25x hlasované

 
Čas prípravy: 20 minút
Čas tepelnej úpravy: 60 minút
Počet porcií: 4
 

Ak milujete kuracie krídelká, tak tento recept je pre vás. Vyskúšajte si ich spraviť podľa nášho receptu na ázijský spôsob, zamilujete si ich ešte viac. Príprava je jednoduchá a robia sa v podstate samé, keďže potom sa už len pečú. Poďme na to!

Kuracie krídelká na ázijský spôsob

Recept na tieto krídelká je presne podľa originálnej ázijskej receptúry. Medzi tradičné recepty, ktoré pripravujú ázijskí kuchárski majstri, patrí nielen Kung-Pao či ostro-kyslá polievka alebo kura na sečuánsky spôsob.

Vynikajúci výsledok vznikne, ak sa tajomná kombinácií ázijských chutí spojí, čím si v pohodlí svojho domova pripravíte napríklad aj neodolateľne voňavé bravčové rebierka alebo kuracie krídelká.

Hlavnou zásadou je, že ázijská kuchyňa kombinuje štyri základné chute: sladké, slané, kyslé a pikantné. Dôležité ale je, aby človek trafil ten správy pomer. K tomu korenie piatich vôní (dostať ho v každom dobrom ázijskom obchode) a máte na stole neuveriteľne dobrú a voňavú pochúťku. 

Ázijská kuchyňa si zakladá na jednoduchosti prípravy a zachovaní rovnováhy chutí. Kombinuje menej ingrediencií, aby sa podčiarkla kvalita a prírodná chuť surovín. Rovnováha medzi jednotlivými chuťami je veľmi dôležitá, aby jedlo bolo vyvážené.

Omáčky sú kľúčovým prvkom ázijskej kuchyne a dodávajú jedlu špecifickú chuť. Medzi najznámejšie ázijské omáčky patria sójová omáčka, rybacia omáčka, ustricová omáčka, miso pasta a hoisin omáčka. Každá krajina má svoje vlastné charakteristické omáčky. My v našom receptu budeme potrebovať ustricovú omáčku a ryžový ocot. 

Ukážeme si ako pripraviť kuracie krídelká na ázijský spôsob. Môžu sa piecť v trúbe, no pre milovníkov grilu odporúčame aj tento spôsob prípravy. Vznikne tak ešte ďalšia jemne zaúdená príchuť.       

Kuracie krídelká na rôzne spôsoby 

Kuracie krídelká patria k jedlám, ktoré si viete pripraviť na rôzne spôsoby. Viete meniť omáčky, spôsob prípravy a varenia/pečenia a taktiež ich môžete aj vyprážať. Tu je niekoľko spôsobov, ktoré patria k tým obľúbeným. 

  • Klasické kuracie krídelká – Toto je naozaj niečo pre milovníkov pikantného. Krídelka sa potrú chilli práškom, cesnakom a ďalším korením a neskôr sa opečú na panvici. Zvyčajne sa podávajú s dipom na báze jogurtu a cesnaku alebo s omáčkou zo sójovej omáčky a medu
  • Medovo-sezamové krídelká – Základ tvorí marináda z medu, sójovej omáčky, sezamového oleja, čerstvého zázvoru a cesnaku. Krídelká musia byť nejaký čas v marináde a následne sa pečú. Nakoniec sa posypú sezamovými semienkami a podávajú sa s ryžou a šalátom. 
  • Buffalo krídelká – Buffalo krídelká sú klasickým americkým štýlom, ktorý je obľúbený na rôznych podujatiach a oslavách. Potrebujete ostrú papriku, maslo, octový ocot a cesnak. Krídelká sa opečú, potom ponoria do zmesi masla a ostrého octu a podávajú sa s dipom a zeleninovými plackami.

Spôsobov ako pripraviť krídelká je veľa. My máme pre vás jeden z tých najviac obľúbených. Poďte si ho s nami pripraviť. 

Ako ďalší obed si môžete pripraviť niektoré recepty z nášho webu, napríklad rýchle pečené zemiaky, dusená bravčová pečeň s ryžou a pečené mäsové guľky. Ak chcete niečo s kuracím mäsom, tak kuracie rezne na prírodno alebo kuracie karí s ananásom sú to pravé. Alebo recept na wok rezance s kuracím mäsom.

Ingrediencie

  • 1,5 kg kuracích krídielok bez hrotov, 
  • 2 PL ryžového octu,
  • 1 PL medu,
  • 2 PL ustricová omáčka (môžete nahradiť sójovou omáčkou),
  • kúsok čerstvého zázvoru, 
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1/5 ČL korenie piatich vôní,
  • 1 ČL soli,
  • štipka čili (nemusí byť),
  • 2 PL repkového oleja,

Postup receptu 

Nastrúhame si cesnak a zázvor, ideálne do misky alebo hlbokého taniera. 

Nastrúhame cesnak a zázvor. Foto - Slávka

2Následne pridáme korenie piatich vôní a čili. 

Pridáme korenie a čili. Foto - Slávka

3

V treťom kroku pridáme med, ocot a ustricovú omáčku.

Pridáme med, ocot a ustricovú omáčku. Foto - Slávka

4

Celú túto zmes veľmi dôkladne premiešame. 

Všetko premiešame. Foto - Slávka

5Krídelká v tejto zmesi poctivo obalíme. Dáme ich na naolejovaný plech a ešte ich posolíme. Pečieme ich zhruba hodinu na 200 °C.

Kuracie krídelká obalíme v omáčke a uložíme na plech. Foto - Slávka

Tip: Krídelká môžete piecť v rúre aj dlhšie, ak ich máte radi chrumkavejšie. Ako prílohu môžete zvoliť hocičo, čo máte radi – hranolky, zemiaky alebo aj šalát. Prajeme vám dobrú chuť!

Kuracie krídelká. Foto - Slávka
Kuracie krídelká. Foto – Slávka

Videorecept

Ako dlho treba piecť kuracie krídelká?

Typický čas pečenia kuracích krídielok je približne 25-30 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. No záleží na veľkosti krídielok a možnostiach vášho sporáka.

Aké dochucovacie omáčky sa hodia ku kuracím krídelkám?

Kuracie krídelká sa skvele dopĺňajú s rôznymi dochucovacími omáčkami. Niektoré obľúbené možnosti sú BBQ omáčka, pikantná omáčka, cesnaková omáčka, medovo horčicová omáčka a teriyaki omáčka.

Ako môžem kuracie krídelká pripraviť zdravším spôsobom?

Ak chcete pripraviť kuracie krídelká zdravším spôsobom, môžete ich upiecť namiesto smaženia. Použite menej mastné marinády a dochucovacie omáčky a kombinujte ich s čerstvou zeleninou ako prílohou.

Aké sú iné spôsoby prípravy kuracích krídeliek?

Okrem pečenia môžete kuracie krídelká pripraviť aj grilovaním, dusením, varením alebo fritovaním. Každá metóda prípravy poskytuje iný chuťový zážitok, takže si môžete vybrať podľa svojich preferencií.

Ako môžem kuracie krídelká marinovať pre lepšiu chuť?

Kuracie krídelká môžete marinovať rôznymi spôsobmi. Použite kombináciu oleja, octu, byliniek, korenia a citrusových príchutí. Nechajte krídelká marinovať v chladničke aspoň niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby marináda intenzívnejšie prenikla do mäsa.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu