47x hlasované

Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 10 minút
Počet porcií: 4

Najlepšie grilované kuracie prsia na masle, ktoré budú dokonale šťavnaté. Pripravte si k nim prílohu podľa chuti a doprajte si takýto zdravý obed alebo večeru. Ich príprava vám nezaberie veľa času a pripraviť ich zvládne aj začiatočný kuchár či kuchárka. 

Grilované kuracie prsia

Kuracie prsia patria bez pochýb k obľúbenému druhu mäsa a dajú sa pripraviť na neskutočne veľa spôsobov. Sú veľmi rýchle na prípravu a hodí sa k nim hocijaká príloha. Chutné recepty majú pre vás jednoduchý recept na grilované kuracie prsia, ktoré vám pripomenú leto. Ak si ich naložíte vopred do marinády a necháte v chladničke na noc alebo na pár hodín, budú chutiť ešte lepšie. 

Samotný recept na grilované kuracie prsia na panvici je skvelým spôsobom, ako pripraviť chutné jedlo. Pri výbere kuracieho mäsa preferujte kvalitné a čerstvé kúsky. Mäso by malo mať ružový až svetločervený odtieň, bez hnedej alebo sivej farby. Nálepka „chladené“ by mala byť výhodnejšia ako „zmrazené“.

Pred grilovaním môžete mäso marinovať. Marinády dodávajú jedlu chuť, zmäkčujú mäso a uľahčujú grilovanie. Ideálne je nechať mäso marinovať v chladničke aspoň niekoľko hodín alebo cez noc, aby sa príchuť dostatočne vstrebala. Pred umiestnením kuracích pŕs na panvicu ju dobre zohrejte. Pred grilovaním pridajte trochu oleja alebo masla, aby sa mäso nelepilo.

Dôležité je nájsť správnu teplotu na panvici. Príliš vysoká teplota môže spôsobiť, že vonkajšia časť mäsa sa prepečie a vnútri zostane surové. Odporúčaná teplota pre grilovanie kuracích pŕs na panvici je stredná až stredne vysoká teplota. Ak si nie ste istí, či je mäso dostatočne ugrilované, použite kulinárny termometer. Teplota vnútra kuracieho mäsa by mala dosiahnuť aspoň 75 °C, aby bolo bezpečné na konzumáciu.

Dlhé grilovanie môže spôsobiť nadmerné vysušenie mäsa. Ideálny čas grilovania závisí od hrúbky kúskov kuracieho mäsa, ale obvykle to trvá len niekoľko minút na každej strane. Po grilovaní nechajte mäso odpočívať pár minút pred krájaním. To pomôže zachovať šťavnatosť a chuť mäsa.

Grilované kuracie prsia sa skvele hodia s rôznymi prílohami. Skúste kombinovať čerstvé šaláty, dusenú zeleninu, pečené zemiaky, kuskus, quinou alebo ryžu. Nebojte sa experimentovať s rôznymi koreninami a dochucovadlami, aby ste získali rôznorodé chute a prispôsobili jedlo svojim preferenciám. Máme pre vás recept aj na tieto prílohy – domáce zemiakové hranolky, cuketa na panvici alebo zemiaková kaša.

Obľúbené recepty z kuracích pŕs

Tu je zoznam rôznych obľúbených receptov z kuracích pŕs, ktoré si mnohí ľudia obľúbili:

  1. Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou a mozzarellou: Pečené kuracie prsia s paradajkovou omáčkou, čerstvou bazalkou a mozzarellou, ktoré sa na záver zapekajú v rúre.

  2. Kuracie prsia plnené špenátom a syrom: Kuracie prsia narezané a naplnené špenátom a syrom (napr. ricotta alebo feta), pečené v rúre.

  3. Kuracie prsia s medom a horčicou: Grilované kuracie prsia alebo pečené s glazúrou z medu a horčice, ktorá im dodá sladko-korenistú chuť.

  4. Kuracie prsia s brokolicou a syrom: Pečené kuracie prsia s dusenou brokolicou a posypané syrom (napr. cheddar).

  5. Kuracie prsia s pestom: Grilované alebo pečené kuracie prsia podávané s bazalkovým pestom a cherry paradajkami.

  6. Kuracie prsia s cestovinami v smotanovej omáčke: Grilované alebo pečené kuracie prsia narezané na plátky, podávané s cestovinami v krémovej omáčke (napr. smotanovej omáčke so špenátom).

Toto je len niekoľko príkladov, a možností je mnoho. Skúste sa inšpirovať týmito receptami a prispôsobte ich svojim chuťovým preferenciám. Dobrú chuť!

Pripravte si z kuracieho mäsa napríklad aj kuracie soté, kurací cordon bleu alebo rizoto s kuracím mäsom.  Vyskúšajte aj ďalšie naše kuracie recepty. Napríklad našu tradičnú marinádu na pečené kuracie stehná.

Ingrediencie 

Postup receptu: grilované kuracie prsia

Kuracie prsia dobre umyjeme a poriadne osušíme. Nakrájame ich na menšie plátky. Medzitým si pripravíme panvicu na grilovanie a rozpálime ju, pridáme maslo. Keď sa maslo prehreje, pridáme plátky mäsa a opekáme z každej strany dozlatista.

Pripravíme si mäso. Foto - Nela

2Na panvici okoreníme kuracie plátky podľa chuti – mletou červenou paprikou, soľou, mletým čiernym korením, rascou, mletou kurkumou, prípadne iným korením. 

Okoreníme mäso. Foto - Nela

3

Kuracie plátky grilujeme/opekáme, pokiaľ nebudú opečené dozlatista, potom ich otočíme. Mäso takto pečieme z každej strany. Kuracie prsia nepečieme pridlho, aby sa mäso nevysušilo, ale aby ostalo šťavnaté. 

Opekáme z každej strany. Foto - Nela

4

Čo sa týka času grilovania, trvá to približne 10 minút. Z každej strany opekáme mäsko 3 – 5 minút podľa hrúbky daného plátku. Odporúčame vám nechať mäso po grilovaní ešte nachvíľku odležať, bude chutiť ešte lepšie a grilované kuracie prsia máme hotové. Dobrú chuť!

Necháme odležať. Foto - Nela

Tip na záver: Kuracie plátky si môžeme pripraviť (namarinadovať) aj deň vopred, budú tak chutnejšie. K nakrájaným kuracím prsiam pridáme 2 PL oleja a korenie podľa obľuby. Premiešame to a uložíme do chladničky. Na druhý deň ich stačí už iba opiecť a najlepšie grilované kuracie prsia budú chutiť neskutočne dobre.

Vyskúšajte aj recept na grilovanú cuketu z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu