Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 1 hodina 40 minút
Počet porcií: 6

Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom patrí k najobľúbenejším polievkam, ktoré si všetci vychutnávajú s radosťou a hlavne s chuťou. Údené mäso dodáva polievke tú pravú chuť, ktorú mnohí tak milujú. Polievka je navyše veľmi sýta a ocení ju nejeden hladoš. Pripravte si s nami fazuľovú polievku s údeným mäsom podľa receptu portálu Chutné recepty.

Fazuľová polievka s údeným mäsom

Tradičný recept na fazuľovú polievku s údeným mäsom nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Je to jednoduchý recept, ktorý sa oplatí vedieť uvariť nielen svojej rodine, ale aj rôznym hosťom. Domáce fazuľové polievky sú u nás veľmi populárne a pochutí si na nich takmer každý, pretože sú chutné, zdravé a sýte. Tradičná fazuľová polievka s údeným mäsom kraľuje všetkým receptom na fazuľové polievky či už ide o tie na sladko alebo na slano, s mäsom alebo bez mäsa. Pripravte si ju s nami.

Fazuľová polievka s údeným mäsom je ľahko pripraviteľné a chutné jedlo, ktoré je obľúbené v mnohých kuchyniach po celom svete. Polievka patrí medzi tradičné jedlá mnohých kultúr a krajín. Fazuľové struky sú jednou z najstarších plodín, ktoré sa používali v ľudskej výžive, a ich pestovanie a konzumácia sa datuje do obdobia pred tisíckami rokov. Rôzne kultúry pridávali do svojich fazuľových polievok miestne dostupné ingrediencie a koreniny, čo viedlo k vzniku rôznych variantov receptov.

Fazuľová polievka s údeným mäsom môže byť výživné jedlo, pretože kombinuje bielkoviny z fazule a mäsa s vlákninou a vitamínmi z rôznych druhov zeleniny. Fazuľa je významným zdrojom bielkovín, vlákniny, železa, draslíka a ďalších minerálov.

Existuje mnoho rôznych odrôd fazule, ktoré sa používajú na prípravu polievky. Medzi najznámejšie patria fazuľa v bielom obale, fazuľa v tmavom obale a fazuľa navy. Každá odroda má svoj charakteristický chuťový profil a textúru.

Fazuľová polievka s údeným mäsom sa môže prispôsobiť aj pre vegetariánov a vegánov, pričom sa jednoducho vynechá údené mäso a pridajú sa ďalšie druhy zeleniny alebo iné proteínové náhrady.

Prečo jesť strukoviny

Konzumácia strukovín vo fazuľovej polievke má množstvo výhod a existuje veľa dôvodov, prečo by mali byť súčasťou vyváženej stravy. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré jesť strukoviny:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Strukoviny, ako sú fazuľa, šošovica, cícer, hrach a iné, sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín. Pre vegetariánov a vegánov sú strukoviny dôležitým zdrojom bielkovín, ktoré prispievajú k stavbe a oprave buniek a tkanív.

  2. Vysoký obsah vlákniny: Strukoviny sú bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Vláknina podporuje zdravé trávenie, pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi a zlepšuje pohyb čriev. Pravidelná konzumácia strukovín môže pomôcť udržiavať zdravú hmotnosť a znižovať riziko mnohých chorôb.

  3. Nízky obsah tuku: V porovnaní s mäsom majú strukoviny nízky obsah tuku a sú bohatšie na zdravé tuky, ako sú mono-nenasýtené a poly-nenasýtené mastné kyseliny.

  4. Pomáhajú s reguláciou cukru v krvi: Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú strukoviny nízky glykemický index, čo znamená, že pomáhajú udržiavať stabilné hladiny cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov a ľudí s problémami s metabolizmom cukru.

  5. Bohaté na živiny: Strukoviny obsahujú množstvo dôležitých živín, ako sú vitamíny skupiny B, železo, draslík, horčík, zinok a iné minerály.

  6. Vhodné pre rôzne diéty: Strukoviny sú bezlepkové a vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Taktiež sa dajú prispôsobiť rôznym diétam, od vegetariánstva až po paleo diétu.

Je však dôležité pripomenúť, že strukoviny môžu spôsobiť nadúvanie alebo problémy s trávením u niektorých ľudí. Je dobré namáčať ich pred varením a postupne zavádzať do jedálnička, ak na nich nie ste zvyknutí. Ak máte nejaké zdravotné obavy alebo potravinové alergie, je najlepšie sa poradiť s odborníkom v oblasti výživy alebo lekárom.

Fazuľová polievka s údeným mäsom nie je taká náročná na prípravu, tak ako aj naše recepty na kyslú fazuľovú polievku, šošovicovú polievku, gazdovskú fazuľovú polievku alebo hŕstkovú polievku. Vyskúšajte aj naše recepty ako zahustiť polievku bez múky. Tu je aj recept na fazuľovú polievku s údeným mäsom a klobásou.

Ingrediencie 

  • dve plné hrste suchá biela alebo hnedá fazuľa,
  • 1 ks menšie údené koleno predné (môže byť aj zadné, je ale väčšie, takže je potrebné časť mäsa odstrániť a nechať na inokedy),
  • jedna hrsť jačmenné krúpy strednej veľkosti,
  • 2 PL bravčová masť (alebo olej),
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
  • 1 ks petržlen strednej veľkosti,
  • 1 ks mrkva strednej veľkosti,
  • na dochutenie: soľ (podľa potreby), 4 guličky celé čierne korenie, štipka celej rasce, štipka kurkumy, 1 ks bobkový list, 2 PL mletá červená paprika, petržlenová vňať (nemusí byť)

Postup receptu: fazuľová polievka s údeným mäsom

Suchú fazuľu namočíme do vody na pár hodín, ideálne deň vopred na noc. Potom je prepláchneme a vložíme do hrnca s údeným kolenom (taktiež ho môžete namočiť do studenej vody aspoň na 30 minút). K fazuli a mäsu pridáme 2 litre studenej vody a varíme asi hodinu.

Uvaríme fazuľu a mäso. Foto - Nela

2Na začiatku si namočíme aj krúpy, ktoré pridáme do polievky až po 30 minútach varenia. S krúpami pridáme aj koreniny. Medzitým si očistíme mrkvu a petržlen, umyjeme ich a nastrúhame, poprípade nakrájame na malé kocky. 

Pripravíme zeleninu. Foto - Nela

3

Cibuľu si nakrájame na drobno a orestujeme ju na panvici s bravčovou masťou alebo olejom dozlatista. Pridáme k nej aj roztlačený cesnak a premiešame. Okrem toho pridáme aj pripravenú zeleninu a restujeme ďalej asi 10 minút, stále miešame.

Orestujeme zeleninu. Foto - Nela

4

Orestovaná zelenina polievku výborne dochutí a pridá aj na farbe. Nakoniec pridáme k zelenine mletú červenú papriku a poriadne premiešame, stiahneme zo sporáka. Keď je fazuľa s údeným kolenom takmer mäkká, pridáme do polievky zeleninu a varíme spolu 30 minút.

Zeleninu pridáme k fazuli. Foto - Nela

5Ak je uvarené údené koleno (oddeľuje sa vtedy od kosti), tak ho vyberieme a nakrájame na menšie kúsky, dáme ho potom späť do polievky. Keď sa nám polievka zdá veľmi hustá, môžeme do nej doliať horúcu vodu, necháme prevariť, osolíme ju a dochutíme. Taktiež môžeme pridať aj petržlenovú vňať a fazuľová polievka s údeným mäsom sa môže servírovať. 

Servírujeme. Foto - Nela

Sedliacka fazuľová polievka s údeným mäsom je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj hustý fazuľový prívarok z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu