Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 12 minút
Počet porcií: 4

Domáci kurací gyros ako zo stánku. Skvele sa hodí k zeleninovému šalátu, zemiakovým hranolkám a tú pravú chuť mu dodá jogurtový dresing ku gyrosu.

Kurací gyros

História gyrosu sa viaže na grécku kuchyňu a kultúru. Tento ikonický pokrm má zaujímavý pôvod a vývoj, spolu s niekoľkými zaujímavosťami, ktoré stoja za zmienku:

  1. Pôvod: Gyros má svoje korene v stredomorskom regióne a konkrétne v Grécku. Jeho príprava spočíva v opekaní tenkých plátkov mäsa, ktoré sú marinované v koreninách a zložené na veľkom vertikálnom ražni. Táto technika prípravy mäsa je podobná tureckému pokrmu nazývanému „döner kebab“.
  2. Rozšírenie: Z Grécka sa gyros rozšíril do rôznych častí sveta. V rôznych krajinách môžete nájsť rôzne varianty tohto pokrmu, prispôsobené miestnym chutiam a tradíciám.
  3. Rôzne druhy mäsa: Okrem kuracieho mäsa sa gyros tradične pripravuje aj s hovädzím a bravčovým mäsom. Každý druh mäsa má svoje charakteristické chute a prípravu, ktorá z neho robí jedinečný zážitok.
  4. Servírovanie: Tradične sa gyros podáva v pita chlebe, ktorý sa otvára a naplní plátkami mäsa, zeleninou a omáčkou tzatziki. V závislosti od miestnej kuchyne a preferencií sa však spôsob servírovania môže líšiť.
  5. Tzatziki: Táto omáčka je neoddeliteľnou súčasťou gyrosu. Pripravuje sa z jogurtu, uhorky, cesnaku, olivového oleja a často aj citrónovej šťavy. Dodáva gyrosu osviežujúcu a kyslú chuť.
  6. Modernizácia: S rozšírením gyrosu po celom svete sa mnohé reštaurácie a kuchyne začali experimentovať s rôznymi prísadami a spôsobmi podávania. Nájdete gyros s rôznymi druhmi omáčok, zeleninou a dokonca aj v rôznych verziách burgerov.
  7. Popularita: Gyros je obľúbeným pokrmom v mnohých krajinách, nielen v Grécku. Jeho jednoduchá príprava, výrazná chuť a možnosť prispôsobenia podľa preferencií robia z tohto jedla atraktívnu pochúťku pre rôzne chute.

Môžeme povedať, že gyros nie je len pokrmom, ale aj symbolom gréckej kultúry a výbornou ukážkou, ako sa tradičné jedlá môžu adaptovať a rozšíriť do celého sveta.

Ktorý je najobľúbenejší?

Samozrejme nie je len kurací gyros. Najobľúbenejší druh sa môže líšiť v závislosti od krajiny, kde sa nachádzate, a miestnych chutí. Tu je niekoľko najznámejších variant tohto jedla:

  • Kurací gyros: Kuracie mäso je často najpopulárnejšou voľbou medzi ľuďmi, ktorí preferujú lahšiu a menej tučnú možnosť. Môže byť atraktívny aj pre tých, ktorí chcú obmedziť spotrebu červeného mäsa.
  • Hovädzí gyros: Hovädzie mäso môže byť obľúbeným výberom pre tých, ktorí preferujú bohatšiu a robustnejšiu chuť mäsa. Hovädzie môže byť aj šťavnatejšie, čo prispieva k jeho popularite.
  • Bravčový gyros: Bravčové mäso je známe svojou výraznou chuťou a šťavnatosťou. Tento gyros je v niektorých oblastiach veľmi obľúbený.
  • Zmiešaný gyros: Niektoré reštaurácie ponúkajú gyros, ktorý obsahuje kombináciu rôznych druhov mäsa, spoločne kuracie, hovädzie alebo bravčové. Takto upravené jedlo poskytuje pestrejšiu a rôznorodejšiu chuť.
  • Zeleninový gyros: Pre vegetariánov a vegánov sa objavujú aj varianty gyrosu, ktoré namiesto mäsa obsahujú grilovanú zeleninu, falafel (kúsky cíceru) a iné rastlinné zložky. Často ide o veľmi chutné kombinácie.

Najobľúbenejší druh gyrosu bude teda závisieť od miesta, miestnych tradícií, kultúrnych preferencií a vašich osobných chuťových preferencií. Vyskúšajte doma tento kurací gyros, určite vám bude chutiť.

Vyskúšajte aj grilované kuracie prsia, alebo ďalšie recepty v článku čo na obed rýchlo a lacno. A tu je recept na tradičný balkánsky Burek. Skúste aj náš recept na kurací wrap.

Ingrediencie 

  • 500 g rezňov z vykostených kuracích stehien,
  • 3 polievkové lyžice oleja,
  • 3 čajové lyžičky sušeného cesnaku,
  • 3 čajové lyžičky mletej papriky,
  • 1 čajovú lyžičku soli,

Postup receptu

Pripravíme olej na marinádu – Olej si dáme do pohára a k oleju pridáme 3 čajové lyžičky sušeného cesnaku.

K oleju pridáme cesnak. Foto - Kristýna

2Pridáme mletú papriku – Do marinády pridáme 3 čajové lyžičky mletej papriky. Pridáme soľ.

pridáme červenú papriku a soľ, Foto - Kristýna

3

Nachystáme stehenné rezne – Do uzatvárateľnej nádoby si dáme umyté a vysušené mäso. Zalejeme marinádou – Rezne zalejeme marinádou, tak aby boli všetky ponorené. Nádobu uzavrieme a dáme chladiť najlepšie cez noc.

zalejeme marinádou, Foto - Kristýna

4

Kurací gyros usmažíme – Na panvici dáme olej a sprudka usmažíme rezne z každej strany minútu. Potom ešte 10 minút vyprážame na miernom ohni do zlatista. 

gyros rezne usmažíme, Foto - Kristýna

5Kurací gyros nakrájame a podávame – Mäso nakrájame na menšie kúsky a môžeme podávať.

Kurací gyros môžeme podávať. Foto - Kristýna
Kurací gyros môžeme podávať. Foto – Kristýna

Želáme dobrú chuť! Pripravte si k mäsu aj cesnakový dip na gyros. Vyskúšajte aj ďalšie recepty: zemiaková haruľa, tekvicový prívarok alebo bravčové karé.

Videorecept

Môžem použiť iné mäso než kuracie na gyros?

Áno, môžete. Tradične v Grécku a v iných častiach Blízkeho východu sa gyros robí z rôznych druhov mäsa. Bežne sa používa:

1. Bravčové mäso: Je to populárna voľba, najmä v Grécku. Má skvelú chuť, keď sa pečie na ražni.
2. Jahňacie mäso: Je to tradičná voľba pre mnohé blízkovýchodné pokrmy a dodáva gyrosu bohatú a hlbokú chuť. 3. Hovädzie mäso: Menej tradičné pre gyros, ale stále sa používa, najmä v kombinácii s inými druhmi mäsa.
4. Teľacie mäso: Taktiež môže byť použité, najmä v kombinácii s inými druhmi mäsa.
5. Kombinácie mäsa: Niekedy sa kombinujú dva alebo viac druhov mäsa, aby sa dosiahla komplexná chuť.

Dôležité je mať na pamäti, že ak sa rozhodnete použiť iný druh mäsa, mali by ste prispôsobiť čas varenia a teplotu, aby sa mäso správne uvarilo. Marinujte mäso rovnakým spôsobom ako keď prirpavujete kurací gyros, aby ste dosiahli klasickú chuť.

Ďalšie kuracie recepty

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu