55x hlasované

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút 
Počet porcií: 4

Chutná hrášková polievka s haluškami zo zeleného hrášku. Recept na hráškovú polievku je jednoduchý a rýchly, navyše veľmi zdravý. Milovníci hrášku ju ocenia a deti si na nej pochutia taktiež. Pripravte si ju s kuchyňou portálu Chutné recepty

Hrášková polievka

Máme pre vás recept na jednu rýchly, jednoduchú a zdravú polievku, ktorú si všetci z nás pamätajú zo školskej jedálne alebo prázdnin u babky. Okrem hrášku môžete do polievky hodiť aj inú zeleninu podľa chuti, ale keďže je to hrášková polievka, hrášok by mal prevažovať. Recept zahŕňa aj postup prípravy halušiek, takže to máte všetko pekne pokope. 

Hrášková polievka s haluškami je vynikajúca, výživná a tradičná kombinácia, ktorá je obľúbenou voľbou pre mnohých ľudí. Okrem samotného receptu existuje niekoľko užitočných informácií, ktoré sa týkajú výživových hodnôt, histórie a kultúrnych aspektov, ktoré by vás mohli zaujímať.

Hrášková polievka s haluškami je obvykle bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Hrášok je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, železa a vápnika. Halušky sú zvyčajne vyrobené z vajec, múky a vody, čo polievke pridáva dodatočnú výživovú hodnotu.

Táto hrášková polievka je populárna v stredoeurópskych krajinách, najmä na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a Rakúsku. Táto tradičná polievka má rôzne varianty v každej krajine, ale základný koncept zostáva rovnaký – hrášok v kombinácii s drobnými haluškami.

Podobné kombinácie s hráškom sa v kuchyniach strednej a východnej Európy objavujú už stáročia. Hrášok bol dôležitou súčasťou stravy v minulosti, pretože bol cenovo dostupný. Polievka s haluškami bola jednou z možností, ako použiť hrášok a iné dostupné suroviny, aby sa vytvoril sýty a chutný obed.

Existuje mnoho variantov receptu na hráškovú polievku s haluškami. Okrem základných ingrediencií, ako je hrášok a halušky, sa do polievky môže pridávať aj iná zelenina (napríklad mrkva, zeler, cibuľa) a bylinky na zosilnenie chuti. Ak ste zvedaví a radi experimentujete v kuchyni, môžete sa pokúsiť pridať do polievky ďalšie ingrediencie, ktoré vám chutia. Možnosti sú nekonečné, a tak môžete vytvoriť svoju vlastnú jedinečnú verziu tejto tradičnej polievky.

Hrášková polievka s haluškami je celkovo výživná a zdravá voľba, ktorá poskytuje potrebné živiny a energiu.

Uvarte si s nami napríklad aj francúzsku polievku s mletým mäsom, krúpovú polievku so zeleninou, tradičnú hrachovú polievku alebo jednoduchú karfiolovú polievku

Vedeli ste, že…

Hrášok (Pisum sativum) je jednou z najobľúbenejších strukovín na svete a má mnoho zaujímavých a užitočných vlastností. Tu je niekoľko zaujímavých informácií o hrášku:

  1. Starodávna plodina: Hrášok je jednou z najstarších poľnohospodárskych plodín, ktorá sa pestovala už pred viac ako 5000 rokmi. Jeho pôvod sa nachádza v západnej Ázii a Stredomorí, a odvtedy sa stal dôležitou súčasťou stravy v mnohých častiach sveta.

  2. Výživné hodnoty: Hrášok je bohatý na dôležité živiny. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, vitamíny A, C, K a B skupiny, minerály ako železo, vápnik, draslík a horčík, a tiež antioxidanty ako karotenoidy a flavonoidy.

  3. Prírodné hnojivo: Hrášok má schopnosť viazať dusík z ovzdušia do svojich koreňov a pôdy, čo ho robí prirodzeným zdrojom hnojiva pre pôdu. Preto sa hrášok často pestuje ako plodina do osevného plánu, pretože pomáha obnovovať živiny v pôde.

  4. Vegetariánska a vegánska výživa: Hrášok je vynikajúcim zdrojom bielkovín pre tých, ktorí uprednostňujú rastlinnú stravu, ako sú vegetariáni a vegáni.

  5. Kozmetika a liečivé účinky: Okrem výživy sa hrášok používa aj v kozmetických výrobkoch, pretože je známe, že obsahuje látky s protizápalovými a upokojujúcimi účinkami na pokožku. V tradičnej medicíne sa tiež využíval na liečenie určitých ochorení.

Hrášok je teda nielen chutný, ale aj výživný a zdravý prídavok do jedálnička, ktorý prispieva k celkovému blahobytu. A tu je naša rýchla zeleninová polievka či zeleninový vývar s haluškami.

Ingrediencie 

Postup receptu

Najprv si pripravíme cesto na halušky. Vajíčka vyšľaháme vidličkou a pridáme k nim štipku soli. K vajíčkam postupne zapracujeme 20 zarovnaných PL krupice. 

Pripravíme cesto na halušky. Foto - Nela

2Cesto na halušky by malo byť vláčne, nie príliš tuhé. Do cesta môžete pokojne pridať aj petržlenovú vňať alebo pažítku, halušky budú mať trochu inú chuť a farbu. Cesto necháme trocha postáť, aby krupica napučala.

Necháme postáť. Foto - Nela

3

Medzitým si do hrnca nalejeme 3 l vody, pridáme do nej mrazený hrášok, lyžicu masla, celú rascu, kurkumu, mletú červenú papriku a soľ. Dáme variť a keď polievka zovrie, pridáme do nej cez sito halušky alebo ich vykrojíme lyžicou, ktorá musí byť vopred namočená v studenej vode. 

Dáme variť hrášok. Foto - Nela

4Polievku ešte dochutíme, pridáme vodu, ak to je potrebné. Povaríme ju ešte podľa potreby, aby sa halušky uvarili, približne 15 minút.

Dochutíme polievku. Foto - Nela

5

Ak nemáte veľa času, halušky nemusíte robiť, potom stačí hrášok povariť cca 10 minút a nasypať za hrsť menších cestovín (kvalitnejšie, aby sa nerozmočili v polievke), dochutíte a necháte minútu povariť. Polievku odstavíme, cestoviny ešte dôjdu. Hrášková polievka sa môže servírovať s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.  

Podávame. Foto - Nela

Hrášková polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj krémovú hráškovú polievku s medvedím cesnakom z webu Ženy v meste

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu