Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 40 minút 
Počet porcií: 4 

Veľmi jednoduchá, zdravá a chutná frankfurtská polievka. Máme pre vás recept, vďaka ktorému si pripravíte najlepšiu frankfurtskú polievku. Deti ju obzvlášť zbožňujú. Pripravte si ju s nami podľa nášho receptu z portálu Chutné recepty

Frankfurtská polievka

Polievky s párkom sú istota, najmä u detí, pretože neexistuje dieťa, ktoré by nemalo rado párky. Aj to je dôvod, prečo je táto polievka tak veľmi obľúbená. Pripravuje sa jednoducho, chutí skvele, je zdravá a nedá sa jej prejesť. Frankfurtská polievka predstavuje príjemné spojenie zeleniny, cestoviny (môže byť aj bez) a párkov.

Frankfurtská polievka sa tradične podáva s chlebom alebo rožkom. Okrem tradičnej frankfurtskej polievky existuje mnoho variácií, ktoré sa líšia pridaním ďalších zložiek alebo iným spôsobom prípravy. Niektoré varianty môžu obsahovať huby, fazuľu, paradajky alebo iné ingrediencie. Na dochutenie frankfurtskej polievky sa používajú korenie a bylinky, ako sú majoránka, bobkový list, tymian, čierne korenie a soľ. Mnohí ľudia tiež pridávajú do polievky kyslú smotanu alebo šťavu z citróna.

Frankfurtská polievka je dôležitou súčasťou miestnej gastronómie v meste Frankfurt. Je to jedno z najznámejších jedál, ktoré reprezentujú kultúru a tradície tohto regiónu. Má bohatú históriu a pochádza z 19. storočia. Pôvodne bola jednoduchým a lacným jedlom pre obyvateľov Frankfurtu. Často sa podáva na oslavách a špeciálnych udalostiach, ako sú výročia, svadby a rodinné oslavy. Je to jedlo, ktoré prináša pocit spolupatričnosti a tradície.

Existujú aj vegetariánske verzie frankfurtskej polievky, kde sa mäso nahradí zeleninou alebo hubami. Takže aj tí, ktorí preferujú bezmäsité jedlá, si môžu vychutnať túto tradičnú polievku.

Frankfurtská polievka je teda viac než len recept. Má hlboké korene v kultúre a tradíciách Frankfurtu a predstavuje významný prvok nemeckej kuchyne. Je to chutná a sýta polievka, ktorá si získala popularitu nielen v Nemecku, ale aj v iných krajinách.

História frankfurtskej polievky 

História frankfurtskej polievky siaha až do 19. storočia, kedy sa stala obľúbeným jedlom medzi obyvateľmi mesta Frankfurt v Nemecku. Pôvodne sa polievka nazývala „Frankfurter Suppe“ a bola jednoduchým a lacným jedlom pre ľudí s nižšími príjmami.

Frankfurtská polievka bola typickým jedlom pre bežných ľudí, ktorí sa tešili z príjemného a sýteho jedla. Bola to tiež jedna z foriem stravovania pre tých, ktorí nemali prístup k luxusnejším pokrmom. Polievka bola zvyčajne pripravená z dostupných zložiek, ako sú bravčové mäso, zelenina a zemiaky. Tieto zložky sa varili spolu v hrnci, aby sa získala výdatná a chutná polievka. Bolo to ekonomické a jednoduché jedlo pre rodiny.

Stala sa populárnou nielen medzi miestnymi obyvateľmi, ale aj medzi návštevníkmi mesta Frankfurt. Jej jedinečná chuť a sýtosť prilákala mnoho ľudí, ktorí hľadali autentické jedlo z tohto regiónu. Postupom času sa frankfurtská polievka stala známou v celom Nemecku a dostala sa aj za hranice krajiny. Dnes je jednou z najtypickejších jedál, ktoré reprezentujú frankfurtskú kuchyňu a je považovaná za súčasť kultúrneho dedičstva mesta.

S rozvojom a diverzifikáciou kuchyne sa objavili aj rôzne varianty frankfurtskej polievky, ktoré obsahujú rôzne ingrediencie a dochucovadlá. Napriek týmto variáciám sa však zachováva tradícia a jedinečný charakter tejto polievky, ktorá si udržuje svoje miesto v nemeckej gastronómii.

Polievky sú v mnohých krajinách veľmi obľúbeným jedlom a u nás tomu nie je inak. Máme pre vás recepty aj na ďalšie iné výborné polievky, ako sú napríklad šošovicová polievka, kapustová polievka s morčacím mäsom, fazuľová polievka na kyslo, cuketová polievka a veľa ďalších. Napríklad pre vás aj recept na brokolicovú krémovú polievku.

Ingrediencie 

  • 100 g hnedá šošovica,
  • 1 ks stredne veľká cibuľa,
  • 4 ks frankfurtské párky, 
  • zelenina: mrkva, petržlen, zeler, zemiaky,
  • 2 bobkové listy,
  • 5 guličiek nové korenie,
  • 5 guličiek čierne korenie, 
  • štipka červenej mletej papriky,
  • soľ, 
  • majoránka podľa chuti,
  • 2 PL olej,
  • cestovina na závarku 

Postup receptu

Cibuľu si nakrájame nadrobno a smažíme ju na oleji. Odporúčame pridať soľ už počas smaženia cibule, pretože cibuľa tak pustí šťavu a bude sa smažiť rovnomerne. K cibuli následne pridáme nakrájanú zeleninu a šošovicu (cez noc namočenú), pridáme mletú červenú papriku a všetko zalejeme vodou (cca 2 dcl, aby bolo všetko zaliate). 

Smažíme cibuľu a zeleninu. Foto - Slávka

2Polievku dochutíme novým a čiernym korením, pridáme ešte bobkové listy a varíme pol hodinu, kým nám nezmäkne zelenina a šošovica. 

Pridáme korenie a vodu. Foto - Slávka

3

V tomto kroku sa pridáva závarka. Uvarte si cestoviny podľa obľuby do polievky alebo ich jednoducho pridajte do polievky, kde sa uvaria, avšak musíte dať pozor, aby sa nerozvarili. 

Pridáme cestoviny. Foto - Slávka

4

Na záver, 2 – 3 minúty pred odstavením, pridáme do polievky nakrájané párky a povaríme. Môžeme ich predtým trošku opražiť. Už do odstavenej polievky pridáme ešte trochu majoránky podľa chuti. Ak ešte treba, pridajte aj soľ. 

Pridáme párky a frankfurtská polievka je hotová.. Foto - Michal Trško
Pridáme párky a frankfurtská polievka je hotová.. Foto – Michal Trško

Frankfurtská polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj polievky z webu Ženy v meste – chutná rajčinová polievka alebo hrachová polievka so zemiakmi

Videorecept 

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu