1x hlasované
Čas prípravy: 60 minút
Čas varenia: 30 minút
Počet porcií: 5
 

Originál poľský recept na tradičný žurek. Polievka, ktorá vás poriadne zasýti. Naši severní susedia majú rovnako chutnú kuchyňu ako my a typickou súčasťou je táto kyslá polievka, ktorá chutí neodolateľne. Pripravte si spolu s nami tradičný poľský žurek podľa receptu portálu Chutné recepty

Poľský žurek

Tradičná polievka našich severných susedov – žurek. Jemne kyslá, s hubami alebo bez. Vajce na tvrdo jej dodáva tú správnu chuť, ktorá je neodolateľná. Ak raz vyskúšate žurek v Poľsku, budete hľadať rôzne spôsoby, ako si ho pripraviť aj doma a rovnako chutne. Preto sme si pre vás pripravili originálny recept od našich poľských priateľov, ktorý je stávkou na istotu. Vyskúšajte. 

Žurek, tradičná poľská polievka, sa vyznačuje svojou hlbokou históriou. Od stredoveku až po súčasnosť bol tento jedinečný pokrm obľúbeným jedlom v rôznych vrstvách spoločnosti. Jeho nezameniteľná chuť a vôňa sú vytvárané kyslým základom, ktorý sa získava fermentáciou kvásku.

Jedným zo zaujímavých prvkov tejto polievky je proces kvasenia, ktorý pridáva žurku charakteristickú kyslú chuť. Okrem výrazného chuťového zážitku ponúka žurek aj výživné hodnoty. Kvások prispieva B-vitamínmi, zelenina dodáva vlákninu a minerály, čím sa žurek stáva nielen lahodným, ale aj zdravým jedlom.

Tradične sa žurek podáva počas sviatkov, najmä počas Veľkej noci, kedy sa považuje za symbol šťastia a zdravia. Pri servírovaní tejto polievky sa často do nej pridávajú rôzne dodatky ako vajcia, klobása, zemiaky alebo kyslá smotana, čím sa dosiahne ešte väčšia chuťová bohatosť.

Navyše, žurek nie je iba tradičným pokrmom, ale aj symbolom poľskej kultúry a identity. Jeho význam nie je obmedzený len na kulinársku oblasť, ale predstavuje aj hlboké korene v histórii a tradíciách krajiny. S postupom času sa však vyvinuli aj moderné varianty tejto polievky, ktoré reflektujú kreativitu a inovácie v kuchyni.

S touto jedinečnou kombináciou histórie, tradícií a chuťových zážitkov je žurek nielen lahôdkou, ale aj fascinujúcim príkladom toho, ako jedlo môže odzrkadliť bohatú kultúrnu dedičnosť krajiny a zároveň sa prispôsobovať moderným trendom a preferenciám.

Pripravte si s nami aj chutnú tekvicovú polievku na kyslo, zemiakovú polievku na kyslo, kyslú polievku z bielej fazule, kyslú tekvicovú polievku alebo aj kváskovú polievku. Ak hľadáte niečo exotické, čínska ostrokyslá polievka bude niečo pre vás. 

História žurka

Žurek, s koreňmi siahajúcimi hlboko do histórie Poľska, je jedným z najvýraznejších príkladov toho, ako tradičné pokrmy môžu odzrkadliť kultúrnu a historickú identitu národa. Jeho vznik a popularita majú zaujímavé historické súvislosti:

  1. Stredoveké korene: Počiatky žurka siahajú do stredoveku, kedy bola táto polievka považovaná za jedlo chudobnejších vrstiev obyvateľstva. 

  2. Kvasenie chleba: Kvasenie chleba, proces, pri ktorom sa vytvára kyslý základ, pridávajúci jedinečnú chuť a arómu žurku, bol využívaný ako spôsob konzervácie potravín už v stredoveku. Vzhľadom na obmedzené možnosti uchovávania potravín bola táto technika veľmi cenná.

  3. Symbol Veľkej noci: Žurek sa stal neoddeliteľnou súčasťou poľskej veľkonočnej tradície. Považuje sa za symbol obnovy, nového začiatku a šťastia. Konzumáciou žurku počas Veľkej noci sa verí, že si prinesieme šťastie do ďalšieho roka.

  4. Regionálne varianty: Každý región v Poľsku má svoj vlastný spôsob prípravy žurka a rôzne varianty tejto polievky sa objavujú v rôznych častiach krajiny. Zloženie prílohy a použitie špecifických korenín sa môže líšiť podľa miesta.

  5. Symbol kultúrnej identity: Pre Poliakov je žurek nielen jedlom, ale aj symbolom ich kultúrnej identity. Spája ich s historickými tradíciami a prenáša sa z generácie na generáciu ako súčasť rodinného dedičstva.

  6. Migrácia a medzinárodný vplyv: V súvislosti s migráciou Poliakov do iných krajín sa žurek dostal aj mimo hraníc Poľska, stávajúc sa známym a obľúbeným jedlom aj v iných častiach sveta.

Celkovo vzaté, žurek nie je len polievkou, ale aj živým prejavom historických, kultúrnych a spoločenských aspektov Poľska. Jeho význam v srdciach Poliakov sa prelína s kolektívnym vedomím, tradíciami a hrdosťou na ich kulinársku identitu.

Ingrediencie

  • 5 ks neúdená klobása,
  • 2 ks cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 200 g ražný kvások,
  • 5 ks vajcia,
  • 2 l vývar (ideálne mäsový),
  • 100 ml smotana na varenie, 
  • 3 ks zemiaky strednej veľkosti,
  • 4 ks bobkové listy,
  • 3 ČL sušený majorán,
  • 10 guličiek čierne korenie, 
  • 2 PL bravčová masť,
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

1Pripravíme zákvas. Existuje viacero spôsobov, ako vytvoriť zákvas, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tejto polievky:

a) hotový žur – jednoducho ho kúpime v poľskom obchode, vyrobený ich tradičnou receptúrou,

b) príprava z kvásku – ak máme doma kvások (ktorý sa používa na kváskovanie), príprava zákvasu sa podstatne skráti. Do vyššej misky dáme 100 g ražnej múky, 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 strúčiky cesnaku a 2 PL kvásku (ktorý používame na kváskovanie), všetko riadne premiešame, prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 24 hodín),

c) tretí spôsob je vytvorenie zákvasu, čo trvá cca 4 dni. Do vyššej misky nasypeme 100 g ražnej múky, pridáme 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 prelisované strúčiky cesnaku, trocha soli. Všetko poriadne premiešame, kým vznikne hustá hmota. Misku prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 4 dni).

Pripravíme zákvas. Foto - Denča

2

Pripravíme všetky potrebné suroviny. Vajíčka uvaríme natvrdo, budeme ich potrebovať na konci. Zemiakycibuľu nakrájame. Použijeme bielu klobásu, neúdenú.

Pripravíme suroviny. Foto - Denča

3

V hrnci rozohrejeme bravčovú masť, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Jemne restujeme, pridáme nakrájané zemiaky a všetko zalejeme vývarom. Dochutíme mletým čiernym korením a soľou podľa nášho gusta. Pridáme celé korenie a bobkový list. Varíme cca 15 minút.

Opečieme cibuľu. Foto - Denča

4

Klobásu nakrájame priečne aj pozdĺžne a pridáme do polievky. Majorán rozdrvíme v dlani, aby sa uvoľnila jeho typická vôňa.

Pridáme klobásu. Foto - Denča

5

Je čas pridať zákvas, vďaka ktorému získa polievka kyslú výnimočnú chuť. Pridávame ho postupne a dobre miešame, aby nevznikli hrudky. Ak je polievka príliš hustá, rozriedime ju mliekom, alebo naopak, ak žiada zahustiť, pridáme smotanu na varenie. Necháme prevariť a v prípade potreby dochutíme soľou.

Pridáme zákvas. Foto - Denča

6

Hotovú polievku –  tradičný poľský žurek podávame s vajíčkom natvrdo. Prajeme vám dobrú chuť! 

Podávame. Foto - Denča

Veríme, že vám bude tradičná poľská polievka žurek chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na tradičný poľský koláč mazurek

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu