Čas prípravy: 30 minút,
Čas varenia: 1 hodina 30 minút (aj dlhšie, podľa druhu a kvality mäsa),
Počet porcií: 8,

Čo je lepšie ako pravý domáci kotlíkový guláš. Podľa tohto overeného receptu sa ho naučíte pripraviť rýchlo a jednoducho, navyše buď z bravčového alebo hovädzieho mäsa. Pochutí si na ňom celá rodina.

Kotlíkový guláš

Tento recept je ako stvorený pre vás, ak si chcete pripraviť kotlíkový guláš niekde v prírode alebo doma na záhrade a neviete ako na to. My vám radi poradíme. Máme pre vás foto-recept, s ktorým vám varenie pôjde naozaj jednoducho.

Tradičný kotlíkový guláš sa zvykne pripravovať bez múky. Zahusťuje sa rozvarenou cibuľou alebo zemiakom, takže môžete pridať pokojne viac buď jedného alebo druhého, v podstate aj oboch, nič tým nepokazíte. Uvaríte si tak guláš pre celú rodinu. Jeho autentický charakter a spôsob prípravy nad otvoreným ohňom dodávajú jedlu osobitý šarm a príťažlivosť.

Kotlíkový guláš má dlhú históriu a pôvodne slúžil ako jedlo pre maďarských pastierov a vojakov. Prvý písomný záznam o guláši pochádza z roku 1793, a odvtedy sa stal ikonickým symbolom maďarskej kuchyne. Hlavnými chuťovými prvkami v kotlíkovom guláši sú paprika a cibuľa. Paprika dodáva jedlu charakteristickú farbu a vôňu, zatiaľ čo cibuľa pridáva sladkosť a hĺbku chuti.

K vareniu kotlíkového guláša sa tradične používa veľký kotlík z liatiny alebo z nehrdzavejúcej ocele. Tento kotlík je schopný udržiavať rovnomernú teplotu a pomáha zachovať chuťové kvality guláša. Zvyčajne sa pripravuje z hovädzieho mäsa (ale pokojne môžete použiť aj bravčové), najlepšie z pliecka alebo roštenky. Mäso sa nakrája na kúsky a dlhým pomalým varením sa stáva jemné a mäkké.

Okrem klasického hovädzieho kotlíkového guláša existujú aj ďalšie varianty, ako napríklad bravčový guláš, divinový guláš alebo kombinácie rôznych druhov mäsa. Okrem mäsa obsahuje kotlíkový guláš aj zeleninu a koreniny, tým pádom je guláš vyvážené a výživné jedlo. Jeho sýtosť z neho robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú energeticky bohatý pokrm.

Kotlíkový guláš. Foto - Pixabay
Kotlíkový guláš. Foto – Pixabay

Guláš = jasná voľba

Guláš je veľmi vďačné jedlo a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  1. Chuť: Guláš je jedlo s bohatou chuťou a arómou, ktorá je výsledkom kombinácie korenín, bylín, zeleniny a mäsa. Jeho výrazná chuťová hĺbka robí z guláša uspokojujúci pokrm, ktorý , v pozitívnom slova zmysle, potrápi chuťové poháriky.

  2. Výživný: Guláš obsahuje mäso a zeleninu, čo ho robí výživným jedlom. Obsahuje dôležité živiny, ako sú bielkoviny, vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre zdravie a správne fungovanie organizmu.

  3. Zdravé zložky: Guláš často obsahuje zeleninu, ako je cibuľa, paprika, mrkva a paradajky, ktoré sú zdrojom vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Tieto zložky prispievajú k zdraviu srdca, podporujú imunitný systém a poskytujú ďalšie zdravotné výhody.

  4. Pohodlná príprava: Guláš sa zvyčajne varí dlhšie a pripravuje sa vo väčších porciách, čo znamená, že si môžete pripraviť jedlo na viac dní alebo ho zdieľať so svojimi blízkymi. To znamená menej času stráveného v kuchyni a viac času na príjemnejšie aktivity.

  5. Flexibilita: Guláš ponúka veľkú flexibilitu v ingredienciách a prílohe. Môžete si vybrať rôzne druhy mäsa, pridať svoje obľúbené zeleninové variácie a prispôsobiť si chuť a intenzitu korenín podľa svojich preferencií.

  6. Spoločenský aspekt: Kotlíkový guláš je jedlo, ktoré sa často pripravuje a podáva na spoločenských udalostiach, ako sú rodinné stretnutia, oslavy alebo festivaly. Jeho príprava a konzumácia vytvárajú príjemnú atmosféru a poskytujú príležitosť na podelenie sa o jedlo s ostatnými.

Ak teda ešte váhate, tak viac nemusíte, kotlíkový guláš je jasná voľba. Niet divu, že sa pripravuje s takou obľubou a najmä v lete, keď je tých osláv a posedení vonku veľa.

V zime si môžete napríklad pripraviť aj gulášovú polievku alebo guláš so zemiakmi. Vegetariáni si pochutia na výbornom sójovom guláši alebo fazuľovom guláši. Ako hlavné jedlo si môžete tiež pripraviť maďarský guláš s knedľou, mexický guláš alebo kurací paprikáš.

Vyskúšajte aj náš recept na čerstvé lečo s vajcom. Ak však máte chuť na niečo netradičnejšie, tu je recept na cuketový guláš. Alebo vyskúšajte aj ďalšie recepty na husté polievky. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť guláš? Tu je zase Vianočná kapustnica s udeným mäsom a klobásou

Ingrediencie 

na 1 porciu rátame cca 150 g mäsa a 1 zemiak

  • 1,5 kg mäsa (hovädzie – nožina, krk; bravčové – plece; divina, príp. kombinácia, aké mäso na guláš),
  • 1 kg cibule,
  • 0,5 kg zemiakov + 2 väčšie zemiaky na zahustenie
  • 350 gramov bravčovej masti alebo oleja,
  • 5 paradajok,
  • 3 zelené papriky,
  • 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti),
  • koreniny (množstvo podľ chuti): soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika (sladká, v kombinácii s pálivou), drvená rasca, majorán,
  • na dozdobenie: petržlenová vňať (podľa chuti)

Postup receptu

Príprava cibule – koľko je mäsa, približne toľko je cibule (nie na váhu, ale na objem). Očistíme a pokrájame cibuľu.

Pripravíme si cibuľu. Foto - Petr Hník

2Príprava mäsa – ak pripravujeme guláš z kombinácie mäsa, každý druh mäsa očistíme a nakrájame na väčšie kocky a do gulášu pridávame postupne podľa toho, koľko času je potrebné na udusenie mäsa. Hovädzie mäso pridávame najskôr, pretože jeho príprava si vyžaduje dlhší čas, než príprava bravčového mäsa.

Nakrájame si mäso. Foto - Kristýna

3

Príprava ďalších surovín – zemiaky očistíme, umyjeme a necháme v celku namočené vo vode. Papriku umyjeme a pokrájame na pásiky. Paradajky pokrájame na kocky. Očistíme cesnak.

Pripravíme si zeleninu. Foto - Nela

4

Pripravíme si kotlík – necháme ho rozpáliť nad ohňom. Pridáme bravčovú masť alebo olej a na rozpustenom tuku orestujeme cibuľu do sklovita. Hovädzie mäso vložíme k cibuli do kotlíka a na mierne udržiavanom ohni mäso restujeme, kým sa nezatiahne. Pridáme koreniny (okrem majoránu a cesnaku) a hovädzie mäso dusíme cca 30 minút, potom pridáme bravčové mäso. Pravidelne miešame, aby sa guláš neprichytil na dne a po stranách kotlíka. Postupne podlievame teplou vodou. Pridáme dva celé zemiaky, ktoré po uvarení roztlačíme, čím guláš zahustíme.

Restujeme mäso na cibuli. Foto - Michal Trško

5Po ďalšej polhodine dusenia mäsa pridáme zeleninu – nakrájané paradajky a papriky. Pod kotlíkom udržiavame stálu teplotu, nezabúdame postupne prikladať drevo a v kotlíku miešať guláš.

Guláš dusíme. Foto - Nela

6

Keď je mäso polomäkké, pridáme na kocky pokrájané zemiaky, prelisovaný cesnak a majorán. Kotlíkový guláš varíme na miernom ohni cca 45 minút, pokiaľ mäso a zemiaky nezmäknú. Často miešame.

Pridáme zemiaky. Foto - Michal Trško

7

Ak sa vám bude zdať guláš hustý, môžete ho zriediť horúcou vodou podľa potreby. Pokojne ho ešte môžete dochutiť a môže sa podávať. Dozdobíme ho petržlenovou vňaťou a podávame. Najlepšie chutí s čerstvým chlebom. Na druhý deň chutí ešte lepšie, pretože sa všetky chute trochu odležia. Vyskúšajte. Prajeme vám dobrú chuť, kotlíkový guláš je hotový. 

Kotlíkový guláš je hotový. Foto - Michal Trško
Kotlíkový guláš je hotový. Foto – Michal Trško

Tip na záver: Pripravte si mäso na kotlíkový guláš deň vopred. Nakrájajte ho a pridajte k nemu 5 PL oleja a korenie na guláš podľa chuti. Všetko poriadne premiešajte a nechajte mäso odležať v chlade aspoň hodinu, ideálne však na noc. Kotlíkový guláš získa výbornú chuť a mäso sa skôr udusí. 

Videorecept

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu