22x hlasované

Čas prípravy: 20 minút,
Čas varenia: 2,5 hodiny,
Počet porcií: 8,
 

Jednoduchý recept ako pripraviť najlepší boršč originál. Túto skvelú novinku vám prináša kuchyňa portálu chutné recepty. Tradičný boršč je výborná hustá polievka, ktorá zasýti a zahreje. Základom je kvalitný vývar z hovädzieho mäsa a kostí, mnoho zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, cvikla, hlávková kapusta, zemiaky, cibuľa, cesnak).

Najlepší boršč

Najlepší boršč chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Podávame ho s kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.

Jednoduchý recept ako pripraviť vynikajúci boršč, pretože novinku z dielne kuchyne portálu chutné recepty sa oplatí vyskúšať.

Chutná a sýta polievka z vývaru a zeleniny poteší nielen vaše zdravie práve v tomto období, ale pochutí si celá rodina.

Boršč je jedlo, ktoré má mnoho výhod pre zdravie a je obľúbené v mnohých krajinách východnej Európy nielen pre svoju chutnú a sýtu chuť, ale aj pre svoje zdravotné výhody.

Táto výborná polievka obsahuje červenú repu, ktorá je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a môžu pomôcť znížiť riziko ochorení, ako sú rakovina a srdcové choroby.

Okrem toho boršč obsahuje zeleninu, ktorá je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a regulovať hladinu cukru v krvi.

Rovnako táto aj u nás obľúbená polievka obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny C a K, draslík, horčík a železo. Boršč má zároveň aj nízky obsah kalórií, ale zároveň zasytí a môže pomôcť pri chudnutí, ak sa konzumuje v rámci zdravej a vyváženej stravy.

Najlepší boršč obsahuje kyslé mliečne výrobky, ako je kyslá smotana alebo kefír, ktoré môžu pomôcť zlepšiť trávenie.

A tak je vzhľadom na svoje zdravotné výhody a vynikajúcu chuť môže byť boršč skvelým doplnkom stravy a zaujímavým spôsobom, ako pridať viac zeleniny do svojho jedálnička. Vyskúšajte aj sójový guláš bez mäsa, alebo náš recept na tradičnú držkovú polievku, či recept na brokolicovú krémovú. Máme aj overený recept na jednoduché kuracie rizoto.

Ingrediencie na boršč

(8 osôb)

  • 500 g hovädzieho mäsa (hovädzia kliška, hovädzia kliška s kosťou),
  • 2 ks mrkva strednej veľkosti,
  • 2 ks petržlen strednej veľkosti,
  • 1/2 ks menšieho zeleru,
  • 1 ks cvikla strednej veľkosti,
  • 1/2 hlávky menšej bielej kapusty,
  • 4 polievkové lyžice bravčovej masti (ja som zvolila olivový olej),
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
  • 1 ks malý paradajkový pretlak (zopár lyžíc),
  • na dochutenie a ozdobu: ocot (k vareniu cvikly), soľ (podľa potreby), celé čierne korenie (5 guličiek), nové korenie (2 guličky), bobkový list (2ks), čerstvá petržlenová vňať, kôpor alebo pažítka, kyslá smotana alebo hustý biely jogurt
  • pri klasickom recepte: 2 ks zemiak strednej veľkosti, malý kúsok prerastanej slaniny (môžeme vynechať),

Postup receptu na najlepší boršč

1Základom boršča je kvalitný hovädzí vývar. Ja som použila hovädzú klišku, jeden kúsok aj s kosťou. Hovädzie mäso dôkladne umyjeme a vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme 4 l studenej vody.

Hovädzý vývar, Foto - Nela

2

Pridáme celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list. Solíme nakoniec. Varíme na miernom stupni, postupne zbierame penu. Keď je mäso mäkké, odstavíme. Trvá to približne 1,5-2 hodiny.

Varíme na miernom stupni, Foto - Nela

3Vývar si môžeme uvariť aj deň vopred, ušetríme si čas. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a umyjeme, nakrájame na malé kocky alebo rezančeky. Hlávkovú bielu kapustu nakrájame tiež na kocky.

Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a umyjeme, Foto   - Nela

4Cviklu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. Pridáme vodu, aby bola cvikla ponorená a aj dve lyžice octu, aby si cvikla zachovala svoju peknú farbu. Varíme 15 minút.

Cviklu nakrájame na kocky, Foto - Nela

5Cibuľu nakrájame nadrobno. Cesnak roztlačíme. Na masti (olivovom oleji) orestujeme cibuľu do sklovita. Pridáme mrkvu, petržlen, zeler, opražíme. Pridáme cesnak, aby zavoňal, nakoniec kapustu.

 

Cibuľu nakrájame nadrobno, Foto - Nela

6Všetku koreňovú zeleninu a nakrájanú hlávkovú bielu kapustu spolu premiešame, orestujeme 5 minút. Restovaním získa boršč výbornú chuť, ale aj farbu od mrkvy. Cesnak polievku prevonia.

Zeleninu premiešame a orestujeme, Foto - Nela

7Vývar scedíme do ďalšieho hrnca, mäso nakrájame na menšie kocky. Následne do precedeného vývaru pridáme orestovanú zeleninu, mäso, scedenú cviklu. Ale pri tom pozor, vývar z cvikly si ponecháme na zriedenie.

Mäso nakrájame na menšie kocky, Foto - Nela

8Boršč varíme približne 20 minút, ochutíme soľou podľa potreby, pridáme paradajkový pretlak. Podľa hustoty zriedime vodou z cvikly (vodou, vývarom), ktorá zároveň pridá na krásnej farbe polievočky. Môžeme podávať so smotanou, alebo hustým bielym jogurtom.

 

Boršč varíme približne 20 minút, Foto - Nela

Tip na záver: Pri našom recepte na najlepší boršč som zvolila olivový olej, zemiaky a slaninu som vynechala (aby bola polievka vhodná aj pre milovníkov delenej stravy). Je diétnejší, ale veľmi chutný. Okrem toho ak chcete pridať zemiaky a slaninu, zemiaky pridajte nakrájané na kocky 20 minút pred koncom varenia a slaninu vyškvarenú rovno do polievky. Dobrú chuť. Prípadne si pripravte fazuľovú polievku.

Video ako pripraviť najlepší boršč

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu