Originál poľský recept na tradičný žurek. Polievka, ktorá vás poriadne zasýti. Naši severní susedia majú rovnako chutnú kuchyňu ako my a typickou súčasťou je táto kyslá polievka, ktorá chutí neodolateľne. Pripravte si spolu s nami tradičný poľský žurek podľa receptu portálu Chutné recepty.
Poľský žurek
Tradičná polievka našich severných susedov – žurek. Jemne kyslá, s hubami alebo bez. Vajce na tvrdo jej dodáva tú správnu chuť, ktorá je neodolateľná. Ak raz vyskúšate žurek v Poľsku, budete hľadať rôzne spôsoby, ako si ho pripraviť aj doma a rovnako chutne. Preto sme si pre vás pripravili originálny recept od našich poľských priateľov, ktorý je stávkou na istotu. Vyskúšajte.
Žurek, tradičná poľská polievka, sa vyznačuje svojou hlbokou históriou. Od stredoveku až po súčasnosť bol tento jedinečný pokrm obľúbeným jedlom v rôznych vrstvách spoločnosti. Jeho nezameniteľná chuť a vôňa sú vytvárané kyslým základom, ktorý sa získava fermentáciou kvásku.
História žurka
Žurek, s koreňmi siahajúcimi hlboko do histórie Poľska, je jedným z najvýraznejších príkladov toho, ako tradičné pokrmy môžu odzrkadliť kultúrnu a historickú identitu národa. Jeho vznik a popularita majú zaujímavé historické súvislosti:
-
Stredoveké korene: Počiatky žurka siahajú do stredoveku, kedy bola táto polievka považovaná za jedlo chudobnejších vrstiev obyvateľstva.
-
Kvasenie chleba: Kvasenie chleba, proces, pri ktorom sa vytvára kyslý základ, pridávajúci jedinečnú chuť a arómu žurku, bol využívaný ako spôsob konzervácie potravín už v stredoveku. Vzhľadom na obmedzené možnosti uchovávania potravín bola táto technika veľmi cenná.
-
Symbol Veľkej noci: Žurek sa stal neoddeliteľnou súčasťou poľskej veľkonočnej tradície. Považuje sa za symbol obnovy, nového začiatku a šťastia. Konzumáciou žurku počas Veľkej noci sa verí, že si prinesieme šťastie do ďalšieho roka.
-
Regionálne varianty: Každý región v Poľsku má svoj vlastný spôsob prípravy žurka a rôzne varianty tejto polievky sa objavujú v rôznych častiach krajiny. Zloženie prílohy a použitie špecifických korenín sa môže líšiť podľa miesta.
-
Symbol kultúrnej identity: Pre Poliakov je žurek nielen jedlom, ale aj symbolom ich kultúrnej identity. Spája ich s historickými tradíciami a prenáša sa z generácie na generáciu ako súčasť rodinného dedičstva.
-
Migrácia a medzinárodný vplyv: V súvislosti s migráciou Poliakov do iných krajín sa žurek dostal aj mimo hraníc Poľska, stávajúc sa známym a obľúbeným jedlom aj v iných častiach sveta.
Ingrediencie
- 5 ks neúdená klobása,
- 2 ks cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 200 g ražný kvások,
- 5 ks vajcia,
- 2 l vývar (ideálne mäsový),
- 100 ml smotana na varenie,
- 3 ks zemiaky strednej veľkosti,
- 4 ks bobkové listy,
- 3 ČL sušený majorán,
- 10 guličiek čierne korenie,
- 2 PL bravčová masť,
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
Postup receptu
1Pripravíme zákvas. Existuje viacero spôsobov, ako vytvoriť zákvas, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tejto polievky:
a) hotový žur – jednoducho ho kúpime v poľskom obchode, vyrobený ich tradičnou receptúrou,
b) príprava z kvásku – ak máme doma kvások (ktorý sa používa na kváskovanie), príprava zákvasu sa podstatne skráti. Do vyššej misky dáme 100 g ražnej múky, 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 strúčiky cesnaku a 2 PL kvásku (ktorý používame na kváskovanie), všetko riadne premiešame, prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 24 hodín),
c) tretí spôsob je vytvorenie zákvasu, čo trvá cca 4 dni. Do vyššej misky nasypeme 100 g ražnej múky, pridáme 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 prelisované strúčiky cesnaku, trocha soli. Všetko poriadne premiešame, kým vznikne hustá hmota. Misku prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 4 dni).
2
Pripravíme všetky potrebné suroviny. Vajíčka uvaríme natvrdo, budeme ich potrebovať na konci. Zemiaky a cibuľu nakrájame. Použijeme bielu klobásu, neúdenú.
3
V hrnci rozohrejeme bravčovú masť, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Jemne restujeme, pridáme nakrájané zemiaky a všetko zalejeme vývarom. Dochutíme mletým čiernym korením a soľou podľa nášho gusta. Pridáme celé korenie a bobkový list. Varíme cca 15 minút.
4
Klobásu nakrájame priečne aj pozdĺžne a pridáme do polievky. Majorán rozdrvíme v dlani, aby sa uvoľnila jeho typická vôňa.
5
Je čas pridať zákvas, vďaka ktorému získa polievka kyslú výnimočnú chuť. Pridávame ho postupne a dobre miešame, aby nevznikli hrudky. Ak je polievka príliš hustá, rozriedime ju mliekom, alebo naopak, ak žiada zahustiť, pridáme smotanu na varenie. Necháme prevariť a v prípade potreby dochutíme soľou.
6
Hotovú polievku – tradičný poľský žurek podávame s vajíčkom natvrdo. Prajeme vám dobrú chuť!
Veríme, že vám bude tradičná poľská polievka žurek chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na tradičný poľský koláč mazurek.