20x hlasované

 
Čas príprav: 15 minút
Čas varenia: 50 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Kyslá šošovicová polievka sa spája každému s detstvom. Je zdravá, chutná a nikdy jej nie je dosť. Naučte sa ju pripraviť s nami podľa nášho fotoreceptu. Máme pre vás recept, ktorý zvládne aj začiatočný kuchár či kuchárka. 

Kyslá šošovicová polievka 

Šošovicová polievka na kyslo je skvelým variantom víkendového obeda. Všetkým sa nám spája s detstvom, ktoré si môžete jednoducho pripomenúť uvarením tejto polievky. Navyše je veľmi zdravá, pretože šošovica ako strukovina obsahuje veľa výživných látok. Kyslá šošovicová polievka zachutí celej rodine. 

U nás sa strukovinové polievky tešia veľkej obľube. Pripravujú sa jednoducho a sú skutočne sýte, takže ich môžete pripraviť aj tým, ktorí potrebujú viac energie. Šošovicu sa odporúča pridať do našich jedálničkov a konzumovať ju pravidelne, pretože je pre naše zdravie prospešná. 

Šošovica je bohatá na bielkoviny, čo je dôležitá živina potrebná pre rast, opravu tkanív a fungovanie tela. Je to obzvlášť prospešné pre vegetariánov a vegánov, ktorí si potrebujú nahradiť príjem živočíšnych bielkovín. 

Navyše má vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a reguláciu hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole telesnej hmotnosti.

Šošovica je relatívne nízkotučným zdrojom bielkovín, čo z nej robí zdravú alternatívu k mäsovým výrobkom, ktoré môžu byť bohaté na nasýtené tuky. Konzumácia šošovice môže prispieť k zdraviu srdca a znížiť riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. 

Kyslá šošovicová polievka je vždy dobrý nápad. Recept, ktorý máme pre vás pripravený je so zápražkou, avšak, ak máte radi redšiu polievku, pokojne zápražku vynechajte. 

Šošovicová polievka inak

Šošovica je veľmi vďačná surovina, pretože z nej vieme pripraviť rôzne jedlá. Taktiež polievky, ktoré sa z nej pripravujú, nemusia vždy vyzerať rovnako. Existuje totiž niekoľko spôsobov, ako si pripraviť polievku so šošovicou. 

Kyslá šošovicová polievka je jedným z nich. Pripravíme si ju spolu, nebudete potrebovať veľa ingrediencií, takže si ju môžete pripraviť kedykoľvek, keď budete mať chuť.

Kyslá šošovicová polievka sa v poslednej dobe stáva čoraz viac obľúbenou. Po varení sa šošovica a ďalšie ingrediencie rozmixujú na hladký krém, ktorý môžete podávať s krutónmi alebo len tak. 

Bežná šošovicová polievka je v podstate podobná tej na kyslo, avšak nedáva sa do nej smotana. Môžete do nej pridať zemiaky alebo zeleninu podľa chuti. 

Zeleninová polievka so šošovicou je vhodná pre tých, ktorí sa snažia udržať si figúru. Môžete do nej pridať akúkoľvek zeleninu, najviac sa hodí mrkva, petržlen, kaleráb, ale je to, samozrejme, na vás.

Šošovicu by ste tak či tak mali zaradiť do svojho jedálnička, či už ako polievku alebo prívarok. Máme pre vás recept na klasickú šošovicovú polievku, šošovicovú polievku bez múky, šošovicový prívarok so smotanou alebo šošovicovú polievku s párkom. Z webu Ženy v meste vyskúšajte šošovicový prívarok bez smotany alebo bolonskú zmes z červenej šošovice

Tak hurá do varenia!

Ingrediencie

Postup prípravy: kyslá šošovicová polievka

1Pol hrnčeka šošovice namočíme do vody (mala by byť studená) na niekoľko hodín, najlepšie však na noc. Tým, že ju namočíme, nebude spôsobovať nafukovanie a skôr sa uvarí. Napučanú šošovicu ešte prepláchneme vodou a dáme do hrnca. Pridáme vodu približne 2 cm nad hladinu šošovice, pridáme celé čierne korenie, bobkový list, rascu a kurkumu. Ešte nesolíme.

Šošovicu varíme a okoreníme. Foto - Nela

2Šošovicu varíme do polomäkka. Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky pridáme do polievky, dolejeme vodu (podľa potreby) a ďalej varíme zemiaky aj šošovicu do mäkka.

Šošovicu a zemiaky varíme do polomäkka. Foto - Nela

3Na masle alebo oleji orestujeme cibuľu (nakrájanú nadrobno) dozlatista. Odstavíme ju a primiešame k nej mletú červenú papriku. Túto zmes pridáme do polievky a prilejeme k tomu aj smotanu.

Orestujeme cibuľu. Foto - Nela

4Polievku so zápražkou (alebo bez nej) a smotanou varíme ešte 10 minút. Ak sa vám zdá polievka veľmi hustá, pokojne ju môžete zriediť horúcou vodou. 

Polievku varíme, kým nezmäknú suroviny. Foto - Nela

5

Do polievky ešte pridáme soľ, citrónovú šťavu a môžeme aj cukor (podľa chuti). Ak máte radi hustejšiu polievku, do smotany môžete primiešať múku alebo solamyl.

Šošovicová polievka je hotová. Foto - Nela

Kyslá šošovicová polievka je hotová. Prajeme vám dobrú chuť! A vyskúšajte od nás aj fazuľovú polievku na kyslo.

Tip od nás: Ak máte radi mäso, pridajte do polievky nakrájanú klobásku alebo párky. Tu je aj tekvicová polievka či kyslá tekvicová polievka. Alebo vyskúšajte ale aj naše babičkine recepty na polievky.

Videorecept: kyslá šošovicová polievka

Prečo je šošovica zdravá?

Šošovica je zdravá, pretože je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahuje vysoký podiel železa, ktoré pomáha pri tvorbe červených krviniek a zlepšuje krvný obeh. Vďaka svojmu nízkemu obsahu tukov a vysokému obsahu vlákniny prispieva k regulácii hladiny cukru v krvi a zdravému tráveniu. Šošovica je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú ochraňovať telo pred voľnými radikálmi a zlepšujú imunitný systém. Pravidelná konzumácia šošovice je spojená so znížením rizika srdcových ochorení a podporuje zdravú váhu.

Ďalšie recepty zo šošovice

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu