52x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: min. 1,5 – 2 hodiny
Počet porcií: 5 – 6

Najlepší recept na poľovnícky guláš z diviny. Ak doma nemáte divinu, nevadí. Použiť môžete v tomto recept aj hovädzie alebo bravčové mäso. Postup je stále rovnaký a úplne jednoduchý. Uvarte si guláš, ktorý naozaj bude chutiť ako má. Recept portálu Chutné recepty

Guláš z diviny 

Guláš z diviny je trochu špeciálne jedlo, pretože sa nezvykne pripravovať veľmi často. Navyše, divinové mäso chutí trošku inak. Postup v tomto recepte môžete využiť aj pri varení guláša z bravčového alebo hovädzieho mäsa, nemusíte nič meniť. Pravý guláš z diviny sa varí bez zahusťovania múkou. Zahustiť ho môžeme napríklad zemiakom alebo v našom prípade rozvarenou cibuľou, preto jej v recepte použijeme viac. Ak by sa vám guláš na konci stále zdal málo hustý, pridajte nastrúhaný surový zemiak

Divina zahŕňa mäso z rôznych druhov divých zvierat, ako sú jeleň, srnec, diviak, zajac, bažant a podobne. Mäso z diviny je často chutnejšie, menej tučné a obsahuje viac živín ako mäso chovaných zvierat. Predáva sa v špecializovaných mäsiarstvach alebo na trhoch s potravinami.

Pre lepšiu chuť a mäkšie mäso sa odporúča pred varením marinovať divinu. Marináda často obsahuje kyslé zložky, ako je víno, ocot alebo citrusové šťavy a aromatické bylinky, a korenie. My sme v našom recepte použili červené víno na skvelú chuť.

Guláš má svoje korene v strednej a východnej Európe, najmä v Maďarsku, kde je považovaný za národné jedlo. Tradičný guláš sa varí s hovädzím mäsom, cibuľou, paprikou, paradajkami a korením. Existuje mnoho variantov guláša, vrátane tých s divinou. Napríklad, guláš sa často varí s rôznymi druhmi mäsa, zeleniny, fazule alebo ďalšími prísadami. Často sa podáva s čerstvým chlebom a guláš z diviny nie je výnimka.

Skúste aj náš kotlíkový guláš, guláš so zemiakmi, sójový guláš, kurací guláš, maďarský segedínsky guláš alebo maďarský guláš s knedľou.

Benefity diviny

Mäso z diviny má viaceré benefity, ktoré ho robia zaujímavou alternatívou k mäsu z chovaných zvierat. Tu sú niektoré z týchto výhod:

  1. Nutričná hodnota: Mäso z diviny je výživnou potravinou, ktorá obsahuje vysoký podiel bielkovín. Je bohaté na železo, zinok a vitamíny skupiny B. Železo je dôležité pre tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie. Zinok podporuje imunitný systém a procesy rastu.

  2. Nízky obsah tuku: Mäso z diviny má často nižší obsah tuku v porovnaní s mäsom chovaných zvierat, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí si sledujú príjem tukov.

  3. Absencia antibiotík a hormónov: Divina nie je vystavená rovnakému typu chovu a liečbe ako hospodárske zvieratá. To znamená, že mäso z diviny je pravdepodobne bez antibiotík a hormónov, ktoré sa niekedy používajú na chovné zvieratá.

  4. Ekologická alternatíva: Lov a konzumácia diviny môžu byť považované za ekologickejšiu alternatívu k chovu hospodárskych zvierat, ktorý prispieva k emisiám skleníkových plynov a znečisteniu životného prostredia.

  5. Nižší obsah chemikálií a toxínov: Mäso z diviny má nižšiu pravdepodobnosť kontaminácie pesticídmi a toxínmi, pretože divé zvieratá konzumujú prirodzenejšiu stravu a žijú v prírodných prostrediach.

Je však dôležité si uvedomiť, že konzumácia diviny by mala byť riadená udržateľne a v súlade s miestnymi environmentálnymi smernicami a zákonmi. Ak sa rozhodnete konzumovať mäso z diviny, uistite sa, že je získané z legálneho a etického zdroja.

Ingrediencie 

1 porcia = cca 100 g mäsa a 1 ks zemiak strednej veľkosti

  • 600 g mäso z diviny (srnčie alebo z diviaka),
  • 300 g cibuľa,
  • 2 PL olej (na marinovanie mäsa),
  • 3 PL bravčová masť alebo olej (na restovanie cibule),
  • 6 ks zemiak strednej veľkosti,
  • cca 100 g paradajkový pretlak,
  • 2,5 dl červené víno,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • na marinádu mäsa: mleté čierne korenie, drvená rasca, mletá červená paprika (pridať môžete aj hotové korenie na guláš alebo divinu),
  • na dochutenie: mletá červená paprika (sladká alebo štipľavá), soľ, 2 guličky nové korenie, 1 ks bobkový list, niekoľko guličiek sušené borievky, feferónky (podľa chuti), petržlenová vňať (na ozdobenie, podľa chuti)

Postup receptu: guláš z diviny

Mäso najprv umyjeme, osušíme, dôkladne odblaníme a nakrájame ho na väčšie kocky. Dáme ho do misky a pridáme k nemu dve PL oleja a korenia na divinu. Mäso by sme mali nechať odležať minimálne na hodinu, ideálne na celú noc, získa tak na chuti a skôr sa aj udusí. 

Namarinujeme mäso. Foto - Nela

2Očistíme si cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Nešetríme ňou, pretože guláš pekne zahustí. Opečieme si ju na masti dozlatista a pridáme k nej aj dve PL mletej červenej papriky. Premiešame to a pridáme aj mäso. 

Opečieme cibuľu a mäso. Foto - Nela

3

Mäso na cibuľke pekne orestujeme, aby sa zatiahlo (malo by mať bledú farbu). Hrniec prikryjeme pokrievkou a na jemnom stupni mäsko dusíme, aby pustilo šťavu. Dusíme ho asi 15 minút, aby získalo na chuti. 

Dusíme mäso. Foto - Nela

4

K mäsu pridáme aj nové korenie, bobkový list, sušené borievky, pretlak, víno a horúcu vodu tak, aby bola 5 cm nad povrchom mäsa. Guláš potom dusíme, až kým nebude mäso polomäkké.

Okoreníme. Foto - Nela

5

Zemiaky si medzitým očistíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Pridáme ich do guláša a varíme, kým nebudú aj s mäsom mäkké. Podľa potreby ešte môžeme doliať horúcu vodu. Nakoniec pridáme soľ a ešte dochutíme podľa potreby. 

Pridáme zemiaky a soľ. Foto - Nela

6

Pred koncom varenia guláša pridáme aj roztlačený cesnak podľa chuti a nadrobno nakrájanú feferónku, ak obľubujete štipľavý guláš. Nakoniec guláš z diviny môžeme (už v miske) ozdobiť petržlenovou vňaťou. Guláš z diviny máme hotový a my vám prajeme dobrú chuť!

Pridáme cesnak a podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Ak si pripravíme guláš z diviny deň vopred, pekne v ňom všetky chute prejdú a guláš bude chutiť ešte lepšie. Avšak, dajte pozor na správne uskladnenie. Uvarený guláš z diviny je potrebné nechať úplne vychladnúť a až potom uložiť do chladu s mierne pootvorenou pokrievkou, aby neskysol. 

Vyskúšajte aj recept na výbornú divinu s omáčkou z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu