Hlasovať
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 1 hodina 10 minút
Počet porcií: 4 
 

Originálne talianske krémové rizoto s kuracím mäsom. Stačiť vám bude iba pár trikov a rizoto sa vám zaručene podarí, skúste náš overený recept a neoľutujete. Rizotá sú mimoriadne obľúbené a vedieť ich uvariť sa naozaj oplatí. Recept portálu Chutné recepty nesmie chýbať v žiadnej kuchárke. 

Krémové rizoto s kuracím mäsom 

Talianske krémové rizoto s kuracím mäsom nie je také náročné na prípravu, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačiť vám bude iba niekoľko tipov od nás a nemusíte sa báť, žeby bola ryža príliš rozvarená alebo zas naopak, nedovarená. Držte sa tohto overeného postupu a docielite mäkké, krémové rizoto. Navyše, recept zahŕňa iba základné ingrediencie, takže je to o to jednoduchšie si takéto rizoto pripraviť. Poďme si krémové rizoto s kuracím mäsom uvariť spolu. 

Krémové rizoto s kuracím mäsom je jednoducho lahodné jedlo vo svete kulinárstva. Pochádza z talianskej kuchyne, konkrétne z regiónu Lombardia, a svojím pôvodom sa datuje do 19. storočia. Toto jedlo sa postupne stalo symbolom pohodlia a chutí, výrazne ovplyvneným talianskou kuchyňou.

Výrazným znakom rizota je jeho schopnosť prispôsobiť sa rôznym príchutiam a ingredienciám. V receptoch sa často stretávame s rôznymi kombináciami mäsa, zeleniny, rýb, syrov a bylín. V prípade krémového rizota s kuracím mäsom je kuracie mäso favoritom vzhľadom na jeho mierne chute a rýchlu prípravu. Môže sa použiť na kocky alebo na rezance, pridávajúc do jedla vynikajúcu textúru a bohatú chuť.

Pri príprave rizota je dôležitá technika. Pomalé miešanie a postupné pridávanie teplého vývaru sú kľúčové pre dosiahnutie dokonalej konzistencie a chuti. Krémové rizoto s kuracím mäsom sa často pripravuje s krátkozrnnou ryžou ako Arborio, Carnaroli alebo Vialone Nano, ktoré majú schopnosť absorbovať viac tekutiny, čím vzniká charakteristická krémová textúra.

V receptoch sa často objavuje aj víno, ktoré pridáva do rizota špecifickú chuť a aromatický charakter. Toto víno sa často pridáva na začiatku varenia. Okrem toho je rizoto výživné jedlo, obsahujúce sacharidy z rýb (v prípade rizota s morskými plodmi), bielkoviny z kuracieho mäsa a zdravé tuky z olejov alebo masla, ktoré sa používajú pri príprave.

Krémové rizoto s kuracím mäsom nie je len jedlo, je to aj spôsob, ako prepojiť kulinársky svet s talianskou kultúrou. Stáva sa dôležitou súčasťou rodinných večerí a spoločenských udalostí. Toto jedlo tiež ponúka priestor pre kreativitu v kuchyni. Experimentovanie s rôznymi kombináciami prísad a vytváranie vlastných variácií umožňuje každému kuchárovi vyjadriť svoju kulinársku individualitu.

V závere môžeme povedať, že krémové rizoto s kuracím mäsom nie je len jedlom, ale aj cestou k objavovaniu chutí a kulinárskych možností, vďaka ktorým sa stáva jedinečným a nezameniteľným.

Rizoto

Rizoto má fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do severnej talianskej kuchyne a regiónu Lombardia. Tu je niekoľko zaujímavých faktov o vzniku a vývoji rizota:

  1. Pôvod v Lombardii: Rizoto pochádza zo severnej talianskej oblasti Lombardia, kde sa pestovala špeciálna odroda ryže. Prvé zmienky o rizote sa datujú do 19. storočia.

  2. Ryžové polia: Lombardské ryžové polia, konkrétne v okolí Milána, vytvorili ideálne podmienky na pestovanie krátkozrnnej ryže, ktorá je kľúčovým prvkom rizota.

  3. Hospodárske podmienky: Rizoto vzniklo ako reakcia na hospodárske podmienky regiónu. Krátkozrnná ryža bola odolnejšia voči chladnému a vlhkému počasiu, čo ju robilo ideálnou plodinou pre lombardijskú krajinu.

  4. Prvý recept: Prvý recept na rizoto bol zaznamenaný v kuchárke z roku 1824 od talianskeho kuchára Felice Luraschi. Jeho recepty vytvorili základ pre rôzne varianty rizota, ktoré sa neskôr objavili.

  5. Rôznorodosť variantov: Rizoto je jedným z najvšestrannejších jedál, pretože sa môže prispôsobiť rôznym chutiam a prísadám. Od kuracieho mäsa cez morské plody až po zeleninu, rizoto je plátnom pre kreativitu v kuchyni.

  6. Technika prípravy: Jedinečná technika prípravy rizota spočíva v postupnom pridávaní teplého vývaru a pomalom miešaní, čo umožňuje ryži postupne absorbovať tekutinu a vytvoriť krémovú konzistenciu.

  7. Symbol prosperity: V minulosti bolo rizoto považované za symbol prosperity a blahobytu, čo ho často robilo súčasťou slávnostných jedál a osláv v talianskych rodinách.

  8. Populárnosť mimo Talianska: V priebehu času sa rizoto stalo populárnym jedlom po celom svete a získalo si obľúbenosť nielen v talianskej kuchyni, ale aj v medzinárodných reštauráciách.

  9. Arborio, Carnaroli, Vialone Nano: Tieto sú len niektoré z populárnych odrôd ryže, ktoré sa používajú na prípravu rizota. Každá z nich prispieva k jedinečnej textúre a chuti.

  10. Kreatívne variácie: Moderní kuchári vytvárajú nekonečné variácie rizota, od sladkých po slané, a experimentujú s rôznymi prísadami a technikami prípravy.

Rizoto tak nie je len jedlom, ale aj súčasťou histórie, kultúry a kuchynskej inovácie, ktorá prekračuje hranice talianskych kuchýň a nachádza si cestu na taniere po celom svete.

Skúste aj náš recept na chutné zeleninové rizoto bez mäsa, krémové cuketové rizotorizoto s kuracím mäsom. Okrem rizota vám odporúčame aj recept na kuracie teriyaki soté, kuracie karí s ananásom alebo talianske špagety s mletým mäsom.

Teraz si však poďme pripraviť krémové rizoto s kuracím mäsom.

Ingrediencie

Postup receptu

1

Začneme smažením cibule na oleji do zlatista. Počas smaženia sme pridali soľ.

Opečieme cibuľu. Foto - Slávka

2

Pridáme aj červenú mletú papriku a aj mäso nakrájané na kocky, tiež to s kosťami (ide o prvý trik: ak sa dusí mäso aj s kosťami, pustí viac chuti). Prisypeme aj čierne korenie. Zalejeme len takým množstvom vody, aby bolo akurát ponorené. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 30 minút. Nasleduje zelenina, nakrájaná na kocky a dusíme ďalších 20 minút pod pokrievkou.

Pridáme zeleninu. Foto - Slávka

3

Teraz pridáme najdôležitejšiu ingredienciu do rizota – premytú ryžu. Zalejeme takým množstvom vody, aby bola voda centimeter nad tuhým podielom v hrnci (druhý trik, takto sa ryža ideálne uvarí). Opäť prikryjeme pokrievkou a dáme tomu ďalších 12 minút. Následne už rizoto môžeme vypnúť, necháme ho však ešte bez premiešania dôjsť pod pokrievkou asi 5 minút.

Pridáme ryžu. Foto - Slávka

4

Nasleduje tretí trik na ceste ku krémovému rizotu, opatrne vmiešame maslo. Ak treba, rizoto ešte dochutíme soľou a korením. Krémové rizoto s kuracím mäsom sa môže podávať. 

Pridáme maslo. Foto - Slávka

Krémové rizoto s kuracím mäsom je hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na jednoduché rizoto

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu