50x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 70 minút 
Počet porcií: 5

Talianska zeleninová polievka minestrone podľa originálneho talianskeho receptu. Táto polievka je hustá, sýta a veľmi výživná. Navyše, s čerstvou zeleninou bude najchutnejšia, akú ste kedy jedli. Pravý taliansky recept na túto polievka má pre vás kuchyňa portálu Chutné recepty

Minestrone

Talianska polievka, nazývaná minestrone, patrí k veľmi obľúbeným jedlám tejto krajiny. A nie je obľúbená bezdôvodne. Je pripravená zo zeleniny, takže obsahuje množstvo vitamínov a živín. Polievka zahŕňa poriadnu dávku čerstvej zeleniny, a to najmä fazuľu, mrkvu, hrášok, cibuľu, cesnak, pór, zeler, paradajky. Výhodou je aj to, že sa dá pripraviť z bežne dostupných surovín u nás v obchodoch. 

Samotná polievka minestrone je tradičná talianska polievka, ktorá má niekoľko charakteristických vlastností. Pochádza z Talianska a existuje už stáročia. Jej presný pôvod nie je známy, ale prvé zmienky o tejto polievke sa objavujú v 16. storočí. Zvyčajne sa pripravuje na báze zeleninového vývaru alebo paradajkovej omáčky.

Jedinečná vlastnosť minestrone spočíva v tom, že je možné ju variabilne prispôsobiť podľa sezóny a dostupnosti zeleniny. V rôznych regiónoch Talianska a v rôznych domácnostiach sa môžu používať rôzne zeleninové kombinácie. Polievka je typickým príkladom talianskej kuchyne, ktorá zdôrazňuje sezónne prísady. To znamená, že sa snaží používať čerstvé a aktuálne dostupné zeleninové suroviny.

Fazuľa je jednou z hlavných zložiek minestrone. Zvyčajne sa používajú biele fazule, ale v niektorých receptoch sa môžu použiť aj iné druhy. Fazuľa dodáva polievke bohatú chuť a textúru. Tradičná talianska kuchyňa často zdobí polievky a cestoviny čerstvým strúhaným parmezánom a lístkami čerstvej bazalky, nie je tomu inak aj pri tejto polievke.

Okrem tradičnej verzie tejto polievky existuje mnoho variantov, ktoré môžu zahŕňať pridanie rôznych druhov mäsa, cestovín alebo iných prísad, aby sa dosiahol odlišný chuťový zážitok.

Minestrone je teda viac ako len recept, je to kulinársky zážitok, ktorý zdôrazňuje sezónne prísady a pestrosť talianskej kuchyne. Má vysokú výživovú hodnotu a je výbornou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravé a chutné jedlo.

Zeleninové polievky

Minestrone nie je určite jediná zeleninová polievka. Obdobie leta sa vyznačuje aj čerstvou zeleninou, ktorej je neúrekom a mnohí nevedia, čo z nej skôr uvariť. Skúste napríklad polievky zo zeleniny. Zeleninové polievky sú obľúbené aj napriek tomu, že v lete je niekedy naozaj horúco. Ich živiny a množstvo vitamínov prevažujú nad faktom, že sú teplé. Avšak existuje aj mnoho studených polievok, ktoré sú rovnako chutné. Tu je zoznam niektorých z tých najobľúbenejších:

  1. Minestrone: Už sme o nej hovorili! Je to tradičná talianska zeleninová polievka, ktorá obsahuje širokú škálu zeleniny a fazuľu v paradajkovom základe alebo v základe z vývaru .

  2. Gazpacho: Táto osviežujúca polievka pochádza zo Španielska a je tradične pripravená s paradajkami, paprikami, uhorkami, cibuľou, cesnakom a olejom. Podáva sa chladená.

  3. Boršč: Tradičná východoeurópska polievka s červenou repou, kapustou, mrkvou, zemiakmi a inými zeleninovými prísadami. Často sa podáva s kyslou smotanou.

  4. Tom Kha Gai: Thajská polievka, ktorá je zeleninová a obsahuje kokosové mlieko, huby a iné aromatické ingrediencie.

  5. Caldo Verde: Táto tradičná portugalská polievka je vyrobená z kapusty, kelu a klobásy, ktorá jej dodáva výraznú chuť.

  6. Čínska zeleninová polievka: Jednoduchá a chutná polievka z čínskej kuchyne, ktorá zahŕňa rôzne druhy zeleniny a často aj tofu.

Toto je len zopár príkladov, ale svet zeleninových polievok je nekonečný a existuje mnoho ďalších variantov a regionálnych špecialít. Zeleninové polievky sú obľúbenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ľahké, chutné a výživné jedlo, neváhajte si preto pripraviť napríklad aj výbornú paradajkovú polievku, krémovú cesnakovú alebo aj rýchlu karfiolovú polievku.

Ingrediencie 

  • 1/2 hrnčeka fazuľa,
  • 1,5 l kurací alebo zeleninový vývar,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 ks cibuľa,
  • 2 ks mrkva,
  • 2 ks petržlen,
  • hrsť nakrájaného zeleru,
  • 3 ks paradajky,
  • 1 ks pór,
  • 2 hrste sladkého hrášku (čerstvý alebo mrazený),
  • 1 ks malá konzerva paradajkového pretlaku,
  • 3 PL olivový olej,
  • na dochutenie: soľ, čierne korenie, sladká paprika, provensálske korenie,
  • pažítka (na dozdobenie)

Postup receptu

Fazuľu je potrebné namočiť do vody na niekoľko hodín, ideálne deň vopred na celú noc. Na druhý deň ju uvaríme vo vývare, až kým nezmäkne, to trvá približne 30 minút.

Pripravíme si fazuľu. Foto - Jaja

2Na olivovom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Po pár minútach smaženia k nim pridáme aj mrkvu, petržlen, hrášok a pór nakrájaný na kolieska. Zeleninu podlejeme potom časťou vývaru, v ktorom sa varila fazuľa. Dochutíme soľou, čiernym korením, sladkou paprikou a provensálskym korením. 

Osmažíme zeleninu. Foto - Jaja

3

Do polievky pridáme nakrájané paradajky, zeler a malú konzervu paradajkového pretlaku. Všetko spolu poriadne zamiešame a po pár minútach pridáme zvyšok vývaru s fazuľou. Polievku následne varíme 30 – 40 minút.

Pridáme vývar. Foto - Jaja

4Polievku odstavíme zo sporáka a podávať ju môžeme napríklad s nasekanou pažítkou alebo syrom. 

Podávame. Foto - Jaja

Prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte aj polievky z webu Ženy v meste – pravý boršč alebo krémovú pórovú polievku

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu