61x hlasované

Čas prípravy: 50 minút
Počet porcií: 4

Výborný slaný cuketový koláč má svoj overený recept aj u nás. Skúste recept na chutný slaný koláč, ktorý sa dá rovnako pripraviť aj z tekvice alebo patizónu. Pripravte si s portálom Chutné recepty aj cuketu plnenú mletým mäsom alebo pečenú cuketu so syrom

Slaný cuketový koláč

Slaný cuketový koláč je dobrota, ktorá v sebe kombinuje cuketu (zeleninu) s cestom a rôznymi prísadami, často zahustenými smotanou alebo syrom.

Na rozdiel od tradičných sladkých koláčov obsahuje tento variant aj zeleninu a syrovú alebo pikantnú náplň. Môže okrem toho všetkého obsahovať aj ďalšie ingrediencie, ako sú cibuľa, bylinky, slanina, syr, vajcia a podobne. Fantázií sa medze nekladú.

Slaný cuketový koláč sa často pečie v pekáči alebo na plechu a môže sa podávať ako hlavné jedlo alebo ako slaný zákusok. Je to skvelá možnosť na využitie nadbytočnej úrody cukety a vytvorenie chutného a sýteho jedla. Naozaj bez problémov aj hlavného.

Skúste aj náš recept na cuketový šalát

História

História prípravy slaného cuketového koláča nie je taká dobre zdokumentovaná ako u niektorých iných jedál, ale variácia tohto slaného koláča sa pravdepodobne vyvinula z tradičných sladkých receptov.

Zdá sa, že slaný cuketový koláč sa stal populárnym vzhľadom na zvýšený záujem o zdravú stravu a rôznorodé spôsoby, ako využiť sezónne plodiny ako cuketu.

S rastúcim záujmom o lokálnu, sezónnu a zdravú stravu ľudia začali experimentovať s rôznymi spôsobmi, ako integrovať zeleninu do svojho stravovania. Pridajte sa a experimentujte.

Cuketa, ktorá je v lete hojne dostupná, sa stala populárnou surovinou pre rôzne recepty, vrátane slaných koláčov. Cuketa má nízky obsah kalórií a sacharidov, čo ju robí vhodnou potravinou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo majú záujem o kontrolu cukrovky.

Obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, čo podporuje zdravé trávenie, udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú a podporuje zdravú hmotnosť.

Recepty na slaný cuketový koláč sa objavili v kuchárskych knihách, časopisoch a online komunitách, kde ľudia zdieľajú svoje kulinárske skúsenosti.

Postupne sa vyvinulo mnoho variácií tohto pokrmu s rôznymi prísadami a náplňami podľa preferencií chutí jednotlivcov. Dnes je slaný cuketový koláč veľmi obľúbeným receptom, ktorý využíva sezónnu úrodu cukety a umožňuje kuchárom experimentovať so zmesou chutí a textúr.

A tu je naša zemiaková haruľa. Máme aj recept na zemiakové lokše ku kačke. Prípadne vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé tofu alebo syrovú roládu.  Tu je aj recept na slaný cuketový koláč so slaninou. Alebo máme aj overený recept aj na kapustníky.

Ingrediencie 

  • 4 hrnčeky nastrúhanej cukety, patizónu alebo vhodného druhu tekvice,
  • 2 vajcia,
  • 1/3 hrnčeka oleja,
  • 1 hrnček špaldovej múky (hladkej),
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku (prípadne viac či menej podľa chuti),
  • 1 hrnček nastrúhaného tvrdého syra (alebo mozzarelly),
  • na dochutenie: soľ, kurkuma (výborná na kĺby), drvená rasca, korenie sušená bazalka (alebo oregano, provensálske korenie, korenie sušené paradajky s bazalkou) alebo iné čerstvé bylinky,

Postup receptu

Tekvicu, či cuketu si očistíme, odstránime striedku a nastrúhame (strúhadlo na jablká). Namiesto tekvice môžeme zvoliť cuketu, ale aj patizón. Najviac práce nám zaberie očistenie a nastrúhanie zeleniny (keď máme domácu a šupka je už tvrdá). Ak nemáme čas, je lepšie si ju pripraviť deň vopred a uskladniť v chladničke. Keď zvolíme cuketu a pustí veľa vody, trošku ju vyžmýkame.

Očistíme a nastrúhame cuketu, Foto - Nela

2Pridáme vajcia, olej, múku, prášok do pečiva, nadrobno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a nastrúhaný syr. Dochutíme korením. Môžeme použiť aj čerstvé bylinky. Vymiešame. Veľký plech si vymastíme olejom a vysypeme múkou. Papier na pečenie pri tomto recepte nepoužívam, mala som skúsenosť, že sa koláč prilepil. 

Pridáme vajcia, olej, múku, prášok do pečiva, nadrobno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a nastrúhaný syr, Foto - Nela

3

Na plech rozotrieme cesto v tenkej vrstve. Pečieme pri teplote 180 °C minimálne 30 minút do zlatista, aby sa urobila chrumkavá kôrka. Koláč sa môže piecť aj dlhšie, záleží od jeho hrúbky.

Slaný cuketový koláč pečieme do zlatista. Foto - Michal Trško
Slaný cuketový koláč pečieme do zlatista. Foto – Michal Trško

Tip chutných receptov: Tento slaný cuketový koláč si ho môžete dokonale upraviť podľa svojej chuti, pridať nakrájanú šunku, slaninu, ale aj sušené paradajky alebo olivy ak chcete vegetariánsku verziu. Dobrú chuť! Vyskúšať môžete aj iné recepty z webu Chutné recepty, napríklad niektorý z našich 11 receptov z cukety.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu