Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 2 hodiny 20 minút
Počet porcií: 4

Tradičný recept na kyslú fazuľovú polievku podľa knihy Tak ma mama naučila. Fazuľovo-gaštanová polievka na bielo/kyslo vás pozitívne prekvapí svojou lahodnou kombináciou gaštanovej múky a fazule. Pripravte si ju spolu s nami a potešte sa takýmto skvelým obedom. Kyslá fazuľová polievka na webe Chutné recepty.

Kyslá fazuľová polievka

Fazuľové polievky sú u nás veľmi obľúbené a pripravujú sa rôzne. Každá rodina má svoj overený recept, avšak sú ľudia, ktorí stále hľadajú nejaké vylepšenia alebo si skúšajú pripraviť polievku z receptov na webe. My sme si pre vás pripravili recept z knihy Tak ma mama naučila, v ktorej autorka, Lucia Chrenko, obohacuje tradičné recepty o kúsok niečoho moderného. Inak tomu nie je ani pri kyslej fazuľovej polievke. Kyslá fazuľová polievka podľa tohto receptu rozhodne stojí za vyskúšanie. 

Kyslá fazuľová polievka je často považovaná za chutný a výživný pokrm. Obsahuje bielkoviny z fazule a mlieka, vitamíny, minerály a vlákninu. Avšak, môže byť bohatá aj na obsah tuku a sacharidov, preto je dôležité konzumovať ju v rámci vyváženej stravy. Fazuľová polievka má mnoho rôznych variantov po celom svete. Rôzne kultúry pridávajú do polievky rôzne prísady a dochucujú ju podľa svojich preferencií. Niektoré verzie obsahujú mäso, zeleninu, bylinky alebo rôzne korenia.

Ak preferujete vegánsku alebo bezlaktózovú stravu, môžete fazuľovú polievku pripraviť s rastlinným mliekom, ako je napríklad sójové mlieko, mandľové mlieko alebo kokosové mlieko. Takto si užijete chuť a výživové hodnoty polievky bez mlieka.

Ak chcete polievku obohatiť o ďalšie chute a textúry, môžete pridať nasekanú zeleninu ako mrkvu, zeler alebo kapustu, ktoré prispievajú k výživnej hodnote polievky. Fazuľa je navyše bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, a preto je hodnotnou súčasťou stravy. Je to dobrý zdroj železa, draslíka a B-vitamínov, ktoré sú dôležité pre dobré fungovanie organizmu. Kyslá fazuľová polievka vám dodá energiu aj potrebné živiny. 

Kyslá fazuľová polievka. Foto - Tak ma mama naučila
Kyslá fazuľová polievka. Foto – Tak ma mama naučila

Maslová fazuľa

Maslová fazuľa, známa aj ako lima fazuľa, je druh fazule, ktorý má mnoho výživových a zdravotných výhod. Navyše, po uvarení chutí ako jedlé gaštany. Tu je niekoľko benefitov, ktoré môžete získať konzumáciou maslovej fazule:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Maslová fazuľa je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív v tele. Bielkoviny sú zložené z aminokyselín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v mnohých funkciách organizmu.

  2. Obsahuje vlákninu: Vláknina je dôležitá pre zdravú tráviacu sústavu a reguláciu hladiny cukru v krvi. Konzumácia maslovej fazule môže pomôcť udržať normálnu hladinu cholesterolu a podporovať tráviaci systém.

  3. Minerály a vitamíny: Maslová fazuľa obsahuje rôzne minerály a vitamíny, ako je železo, draslík, vitamín B6 a kyselina listová. Tieto živiny sú dôležité pre funkciu nervového systému, srdca, krvotvorby a iných životne dôležitých procesov.

  4. Nízky obsah tuku: Maslová fazuľa má nízky obsah tuku, čo z nej robí vhodnú súčasť zdravej stravy. Môže byť preto dobrým prídavkom do jedálnička pre tých, ktorí si sledujú hmotnosť alebo sa snažia udržiavať zdravý životný štýl.

  5. Antioxidanty: Maslová fazuľa obsahuje antioxidanty, ako sú flavonoidy a karotenoidy, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály môžu spôsobovať poškodenie buniek a prispievať k vzniku rôznych zdravotných problémov.

  6. Rastlinné bielkoviny pre vegetariánov: Pre tých, ktorí dodržiavajú vegetariánsku alebo vegánsku stravu, maslová fazuľa môže byť cenným zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré pomáhajú nahradiť bielkoviny živočíšneho pôvodu.

Fazule. Foto - Freepik

Pri konzumácii maslovej fazule je dôležité dodržiavať vyváženú stravu a dbať na celkový príjem živín. Pre niektorých ľudí môže fazuľa spôsobovať nadúvanie alebo plynatosť, preto je vhodné postupne zavádzať túto potravinu do stravy a sledovať reakciu tela. Všeobecne však maslová fazuľa ponúka viaceré zdravotné výhody a môže byť vynikajúcou súčasťou vyváženej stravy.

Ak obľubujete strukoviny, máme pre vás recept aj na kyslú šošovicovú polievku, tradičnú hŕskovú polievku alebo klasickú fazuľovú polievku. Za vyskúšanie stojí aj fazuľová polievka s údeným mäsom. Ale rovnako aj gazdovská fazuľová polievka. Máme aj recept na taliansku paradajkovú polievku.

Ingrediencie 

  • 250 g veľká maslová fazuľa,
  • 250 ml šľahačková smotana,
  • 200 ml mlieko,
  • 1 ČL trstinový cukor,
  • 3 PL gaštanová múka,
  • soľ a ocot podľa chuti

Postup receptu: kyslá fazuľová polievka

Maslovú fazuľu je potrebné namočiť aspoň na 12 hodín vopred. 

Fazuľu si namočíme. Foto - Michal Trško

2Následne ju vo väčšom hrnci uvaríme do mäkka vo vode, do ktorej pridáme 1 ČL kryštálového cukru. Fazuľa sa varí minimálne 2 hodiny, počítajte s tým.

Namočenú fazuľu dáme variť. Foto - Michal Trško

3

Keď už máme fazuľu uvarenú, pridáme k nej šľahačkovú smotanu. Dajte si pozor, aby fazuľa bola mäkká a nie rozvarená. 

Do polievky pridáme smotanu. Foto - Nela

4

Keď už polievka vrie, primiešame do nej zátrepku. Zátrepku pripravíme zmiešaním gaštanovej múky a mlieka, musíme ju vymiešať dohladka. Potom ju primiešame do polievky a polievku osolíme.

5Vychladnutú polievku dochutíme octom podľa chuti a podávame. Kyslá fazuľová polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť.

Kyslá fazuľová polievka. Foto - Tak ma mama naučila
Kyslá fazuľová polievka. Foto – Tak ma mama naučila

Vyskúšajte aj recept webu Ženy v meste na tradičnú fazuľovú polievku bez múky

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu