Kuracie karí s ananásom je exotický recept, ktorý poteší všetkých milovníkov ázijskej kuchyne. Ak však samozrejme takéto kombinácie neobľubujete, stačí, ak vynecháte ananás a pripravíte si tak iba kuracie karí. Tento jednoduchý recept zvládne aj úplný začiatočník, takže sa nebojte do toho pustiť spolu s nami. Recept portálu Chutné recepty na najlepšie kuracie karí s ananásom.
Kuracie karí s ananásom
Tento recept k vám prinesie závan Ázie a orientu – kuracie karí s ananásom je pomerne netradičným spojením slano-sladkej korenistej omáčky. Výrazné karí korenie je v tomto jedle utlmené sladkou ananásovou chuťou, čo môže mnohým prekážať, preto jednoducho stačí, ak ananásový kompót v tomto jedle vynecháte a môžete si pripraviť čisto len mäsové kuracie karí. Myslíme si však, že takéto spojenie dokáže niektorým vyznávačom slano-sladkých jedál ulahodiť a je veľmi jednoduché a rýchle na prípravu.
Kuracie karí s ananásom predstavuje lahodné a exotické jedlo, ktoré kombinuje chuť kuracieho mäsa s aromatickým korením karí a sladkým dotykom ananásu. Táto kombinácia nie je len výborná na chuť, ale prináša aj množstvo výživných benefitov. Kuracie mäso je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov B, železa a zinku. Ananás pridáva nielen sladkosť, ale aj vitamín C, mangán a enzýmy podporujúce trávenie.
Vznik karí
Kuracie karí, jedno zo známych jedál s bohatou a fascinujúcou históriou, získalo svoj pôvod v Indii, kde karí predstavuje neodmysliteľnú súčasť ich kuchyne. Samotné slovo „kari“ má v sanskrte význam „omastok“ alebo „omastené jedlo,“ odkazujúc na charakteristický spôsob prípravy s použitím masti a rôznych korenín.
S historickým vývojom sa karí rozšírilo po obchodných trasách a vďaka migrácii do rôznych častí sveta. V starovekých indických spisoch sa už spomínajú recepty s kombináciou korenín a bylín, ktoré boli nielen chutné, ale aj považované za liečivé.
Ingrediencie
- 2 ks kuracie prsia,
- 1 ks červená cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 ČL mletá paprika (alebo štipľavá),
- 1/2 ČL mleté čierne korenie,
- soľ – podľa chuti,
- 2 ČL karí korenie,
- 1 plechovka kokosové mlieko (cca 300 ml),
- 1/2 plechovky ananásový kompót (krájaný),
- 2 PL olej (kokosový, repkový, slnečnicový,…)
Postup receptu
1
Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Ošúpeme cibuľu a cesnak a nakrájame nadrobno. Pripravíme si korenie, nech ho máme po ruke.
2Na oleji pomaly orestujeme cibuľu. Keď je cibuľa orestovaná do sklovita, pridáme cesnak a len krátko spolu zarestujeme.
3
Pridáme kuracie prsia, zamiešame a okoreníme: čiernym korením, soľou, mletou paprikou a karí korením.
4Keď sa mäsko zatiahne pridáme ananásový kompót, asi polovicu konzervy a s ním aj 4 – 5 PL šťavy. Pomiešame a môžeme hneď pridať kokosové mlieko, a ak treba ešte doriedime vodou, ak chceme zriediť omáčku. Necháme spolu variť na strednom výkone asi 15 – 20 minút. Podávame s ryžou.
Kuracie karí s ananásom je hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kuracie karí.