Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 20 – 25 minút 
Počet porcií: 1 – 2
 

Fantastická ľahká večera, chutný olovrant alebo príloha k mäsu, rybe či vegetariánskej alternatíve. Pečená zelenina na plechu je príjemným ozvláštnením jedla, keď nahradí klasickú prílohu v podobe ryže či zemiakov. Máme pre vás overený a rýchly recept na výbornú a zdravú prílohu k hlavnému jedlu. Skúste recept portálu Chutné recepty na výbornú pečenú zeleninu na plechu.

Pečená zelenina na plechu

Fantastická ľahká večera, chutný olovrant alebo príloha k mäsu, rybe či vegetariánskej alternatíve. Pečená zelenina na plechu je príjemným ozvláštnením jedla, keď nahradí klasickú prílohu v podobe ryže či zemiakov. Prinášame recept ako využiť mrkvu, petržlen, zeler, ak ich máte doma veľa, najmä počas sezóny koreňovej zeleniny. Určite by v tomto recepte obstáli i klasické zemiaky či batáty, pokojne môžete vyskúšať. Dôležitou ingredienciou je strúhaný parmezán alebo iný tvrdý druh syra, ktorý pri zapečení vytvorí na sladkej koreňovej zelenine chutný chrumkavý povrch. 

Pečená zelenina na plechu je skvelý spôsob, ako si vychutnať zdravý a chutný pokrm. Na prípravu pečenej zeleniny môžete použiť rôzne druhy zeleniny, ako sú papriky, cukety, zemiaky, cibuľa, mrkva, brokolica, karfiol atď. Voľba závisí na vašich preferenciách a dostupnosti sezónnych surovín.

Zeleninu by ste mali nakrájať na podobne veľké kusy, aby sa zabezpečilo rovnomerná pečenie. To tiež pomôže zabezpečiť, že všetko bude hotové naraz. Môžete ju tiež ochutiť rôznymi bylinkami a korením podľa vášho vkusu. Zmiešajte zeleninu s olivovým olejom a premiešajte, aby sa koreniny a olej rovnomerne rozložili.

Na pečenie zeleniny na plechu je najlepšie použiť pekáč alebo plech s vysokými okrajmi, ktorý zabráni úniku šťavy z pečenej zeleniny a udrží všetko pohromade. Obvykle sa pečená zelenina pečie pri teplote okolo 200 – 220°C. Doba pečenia závisí od druhu zeleniny a veľkosti kúskov. Obvykle to trvá 20 – 30 minút, ale majte na pamäti, že každá zelenina môže mať odlišnú dobu pečenia.

Počas pečenia občas zeleninu premiešajte, aby sa zabezpečilo rovnomerná pečenie zo všetkých strán. Pečenú zeleninu môžete podávať samostatne, ako prílohu k mäsu alebo rybe, alebo ju použiť ako súčasť rôznych jedál, ako sú šaláty, cestoviny alebo sendviče. Pečená zelenina na plechu je skvelým jedlom plným chuti a výživných látok. Môžete ju prispôsobiť svojim osobným preferenciám a experimentovať s rôznymi variantmi.

Ak máte doma veľa zeleniny, viete si z nej pripraviť napríklad aj zeleninový vývar s haluškami, rýchlu zeleninovú polievku, zeleninové rizoto bez mäsa alebo zeleninovú omáčku na cestoviny. Ak patríte k milovníkom pečenej zeleniny, tak vám určite zachutí aj pečená cuketa so syrom či pečená tekvica.

Tipy na jedlá s pečenou zeleninou

Pečená zelenina je výbornou prílohou k rôznym hlavným jedlám. Niektoré možnosti zahŕňajú:

  1. Mäso: Pečená zelenina je skvelou prílohou k pečenému mäsu, ako je kurča, bravčové, hovädzie alebo jahňacie mäso. Táto kombinácia vytvára výživný a chutný pokrm.

  2. Ryby: K pečeným rybám, ako je losos, tilápia alebo treska, sa skvelo hodí pečená zelenina. Zabezpečuje vám zdravý a vyvážený obed.

  3. Cestoviny: Pečenú zeleninu môžete zmiešať s cestovinami a ochutiť omáčkou na báze paradajok, olivového oleja a byliniek. Táto kombinácia je skvelou voľbou pre vegetariánov.

  4. Sendviče a wrapy: Pečenú zeleninu môžete použiť ako plnku do sendvičov alebo wrapov spolu s mäsom, syrom alebo avokádom. To dodá jedlu bohatú chuť a textúru.

  5. Polievky: Pečenú zeleninu môžete pridať aj do domácich polievok, čo zvýši ich chuť a textúru.

  6. Quesadilly: Pečená zelenina môže slúžiť ako náplň do quesadill, čo sú placky plnené syrom a ďalšími ingredienciami.

  7. Restovaná ryža: Pridajte pečenú zeleninu do restovanej ryže spolu s bylinkami a korením. Táto variácia je chutná a zdravá.

Možností je teda naozaj veľa. Pečená zelenina je univerzálnym pokrmom, ktorý môžete prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Môžete ju kombinovať s rôznymi hlavnými jedlami, aby vytvorila výbornú a zdravú prílohu.

Ingrediencie

  • 150 g koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler),
  • 2 PL olivový olej,
  • 1/2 PL ocot,
  • 1 ČL cukor/med,
  • 1/2 ČL soľ,
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie,
  • 1/2 ČL sladká paprika,
  • 1 ks vetvička rozmarínu,
  • 2 – 3 PL strúhaný parmezán (alebo iný tvrdý syr)

Postup receptu

1

Zeleninu môžete ošúpať alebo dôkladne umyť a upiecť ju aj so šupkou. Zeleninu podľa jej veľkosti nakrájame na zhruba 1 cm široké kúsky. Môžete aj na väčšie, ale doba pečenia sa tým predĺži. V miske si pripravíme marinádu z oleja, octu, cukru/medu, soli a korenín. Rúru zatiaľ predhrejeme na 200 stupňov.

Pripravíme zeleninu. Foto - Andrea

2V marináde obalíme dôkladne kúsky zeleniny. Pridáme aj vetvičku rozmarínu. Do menšej misky si pripravíme 2 – 3 PL strúhaného syra.

Ochutíme. Foto - Andrea

3

Jednotlivé kúsky nakrájanej namarinovanej zeleniny obalíme v strúhanom parmezáne.

Obalíme v parmezáne. Foto - Andrea

4

Tieto kúsky poukladáme vedľa seba na plech, priložíme rozmarín, aby sa pri pečení jedlo pekne rozvoňalo. Pečieme pri teplote 200 stupňov po dobu 20 – 25 minút. Môžeme podávať k mäsu, rybe, syrom alebo len tak samotnú s dipom či omáčkou.

Pečieme. Foto - Andrea

Pečená zelenina na plechu je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na chutnú zeleninovú omáčku.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu