Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 40 minút
Počet porcií: 3
 
Najlepšia marináda na pečené kuracie stehná, akú ste kedy skúsili. Najmä v zimnom období oceníte chuť a vôňu letného grilovaného kuraťa. Máme pre vás overený recept, vďaka ktorému dosiahnete, aby kôrka kuraťa bola chrumkavá. Najlepšia marináda na pečené kuracie stehná podľa portálu Chutné recepty.

Marináda na pečené kuracie stehná

Dobre ochutiť pečené mäso sa niekedy zdá byť slušná veda. Ak sa vám to doteraz nedarilo podľa vašich predstáv, máme pre vás recept ako si pripraviť skvelú marinádu na pečené kuracie mäso. Oceníte to najmä v zimných mesiacoch, keď dostanete chuť na niečo grilované. Pripomeňte si chuť leta s naším receptom. Marináda na pečené kuracie stehná.

Marinovanie slúži nielen na pridanie chuti mäsu, ale aj na zmäknutie a zvláčnenie mäsa. Kyslé a enzýmami bohaté zložky v marináde môžu pomôcť rozložiť vlákna mäsa, čím sa z neho stane mäkšie a chutnejšie. Marináda zvyčajne obsahuje niekoľko základných zložiek: kyslé látky (citrusové šťavy, ocot), oleje (olivový olej, rastlinný olej), aromatické bylinky a korenie (cesnak, cibuľa, rozmarín, bazalka, mletá paprika), sladidlo (med, cukor, javorový sirup) a soľ.

Dĺžka marinovania závisí od hrúbky a typu mäsa. Drobnejšie kúsky mäsa môžu byť marinované pár hodín, zatiaľ čo väčšie kusy (ako celé kurča) môžu vyžadovať až niekoľko hodín alebo dokonca celú noc. Marinovanie však nesmie prekročiť príliš dlhý čas, najmä ak ste v marináde použili aj kyslé zložky. 

Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami v marináde. Môžete pridať ingrediencie ako sójová omáčka, rôzne druhy octu, rôzne druhy byliniek a korenín, jogurt, paradajkový pretlak a ďalšie.

Naša marináda na pečené kuracie stehná určite stojí za to, poďme si ju spolu pripraviť.

Tipy na marinády na kuracie mäso

Ak patríte k tým ľuďom, ktorí radi experimentujú, máme pre vás niekoľko tipov na ne(zvyčajné) marinády na kuracie mäso, ktoré môžete vyskúšať. Mnohí ľudia majú radi sladko-kyslé kombinácie, takže si určite prídete na svoje. Tu je niekoľko tipov na marinády:

Pečené kuracie stehná v horčicovo-cesnakovej marináde: Rokmi overený recept na stehná, ktoré sa výborne hodia napríklad ako sviatočný nedeľný obed. Máš jednoduchý recept si zamilujete kvôli jeho jednoduchej príprave a rovnako skvelej chuti.

  • Citrusovo-paradajková marináda: Táto marináda kombinuje sviežosť citrusových plodov so sladkosťou paradajok. Pomáha mäsu získať svetlú, osviežujúcu chuť a zároveň ho krásne zmäkčuje a zjemňuje. Skvelá na grilovanie alebo pečenie.
  • Medovo-horčicová marináda: Kombinácia medu a horčice dodáva kurčaťu jemnú sladko-korenistú chuť. Med zabezpečuje krásne karamelizovaný povrch pri grilovaní, zatiaľ čo horčica dodáva príjemnú pikantnosť.
  • Ázijská sójová marináda: Táto využíva sójovú omáčku, korenie a často aj sezamový olej, čím vzniká bohatá a výrazná chuť. Kurča si v nej nájde exotické a hlboké chute, ideálne na grilovanie alebo pečenie.
  • Jogurtová marináda s karí: Jogurtová marináda s pridaným karí je skvelý spôsob, ako dodať kurčaťu hladkú a krémovú chuť. Jogurt zároveň zmäkčuje mäso a karí pridáva jemnú korenistú chuť.
  • Cesnakovo-bylinková marináda: Táto marináda sa zameriava na silnú chuť cesnaku a rôznych byliniek ako petržlen, oregano a bazalka. Poskytuje výrazný aromatický profil, ktorý sa krásne prenáša na kurča počas pečenia alebo grilovania.
  • Ovocná marináda s ananásom a mätou: Marináda na pečené kuracie stehná s kúskami ananásu a čerstvou mätou poskytuje kurčaťu osviežujúcu a sladkokyslú chuť. Je to skvelý spôsob, ako skombinovať sladkosť ovocia s bylinkovým osviežením.

Experimentujte s týmito marinádami a prípadne ich prispôsobte podľa svojich preferencií a dostupných ingrediencií. Experimentovať sa naozaj oplatí. Ak však máte radi klasiku, marináda na pečené kuracie stehná je to pravé pre vás.

Do budúcna vám odporúčame vyskúšať aj našu marinádu na kuracie mäso. Pripraviť si môžete aj výborné grilované kuracie prsia alebo kuracie prsia na panvici. Skúste aj náš tip na obed z kuracích stehien. Alebo náš recept na kurací gyros. Skúste aj cesnakový dip na gyros.

Ingrediencie

  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL olivový olej,
  • mletá červená paprika – podľa chuti,
  • mleté čierne korenie – podľa chuti,
  • 2 PL horčica,
  • 3 PL kečup,
  • 3 ks kuracie stehná,
  • majoránka – podľa chuti,
  • korenie na pečené kurča – podľa chuti,
  • vegeta – podľa chuti

Postup receptu

Pripravíme si marinádu – Všetky pripravené ingrediencie spolu zmiešame – kečup, horčicu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, korenie na pečené kurča, červenú papriku, vegetu, majoránku a cesnak. 

Pripravíme marinádu. Foto - Michaela

Marináda – Do marinády nakoniec vložíme kuracie stehná, poriadne ich v marináde obalíme a necháme postáť, odložíme ich takto namočené v marináde do chladničky na niekoľko hodín, ideálne však na noc. 

Namarinujeme mäso. Foto - Michaela

3

Pečenie – Namarinované kuracie stehná nakoniec už len upečieme, dáme ich do rúry a podávame napríklad s ryžou alebo zemiakovou kašou

Pečieme. Foto - Michaela

Tip na záver: Marináda na pečené kuracie stehná sa môže využiť aj na grilované kuracie prsia alebo iné mäsko, ktoré plánujete grilovať či upiecť v rúre. 

Marináda na pečené kuracie mäso. Foto - Michaela

Marináda na pečené kuracie stehná nie je nič náročné, uložte si ju a pripravte si s nami aj nabudúce. Vyskúšajte aj recept portálu Ženy v meste na kuracie mäso v marináde. Skúste aj náš recept na kurací wrap. Skúste aj recept na luxusné pečené kuracie stehná s omáčkou.

Videorecept

Je lepšie marinádu vytvoriť vopred alebo práve pred použitím?

Odpoveď: Marinádu na pečené kuracie stehná môžete pripraviť aj vopred a uložiť ju v chladničke. To umožní koreninám lepšie preniknúť do mäsa. Ak však používate zložitejšie zložky ako čerstvé bylinky, je lepšie marinádu pripraviť krátko pred použitím.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu