1x hlasované
Čas prípravy: 15 minút 
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 2
 

Kuracie karí s ananásom je exotický recept, ktorý poteší všetkých milovníkov ázijskej kuchyne. Ak však samozrejme takéto kombinácie neobľubujete, stačí, ak vynecháte ananás a pripravíte si tak iba kuracie karí. Tento jednoduchý recept zvládne aj úplný začiatočník, takže sa nebojte do toho pustiť spolu s nami. Recept portálu Chutné recepty na najlepšie kuracie karí s ananásom.

Kuracie karí s ananásom

Tento recept k vám prinesie závan Ázie a orientu – kuracie karí s ananásom je pomerne netradičným spojením slano-sladkej korenistej omáčky. Výrazné karí korenie je v tomto jedle utlmené sladkou ananásovou chuťou, čo môže mnohým prekážať, preto jednoducho stačí, ak ananásový kompót v tomto jedle vynecháte a môžete si pripraviť čisto len mäsové kuracie karí. Myslíme si však, že takéto spojenie dokáže niektorým vyznávačom slano-sladkých jedál ulahodiť a je veľmi jednoduché a rýchle na prípravu.

Kuracie karí s ananásom predstavuje lahodné a exotické jedlo, ktoré kombinuje chuť kuracieho mäsa s aromatickým korením karí a sladkým dotykom ananásu. Táto kombinácia nie je len výborná na chuť, ale prináša aj množstvo výživných benefitov. Kuracie mäso je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov B, železa a zinku. Ananás pridáva nielen sladkosť, ale aj vitamín C, mangán a enzýmy podporujúce trávenie.

Jeden z najzaujímavejších aspektov kuracieho karí s ananásom spočíva v kombinácii rôznych chutí. Sladká chuť ananásu sa mieša s korenistým nádychom karí a kuracieho mäsa, vytvárajúc rozmanitý zážitok pre chuťové poháriky. Samotné karí má pôvod v indických koreninách a bylinkách, čo dodáva jedlu exotický nádych a spojenie ázijských a tropických kuchýň.

Výhody kurčaťa a ananásu nie sú obmedzené len na výživu, ale zahŕňajú aj potenciálne zdravotné výhody. Kurkuma, často používaná v karí, obsahuje kurkumín so silnými protizápalovými a antioxidantnými vlastnosťami. To pridáva ďalší rozmerný prínos pre zdravie.

Recept na kuracie karí s ananásom je navyše veľmi flexibilný. Existuje mnoho variácií receptov po celom svete, pričom každá kuchyňa pridáva svoje vlastné kreatívne dotyky. Táto jednoduchosť prispôsobenia umožňuje kuchárom experimentovať s rôznymi koreninami, pridávať zeleninu podľa preferencií a vytvárať svoje jedinečné variácie.

Pri príprave kuracieho karí s ananásom je možné vyjadriť svoju kulinársku kreativitu. Recept ponúka priestor pre inovácie a objavovanie nových chuťových kombinácií. Či už ste fanúšikom karí alebo jednoducho milujete výnimočné kombinácie chutí, kuracie karí s ananásom je skvelým spôsobom, ako obohatiť vaše jedálničky a prekvapiť svojich blízkych nevšedným jedlom plným exotiky.

Vznik karí

Kuracie karí, jedno zo známych jedál s bohatou a fascinujúcou históriou, získalo svoj pôvod v Indii, kde karí predstavuje neodmysliteľnú súčasť ich kuchyne. Samotné slovo „kari“ má v sanskrte význam „omastok“ alebo „omastené jedlo,“ odkazujúc na charakteristický spôsob prípravy s použitím masti a rôznych korenín.

S historickým vývojom sa karí rozšírilo po obchodných trasách a vďaka migrácii do rôznych častí sveta. V starovekých indických spisoch sa už spomínajú recepty s kombináciou korenín a bylín, ktoré boli nielen chutné, ale aj považované za liečivé.

S príchodom karí do oblastí Blízkeho východu a Európy, prispeli Arabi, Maurovia a Peržania k jeho vývoju. Britská kolonizácia v 18. a 19. storočí znamenala, že karí sa stalo populárnym nielen v Ázii, ale aj v Európe, kde začali vznikať rôzne britské varianty.

V Ázii sa vyvinuli regionálne adaptácie karí, ako napríklad thajské, malajské a singapurské varianty, ktoré využívajú miestne prísady a techniky prípravy. V karibskej kuchyni, kde sa miešajú africké, indiánske a európske vplyvy, vznikli unikátne verzie karí, ako napríklad jamajské karí.

Celkovo je kuracie karí príkladom jedla, ktoré sa prispôsobilo rôznym kultúram a regionálnym chutiam, čím vznikli rôznorodé varianty po celom svete. Táto cesta karí je fascinujúcim príkladom toho, ako jedlo môže „migrovať“ a transformovať sa pod vplyvom rôznych kultúrnych vplyvov.

Uvarte si s nami aj chutné kuracie soté, pečené kura v celku, kuracie krídelká na ázijský spôsob, kuraciu čínu alebo čínsku ostrokyslú polievku. Výborne chutí aj kuracie teriyaki soté či jarné rolky. Tu je aj recept na jednoduché kuracie karí.

Teraz si poďme spolu pripraviť kuracie karí s ananásom. 

Ingrediencie

  • 2 ks kuracie prsia,
  • 1 ks červená cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 ČL mletá paprika (alebo štipľavá), 
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie,
  • soľ – podľa chuti,
  • 2 ČL karí korenie, 
  • 1 plechovka kokosové mlieko (cca 300 ml),
  • 1/2 plechovky ananásový kompót (krájaný),
  • 2 PL olej (kokosový, repkový, slnečnicový,…)

Postup receptu

1

Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Ošúpeme cibuľu a cesnak a nakrájame nadrobno. Pripravíme si korenie, nech ho máme po ruke.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Andrea

2Na oleji pomaly orestujeme cibuľu. Keď je cibuľa orestovaná do sklovita, pridáme cesnak a len krátko spolu zarestujeme.

Orestujeme cibuľu. Foto - Andrea

3

Pridáme kuracie prsia, zamiešame a okoreníme: čiernym korením, soľou, mletou paprikou a karí korením.

Pridáme mäso. Foto - Andrea

4Keď sa mäsko zatiahne pridáme ananásový kompót, asi polovicu konzervy a s ním aj 4 – 5 PL šťavy. Pomiešame a môžeme hneď pridať kokosové mlieko, a ak treba ešte doriedime vodou, ak chceme zriediť omáčku. Necháme spolu variť na strednom výkone asi 15 – 20 minút. Podávame s ryžou.

Pridáme ananás. Foto - Andrea

Kuracie karí s ananásom je hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kuracie karí

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu