1x hlasované
Čas prípravy: 15 minút 
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 2
 

Kuracie karí s ananásom je exotický recept, ktorý poteší všetkých milovníkov ázijskej kuchyne. Ak však samozrejme takéto kombinácie neobľubujete, stačí, ak vynecháte ananás a pripravíte si tak iba kuracie karí. Tento jednoduchý recept zvládne aj úplný začiatočník, takže sa nebojte do toho pustiť spolu s nami. Recept portálu Chutné recepty na najlepšie kuracie karí s ananásom.

Kuracie karí s ananásom

Tento recept k vám prinesie závan Ázie a orientu – kuracie karí s ananásom je pomerne netradičným spojením slano-sladkej korenistej omáčky. Výrazné karí korenie je v tomto jedle utlmené sladkou ananásovou chuťou, čo môže mnohým prekážať, preto jednoducho stačí, ak ananásový kompót v tomto jedle vynecháte a môžete si pripraviť čisto len mäsové kuracie karí. Myslíme si však, že takéto spojenie dokáže niektorým vyznávačom slano-sladkých jedál ulahodiť a je veľmi jednoduché a rýchle na prípravu.

Kuracie karí s ananásom predstavuje lahodné a exotické jedlo, ktoré kombinuje chuť kuracieho mäsa s aromatickým korením karí a sladkým dotykom ananásu. Táto kombinácia nie je len výborná na chuť, ale prináša aj množstvo výživných benefitov. Kuracie mäso je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov B, železa a zinku. Ananás pridáva nielen sladkosť, ale aj vitamín C, mangán a enzýmy podporujúce trávenie.

Jeden z najzaujímavejších aspektov kuracieho karí s ananásom spočíva v kombinácii rôznych chutí. Sladká chuť ananásu sa mieša s korenistým nádychom karí a kuracieho mäsa, vytvárajúc rozmanitý zážitok pre chuťové poháriky. Samotné karí má pôvod v indických koreninách a bylinkách, čo dodáva jedlu exotický nádych a spojenie ázijských a tropických kuchýň.

Výhody kurčaťa a ananásu nie sú obmedzené len na výživu, ale zahŕňajú aj potenciálne zdravotné výhody. Kurkuma, často používaná v karí, obsahuje kurkumín so silnými protizápalovými a antioxidantnými vlastnosťami. To pridáva ďalší rozmerný prínos pre zdravie.

Recept na kuracie karí s ananásom je navyše veľmi flexibilný. Existuje mnoho variácií receptov po celom svete, pričom každá kuchyňa pridáva svoje vlastné kreatívne dotyky. Táto jednoduchosť prispôsobenia umožňuje kuchárom experimentovať s rôznymi koreninami, pridávať zeleninu podľa preferencií a vytvárať svoje jedinečné variácie.

Pri príprave kuracieho karí s ananásom je možné vyjadriť svoju kulinársku kreativitu. Recept ponúka priestor pre inovácie a objavovanie nových chuťových kombinácií. Či už ste fanúšikom karí alebo jednoducho milujete výnimočné kombinácie chutí, kuracie karí s ananásom je skvelým spôsobom, ako obohatiť vaše jedálničky a prekvapiť svojich blízkych nevšedným jedlom plným exotiky.

Vznik karí

Kuracie karí, jedno zo známych jedál s bohatou a fascinujúcou históriou, získalo svoj pôvod v Indii, kde karí predstavuje neodmysliteľnú súčasť ich kuchyne. Samotné slovo „kari“ má v sanskrte význam „omastok“ alebo „omastené jedlo,“ odkazujúc na charakteristický spôsob prípravy s použitím masti a rôznych korenín.

S historickým vývojom sa karí rozšírilo po obchodných trasách a vďaka migrácii do rôznych častí sveta. V starovekých indických spisoch sa už spomínajú recepty s kombináciou korenín a bylín, ktoré boli nielen chutné, ale aj považované za liečivé.

S príchodom karí do oblastí Blízkeho východu a Európy, prispeli Arabi, Maurovia a Peržania k jeho vývoju. Britská kolonizácia v 18. a 19. storočí znamenala, že karí sa stalo populárnym nielen v Ázii, ale aj v Európe, kde začali vznikať rôzne britské varianty.

V Ázii sa vyvinuli regionálne adaptácie karí, ako napríklad thajské, malajské a singapurské varianty, ktoré využívajú miestne prísady a techniky prípravy. V karibskej kuchyni, kde sa miešajú africké, indiánske a európske vplyvy, vznikli unikátne verzie karí, ako napríklad jamajské karí.

Celkovo je kuracie karí príkladom jedla, ktoré sa prispôsobilo rôznym kultúram a regionálnym chutiam, čím vznikli rôznorodé varianty po celom svete. Táto cesta karí je fascinujúcim príkladom toho, ako jedlo môže „migrovať“ a transformovať sa pod vplyvom rôznych kultúrnych vplyvov.

Uvarte si s nami aj chutné kuracie soté, pečené kura v celku, kuracie krídelká na ázijský spôsob, kuraciu čínu alebo čínsku ostrokyslú polievku. Výborne chutí aj kuracie teriyaki soté či jarné rolky. Tu je aj recept na jednoduché kuracie karí a cícerové karí.

Teraz si poďme spolu pripraviť kuracie karí s ananásom. 

Ingrediencie

  • 2 ks kuracie prsia,
  • 1 ks červená cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 ČL mletá paprika (alebo štipľavá), 
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie,
  • soľ – podľa chuti,
  • 2 ČL karí korenie, 
  • 1 plechovka kokosové mlieko (cca 300 ml),
  • 1/2 plechovky ananásový kompót (krájaný),
  • 2 PL olej (kokosový, repkový, slnečnicový,…)

Postup receptu

1

Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Ošúpeme cibuľu a cesnak a nakrájame nadrobno. Pripravíme si korenie, nech ho máme po ruke.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Andrea

2Na oleji pomaly orestujeme cibuľu. Keď je cibuľa orestovaná do sklovita, pridáme cesnak a len krátko spolu zarestujeme.

Orestujeme cibuľu. Foto - Andrea

3

Pridáme kuracie prsia, zamiešame a okoreníme: čiernym korením, soľou, mletou paprikou a karí korením.

Pridáme mäso. Foto - Andrea

4Keď sa mäsko zatiahne pridáme ananásový kompót, asi polovicu konzervy a s ním aj 4 – 5 PL šťavy. Pomiešame a môžeme hneď pridať kokosové mlieko, a ak treba ešte doriedime vodou, ak chceme zriediť omáčku. Necháme spolu variť na strednom výkone asi 15 – 20 minút. Podávame s ryžou.

Pridáme ananás. Foto - Andrea

Kuracie karí s ananásom je hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kuracie karí

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu