Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 8
 

Tzatziki je vynikajúca omáčka, ktorá pôvodom pochádza z Grécka. Máme pre vás originál recept na tento tradičný grécky uhorkový šalát. Najčastejšie ho viete využiť ako prílohu k mäsu alebo rybám, ale množstvo ďalších využití je naozaj veľké.

Tzatziki

Vychutnať si autentickú chuť Stredomoria môže byť skutočným gastronomickým zážitkom. Jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré k tomu môžu prispieť sú tzatziki. Tento lahodný šalát, používaný tiež ako príloha je vyrobený z gréckeho jogurtu, čerstvých uhoriek a cesnaku, ktoré sa zmiešajú spolu s olejom, soľou a kôprom.

Tento dip sa tradične podáva ako príloha k grilovanému mäsu alebo rybám, rovnako aj k dobrotám ako sú gyros, souvlaki, alebo kebab. Ide však rovnako o vynikajúci dresing k čerstvej zelenine, pečenému alebo grilovanému pečivu.

Tzatziki sa dá výborne využiť aj v sendvičoch, burgroch, ako príloha k vareným zemiakom či omáčka, do ktorej si namočíme hoci aj čerstvú zeleninu alebo krekry a konzumujeme ich v rámci gastronomickej pridanej hodnoty k večernému filmu.

Jednoducho ide o nesmierne populárne jedlo, ktorá je obľúbené najmä pre jeho univerzálne možnosti.

Tradičné grécke tzatziki. Foto - Freepik
Tradičné grécke tzatziki. Foto – Freepik

Tzatziki plné zdravia

Navyše príprava je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná. Pri príprave môžete do omáčky pridať aj ďalšie zložky, ako je citrónová šťava a čerstvé bylinky, ako napríklad mäta alebo petržlen. Tento jednoduchý a chutný recept je vhodný pre vegetariánov a vegánov, ktorí môžu nahradiť tradičný jogurt gréckym jogurtom na sójovej báze.

Táto omáčka je dokonalým spoločníkom pre mnoho jedál. Tzatziki sú považované za zdravé pretože obsahujú množstvo zdravých ingrediencií. Okrem svojej nezameniteľnej chute má jednoducho aj mnoho zdravotných výhod.

Grécky jogurt poskytuje vysoký obsah bielkovín, ktoré pomáhajú udržiavať svalovú hmotu a zlepšujú metabolizmus. Obsahuje aj probiotiká, ktoré sú užitočné pre trávenie a zlepšujú imunitnú funkciu organizmu. Okrem toho, do šalátu sa pridávajú aj uhorky, ktoré sú bohaté na vodu, vlákninu, vitamíny a minerály, ako napríklad draslík, hořčík a vitamín C.

Ďalej tento dresing obsahuje cesnak, ktorý je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami a pomáha znižovať krvný tlak a cholesterol. Celkovo ide o nízkokalorický šalát, ktorý má málo tuku a cukru a môže byť zdravou alternatívou k iným omáčkam.

Tzatziki sú neodolateľným doplnkom k mnohým jedlám, a to nielen k tradičnej gréckej kuchyni. Nielen, že vám prinesie chuť Grécka ale určite sa stane vašou obľúbenou prílohou. Má svoje korene na pobreží Stredozemného mora, kde je súčasťou tradičnej gréckej kuchyne už stáročia.

V súčasnosti je však tento šalát populárny aj v iných krajinách a kuchyniach. 

Ďalšie druhy prísad

Okrem základných prísad, ako je jogurt, uhorka, cesnak a olivový olej, sa do tradičného šalátu tzatziki môžu pridať aj ďalšie prísady.

Každý môže pridať do populárneho šalátu svoje obľúbené prísady a experimentovať s rôznymi kombináciami, aby vytvoril vlastnú chuťovú kombináciu. Medzi najčastejšie „tajné“ prísady patria:

  • čerstvé bylinky, ako napríklad kôpor, petržlen, bazalka alebo mäta,
  • citrónová šťava na zvýraznenie chuti,
  • soľ a rozličné korenie podľa chuti,
  • tekvica, mrkva alebo iné zeleninové prísady pre rôzne chute a farby,
  • orechy, ako sú napríklad vlašské orechy alebo lieskové orechy, ktoré pridávajú originálnu textúru a chuť,

Jednoducho tento šalát vás neomrzí. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na šalátový dresing. Alebo si prirpavte klasický uhorkový šalát, či americké zemiaky v šupke. Máme aj recept na najlepší cesnakový dresing. Alebo vyskúšajte naše recepty na zeleninové letné šaláty.

Ingrediencie

  • 2 veľké uhorky,
  • 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru,
  • 500 gramov bieleho gréckeho jogurtu (alternatívne jogurtu gréckeho typu),
  • štipka soli,
  • štipka čierneho korenia,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice šťavy z citróna,
  • 1 deciliter olivového oleja,

Postup receptu na tzatziki

Uhorky poriadne umyjeme a nastrúhame do misky na hrubom strúhadle

 Pripravíme si tzatziki. Uhorku umyjeme a nastrúhame, Foto - Michal Trško

2Grécky jogurt dáme do osobitnej misky. Pridáme olivový olej, kôpor, citrónovú šťavu a prepasírovaný cesnak. Osolíme, okoreníme a zmes poriadne zamiešame.

Jogurt dáme do osobitnej misky a ochutíme ho, Foto - Jaja

3

Z nastrúhaných uhoriek odstránime prebytočnú šťavu, ktorú medzitým pustili. Nemusíme sa báť pomôcť si zatlačením rukou.

Odstránime prebytočnú vodu z uhoriek, Foto - Michal Trško

4

Jogurtovú zmes pridáme k uhorkám a poriadne premiešame. Vložíme na chvíľu do chladničky, aby sa nám pekne premiešali chute.

Jogurtovú zmes pridáme k uhorkám a poriadne premiešame. Tzatziki máme hotové. Foto - Michal Trško

Hotovo! Tzatziki môžeme podávať ako prílohu, predjedlo či ako omáčku vhodnú k rôznym druhom mäsa. Vyskúšajte aj uhorkový šalát so smotanou, alebo recept na zapekanú cuketu so syrom.

Videorecept na tradičný grécky šalát

Dobrú chuť!

K čomu sa hodí tzatziki?

Tzatziki sa tradične podáva ako príloha k grilovanému mäsu alebo rybám, ako sú gyros, kebab alebo grécke šaláty. Tzatziki je totiž vynikajúci aj ako dip k čerstvej zelenine, pečenému alebo grilovanému pečivu a ako náplň do sendvičov a wrapov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu