1x hlasované
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 2
 

Cícerové karí s kokosovým mliekom a špenátom, na ktoré vám ponúkame zdravý recept. Karí patrí k veľmi obľúbeným jedlám, ktoré si viete jednoducho a zdravo pripraviť aj bez mäsa. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a potešte svoje telo veľkou dávkou živín

Cícerové karí

Cícerové karí je recept z najzdravšej strukoviny a spolu s korením karí a kurkumou vytvára nebíčko v papuľke. Karí si totiž viete pripraviť aj úplne bez mäsa a s cícerom, ktorý zabezpečuje, že dostanete svoju dávku živín. Tento chutný recept je obohatený špenátom, ktorý tomu dodáva tú ideálnu chuť. Pripravte si spolu s nami ľahký obed alebo večeru, ku ktorej si môžete pripraviť napríklad ryžu.

Cícerové karí so špenátom nie je len chutný recept, ale skrýva aj mnoho užitočných a zaujímavých informácií o prínosoch jeho hlavných ingrediencií. Cícer, známy aj ako garbanzo, je bohatý na bielkoviny, vlákninu a komplexné sacharidy, čím poskytuje vynikajúci zdroj energie a sýtosti. Okrem toho obsahuje dôležité živiny, ako sú železo, vitamín B6 a kyselina listová, ktoré podporujú krvotvorbu a celkové zdravie.

Špenát, druhá kľúčová ingrediencia, je nabitý vitamínmi A, C, K a obsahuje železo a vlákninu. Jeho antioxidanty môžu chrániť bunky pred poškodením a prispievať k celkovému zdraviu. Karí, zmes aromatických korení, pochádza z juhovýchodnej Ázie a často obsahuje koriander, kurkumu, kardamóm a ďalšie korenie, čím dodáva jedlu charakteristickú chuť a farbu.

Cícerové karí so špenátom sa stáva obľúbeným jedlom pre tých, ktorí praktizujú vegetariánsku stravu, poskytujúc dostatok bielkovín a živín bez použitia mäsa. Recept je flexibilný a umožňuje prispôsobiť si ho podľa vlastných preferencií, napríklad pridávaním iných druhov zeleniny, byliniek alebo experimentovaním s rôznymi druhmi strukovín.

Navyše, cícerové karí je súčasťou kuchýň mnohých kultúr po celom svete, čo zdôrazňuje jeho univerzálnu príťažlivosť a tradičnú hodnotu. Tieto informácie nielenže obohacujú naše vedomosti o ingredienciách a ich výživových výhodách, ale tiež nám umožňujú lepšie pochopiť bohatú kulinársku históriu tohto jedinečného jedla.

Ak by ste si predsa len chceli pripraviť karí s mäsom, máme pre vás recept na thajské karí s kokosovým mliekom alebo karí s ananásom. Pre vegetariánov máme recept aj na vegetariánske fašírky, cuketovo-zemiakové placky, jarné rolky s tofu alebo ázijské zeleninové rizoto. Ako prílohu si ku karí môžete pripraviť napríklad aj kuskus s hráškom

Benefity cícera pre zdravie

Cícer, známy aj pod názvom garbanzo, predstavuje výnimočnú potravinu s mnohými zdravotnými výhodami, ktoré ho robia ideálnou voľbou pre každodenný jedálniček. Jeho vysoký obsah bielkovín ho činí obzvlášť atraktívnym pre tých, ktorí sledujú vegetariánsku stravu, pričom poskytuje dôležité živiny pre optimálne fungovanie organizmu.

Cícer je vynikajúcim zdrojom vlákniny, čo má pozitívny vplyv na trávenie a prispieva k regulácii hladiny cukru v krvi. Tá istá vláknina tiež pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo je výhodné pre tých, ktorí sa snažia udržiavať hmotnosť alebo dosiahnuť cieľ chudnutia. Navyše, jeho nízky kalorický obsah robí cícer ideálnou voľbou pre tých, ktorí dbajú o energetický príjem.

V obsahu cícera nájdeme bohaté množstvo dôležitých minerálov, vrátane železa, fosforu, horčíka, draslíka a mangánu, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Vďaka svojim vlastnostiam podporujúcim srdcové zdravie, ako je vysoký obsah vlákniny a nízky podiel nasýtených tukov, môže pravidelná konzumácia cícera pomôcť udržiavať optimálnu hladinu cholesterolu.

Okrem toho, cícer obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo prispieva k ochrane organizmu pred chorobami a procesom starnutia. Jeho schopnosť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi robí cícer výhodným pre diabetikov a pre tých, ktorí dbajú na prevenciu cukrovky.

Pre vegetariánov a vegánov predstavuje cícer dôležitý zdroj živín, ktoré môže byť náročnejšie získať z bežnej stravy bez mäsa. Svojimi výživovými vlastnosťami a mnohými zdravotnými prínosmi je cícer skvelým doplnkom jedálnička, ktorý môže prispieť k celkovému zlepšeniu zdravia a blahobytu.

Poďme si spolu pripraviť cícerové karí. 

Ingrediencie

  • 100 g cícer v náleve, 
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 1 ks cibuľa,
  • 1 PL olej,
  • 1 ČL kurkuma,
  • 200 g čerstvý špenát,
  • 1 ČL karí korenie,
  • 1 ks plechovka kokosového mlieka

Postup receptu

1Cibuľu nakrájame a čo sa týka špenátu, do receptu použijeme špenátové listy (čerstvé alebo mrazené). Pri použití suchého cícera ho na začiatok namočíme do vody aspoň na 12 hodín. Potom varíme vo vode do zmäknutia, v tlakovom hrnci to trvá približne 30 minút. Ak použijeme v cícer v náleve, máme prácu uľahčenú. 

Pripravíme suroviny. Foto - Denča

2

Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľu a do zlatista opečieme uvarený cícer. 

Opečieme cibuľu. Foto - Denča

3

Zalejeme plechovkou kokosového mlieka a necháme prevrieť. Pridáme špenátové listy, pretlačený cesnak a korenie – karí, kurkumu, soľ a mleté čierne korenie. Necháme variť asi 10 minút, aby sa prepojili chute, a cícerové karí sa môže podávať.

Pridáme mlieko a korenie. Foto - Denča

4

K cícerovému karí sa skvelo hodí dusená zelenina alebo zeleninová ryža.

Cícerové karí. Foto - Denča

Veríme, že vám bude cícerové karí chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na hummus z cíceru alebo náš recept na kuskus s kuracím mäsom a zeleninou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu