiť napríklad na prípravu polievok a omáčok. Stačí ho nakrájaný na drobné kúsky pridať do polievky, šalátu alebo omáčky. Väčšinou sa používajú iba listy, pretože korene sú tuhé a horkejšie.

Ako si urobiť pesto z medvedieho cesnaku?

Môžete si pripraviť aj obľúbené pesto z medvedieho cesnaku. Na to budete potrebovať lístky z tejto rastlinky, olivový olej a soľ. Môžete pridať aj obľúbené korenie, vlašské orechy, parmezán a ďalšie podobné ingrediencie. Všetko zmiešajte v mixéri a výslednú pastu použite ako prílohu k cestovinám, mäsu alebo pečivu.

Kedy rastie medvedí cesnak?

Medvedí cesnak rastie od skorej jari a kvitne v máji a júni, pričom jeho kvety sú bielo-zelené. Medvedí cesnak obsahuje silné aromatické látky, ktoré mu dodávajú charakteristickú chuť a vôňu. Jeho listy majú tmavozelenú farbu a vyznačujú sa jemnými, širokými a podlhovastými tvarmi.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu