Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 8
 

Kyslá Hokkaido polievka je výborný tip na obed alebo večeru počas sychravého jesenného počasia. Takéto polievky sú obľúbené aj u detí nielen kvôli ich chuti, ale aj kvôli atraktívnej a pestrej farbe. Kyslá Hokkaido polievka podľa receptu portálu Chutné recepty rozhodne stojí za vyskúšanie. 

Kyslá Hokkaido polievka

Polievky na kyslo sú na Slovensku už dlhé roky veľmi obľúbené. Kyslá Hokkaido polievka osloví všetkých milovníkov tekvice Hokkaido a polievok na kyslo. Jej príprava je rýchla a nenáročná, takže si ju môžete pripraviť aj počas dní, keď variť veľmi nestíhate. Táto zdravá a výborná polievka vám spríjemní akýkoľvek sychravý a ponurý deň svojou pestrou farbou a výbornou chuťou. Kyslá Hokkaido polievka stojí za vyskúšanie. 

Kyslá Hokkaido polievka je súčasť japonskej kuchyne. Táto polievka je pripravovaná z Hokkaido tekvice, ktorá je malá, hladká a oranžová. Hokkaido tekvica má sladkú chuť a je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Kyslá Hokkaido polievka často obsahuje miso pastu, ktorá je významnou súčasťou japonskej kuchyne. Miso pasta je fermentovaná sójovým bôbom alebo ďalšími zrnami a dodáva polievke bohatú, slanú a kyslú chuť. Taktiež je považovaná za zdravú, pretože obsahuje prospešné mikroorganizmy a enzýmy.

Okrem iného sa do polievky často pridáva aj tofu. Tofu je zdrojom bielkovín a ďalších živín a môže prispieť k jej nutričnej hodnote. Okrem tekvice sa do tejto polievky môžu pridávať aj ďalšie druhy zeleniny, ako sú huby, pór, mrkva alebo špenát. Tým sa zvýši obsah vitamínov a minerálov v polievke.

Kyslá Hokkaido polievka môže byť zdravá voľba, pretože obsahuje množstvo živín a vlákniny z Hokkaido tekvice a zeleniny. Miso pasta môže tiež pomôcť pri trávení a podporovať zdravú črevnú mikroflóru. Japonská kuchyňa má bohatú kultúrnu históriu a kyslá Hokkaido polievka je len jedným z mnohých tradičných jedál. Skúmanie a vyskúšanie takýchto jedál môže byť zaujímavým spôsobom, ako spoznať japonskú kultúru a gastronómiu.

Celkovo je kyslá Hokkaido polievka zaujímavým jedlom s bohatou chuťou a výživnými vlastnosťami, ktoré môžu prispieť k vašej strave a zážitku z jedla. Je to len jedna z mnohých japonských jedál, ktoré stoja za vyskúšanie a objavovanie.

Ak sa vám zvýši tekvica, tak si tiež môžete pripraviť napríklad aj pečenú tekvicu, Hokkaido polievku, Hokkaido polievku so zázvorom, polievku z pečenej Hokkaido tekvice, tekvicový prívarok alebo aj slané tekvicové muffiny

Tekvicové polievky

Tekvicové polievky sú výnimočné z niekoľkých dôvodov a zaradenie Hokkaida do vášho jedálnička môže mať niekoľko výhod:

  1. Výživné hodnoty: Hokkaido tekvica je jednou z odrôd tekvice a je bohatá na živiny, vrátane vitamínov (A, C, E), minerálov (napr. draslík, železo, horčík) a vlákniny. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie a môžu prispieť k celkovému blahobytu.
  2. Vhodná pre vegetariánov a vegánov: Tekvicové polievky sú často vegetariánske alebo vegánske a môžu byť atraktívnou možnosťou pre tých, ktorí sa riadia týmito stravovacími preferenciami.
  3. Zdravotné výhody: Tekvicové polievky, vrátane tých s Hokkaido tekvicou, môžu obsahovať množstvo antioxidantov a vitamínov, ktoré podporujú zdravie pokožky, očí a imunitného systému. Tiež môžu pomôcť znížiť zápal a riziko niektorých chorôb.
  4. Variabilita v receptoch: Existuje veľa rôznych spôsobov prípravy tekvicových polievok, čo znamená, že môžete experimentovať s rôznymi prísadami a dochucovacími látkami, aby ste dosiahli chuť, ktorá vám najviac vyhovuje.
  5. Doplnok k sezónnym ingredienciám: Hokkaido tekvica je obzvlášť populárna v jesennom období, keď je dostupná čerstvá. Je to výborný spôsob, ako využiť sezónne produkty v jedálničku.
  6. Nízka kalorická hodnota: Hokkaido dyňa má relatívne nízky obsah kalórií, čo ju robí vhodnou súčasťou diéty pre tých, ktorí sledujú svoju váhu alebo zdravie.

Vzhľadom na svoje výživné hodnoty, výnimočnú chuť a možnosti prípravy je Hokkaido dyňa skvelou voľbou pre rôzne recepty, najmä tekvicové polievky.

Je to zdravá a chutná alternatíva, ktorú môžete zahrnúť do svojho jedálnička, aby ste si užili výhody tejto výnimočnej tekvice. Tu je aj Hokkaido polievka s červenou šošovicou. Vyskúšajte aj recept na krémovú brokolicovú polievku. Máme aj recept na hokkaido polievku vegan. Tu je aj pravá česká krémová česnečka.

Ingrediencie

  • 1 ks menšia tekvica Hokkaido,
  • 1 ks väčšia mrkva,
  • 4 ks zemiaky,
  • 1 ks cibuľa,
  • olivový olej,
  • 200 ml smotana na varenie,
  • 1 ks citrón,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, sušený zázvor, sušený cesnak (alebo čerstvý), mletý muškátový oriešok

Postup receptu

1

Začneme očistením mrkvy a zemiakov. Nakrájame ich na menšie kocky. Tekvicu Hokkaido očistíme iba od semiačok a stopky, pretože ju použijeme celú aj so šupkou, tá totiž obsahuje najviac vitamínov. Tekvicu nakrájame rovnako ako zvyšnú zeleninu – na kocky. 

Nakrájame zeleninu. Foto - Ivka

2Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobno a opečieme na olivovom oleji. K cibuli následne pridáme aj nakrájanú zeleninu, ktorú okoreníme soľou, čiernym korením, cesnakom, zázvorom a všetko spolu restujeme. 

Opečieme cibuľu. Foto - Ivka

3

Zmes zeleniny a korenia zalejeme vodou tak, aby voda bola nad zeleninou, takže zelenina musí byť ponorená vo vode. K vode dolejeme aj smotanu na varenie, a tým sa polievka nezrazí.

Prilejeme smotanu. Foto - Ivka

4Všetko varíme až do zmäknutia zeleniny, a keď je zelenina mäkká, tak ju stiahneme zo sporáka a tyčovým mixérom rozmixujeme do hladka. 

Rozmixujeme. Foto - Ivka

5

Do misky teraz odoberieme asi 1 naberačku rozmixovanej polievky a prilejeme do nej šťavu z jedného citróna. Ak máte radi kyslejšiu polievku, tak pridajte viac šťavy. Citrón sa výborne hodí k chuti zázvoru a polievka tak dostane exotickejšiu chuť. 

Ochutíme. Foto - Ivka

6

Polievku s citrónovou šťavou z misky vlejeme späť do hrnca a premiešame. Vďaka tomuto postupu sa polievka nezrazí. Týmto je kyslá Hokkaido polievka hotová, už ju ďalej nevaríme. Nakoniec pridáme muškátový oriešok podľa chuti a servírujeme ju s balsamicom. 

Kyslá Hokkaido polievka. Foto - Freepik

Tip na záver: Krémová polievka je takmer hotová, ocot balsamico výborne doplní sladko-kyslú chuť polievky. Rovnako sa do polievky hodia aj krutóny z opečeného chleba alebo sušené jablká. 

Veríme, že sa vám kyslá Hokkaido polievka vydarila. Dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na zdravú tekvicovú polievku s haluškami

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu