11x hlasované
Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Počet porcií: 12
 

Jednoduchá punčová torta, ktorú zvládne pripraviť naozaj každý. Môžete ju pripraviť ako narodeninovú tortu pre oslávenca, ktorý miluje punčák. Taktiež si ju môžete pripraviť počas sviatkov alebo len tak počas víkendu ku kávičke. Punčová torta oživí každý slávnostný stôl. Skúste recept portálu Chutné recepty

Punčová torta

Najlepšia punčová torta akú ste kedy jedli. Pripravte si s nami tento unikát, ktorý poteší všetkých milovníkov punčových rezov. Torta sa hodí aj ako narodeninová torta alebo ako zákusok na sviatky. Punčová torta býva obľúbená najmä u detí, a to pre jej lákavý vzhľad. Máme pre vás jednoduchý recept, ktorý zvládne aj úplný začiatočník. Ak aj vy patríte k milovníkom punčových rezov, tento recept je ako stvorený pre vás. 

Punčová torta má svoje korene v strednej Európe a bola pomenovaná po alkoholickom nápoji punč, ktorý je často používaný pri jej príprave. Táto torta má bohatú históriu a je súčasťou mnohých tradičných sviatočných jedál. Okrem klasických zložiek, ako sú múka, vajcia, cukor a maslo, punčová torta obsahuje aj špecifické ingrediencie, ako napríklad sušené ovocie namočené v punči alebo rume. Tieto ingrediencie pridávajú dezertu charakteristickú chuť a arómu.

Punč, ktorý sa používa pri príprave torty, je alkoholický nápoj vytvorený zmiešaním rôznych druhov alkoholu, cukru, vody a citrusových štiav. Použitie punču v recepte pridáva špecifický nádych do punčovej torty a dodáva jej jedinečnú chuť. Torta sa často zdobí krémom, čokoládou, orechmi alebo inými ozdobami. Tradične sa na vrchol torty umiestni ozdobný cukrársky predmet, ktorý pridáva torte eleganciu a štýl.

Existujú tiež rôzne regionálne varianty punčovej torty s drobnými rozdielmi v receptúre a spôsobe prípravy. V niektorých krajinách sa môžu používať rôzne druhy punču alebo sa môžu pridávať rôzne druhy orechov. Okrem iného je punčová torta často spojená so sviatkami a špeciálnymi príležitosťami, ako sú Vianoce alebo Nový rok. Je považovaná za jednu z tradičných sviatočných pochúťok, ktorá sa podáva pri rodinných oslavách a večeriach.

Jej výhodou je tiež to, že má často dlhšiu trvanlivosť v porovnaní s niektorými inými druhmi koláčov, vďaka obsahu alkoholu, ktorý pomáha uchovávať jej čerstvosť. Je možné ju skladovať v chladničke až niekoľko dní. Mnohí kuchári majú rôzne kreatívne variácie receptov na punčovú tortu, kde môžu pridávať rôzne druhy ovocia, orechov alebo dokonca experimentovať s rôznymi druhmi alkoholu pre vytvorenie unikátnej chuti.

Na našom webe nájdete aj recept na punčové rezy, medové rezy, vianočný punč, varené víno, výborný biskupský chlebíček či plnené linecké koláčiky. Ak hľadáte recept na tortu, skúste našu nepečenú tortu s bielou čokoládou, Sacherovu tortu, red velvet tortičky alebo čokoládovú tortu s malinami

Prečo je punčová torta punčová

Názov „punčová torta“ pochádza z histórie a súvisí s tradičným alkoholickým nápojom nazývaným „punč“. V pôvodnej verzii receptu na punčovú tortu sa skutočne používal punčový nápoj, ktorý obsahoval alkohol. Tento punč je zmesou rôznych druhov alkoholu, cukru, vody a citrusových štiav.

V minulosti, keď sa punčová torta začala objavovať v kuchyniach, používal sa skutočný punč na namáčanie sušeného ovocia alebo orechov, ktoré sa potom pridávali do cesta. Alkohol z punču pridal charakteristickú chuť a arómu tejto torte.

V súčasnosti mnohé moderné recepty na punčovú tortu skutočný punč nezahrňujú a namiesto toho sa používa rum alebo sladký sirup. Napriek zmene ingrediencií sa názov „punčová torta“ udržal, pravdepodobne kvôli tradícii a zachovaniu charakteristickej chuti, ktorú tento dezert získal vďaka pôvodnému punčovému nápoju.

V súčasnosti sa punč pridáva aj do mnohých iných receptov na dezerty a koláče, ako sú napríklad:

  • Punčové sušienky: Punč môže byť pridaný do receptu na sušienky alebo sladké pečivo, aby sa získala jedinečná chuť. Sušienky môžu obsahovať sušené ovocie alebo orechy namočené v punču.
  • Pohárové dezerty: Punč sa môže použiť na namáčanie piškót v pohárových dezertoch, ako sú tiramisu alebo trifle.
  • ZmrzlinaZmrzlina s príchuťou punču môže byť vytvorená pridaním punču do základného receptu na zmrzlinu. Táto chuť je obzvlášť osviežujúca v teplejších mesiacoch.
  • Makovníky: Makovníky, tradičné v niektorých kuchyniach, môžu byť nasiaknuté punčom alebo sa do nich pridá sušené ovocie namočené v punči pre zvýraznenie chuti.

Tieto sú len niektoré príklady a možnosti sú takmer nekonečné, pretože punč môže byť kreatívne integrovaný do rôznych druhov koláčov a dezertov podľa osobných preferencií kuchára. A tu je piškótová roláda s banánom. Vyskúšajte aj naše nápady ako jednoducho ozdobiť tortu. Skúste aj recept na grilážky. A tu je zase recept na tekutý karamel.

Ingrediencie

Cesto 

Poleva

  • 200 ml tekutina (šťava z citrusov, sirup, voda, trocha rumu),
  • 170 g práškový cukor,
  • 2 – 3 PL sirup

Postup receptu

1

Začneme prípravou korpusu. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého postupne začneme pridávať aj cukor a šľaháme do tuha, kým sa cukor neroztopí. Postupne k tejto zmesi pridáme aj žĺtky, olej a vodu. Následne vmiešame aj múku a kypriaci prášok. Múku môžete aj preosiať, predídete tak hrudkám a cesto bude nadýchanejšie. 

Začneme s prípravou cesta. Foto - Chocomia

2Na pečenie sme použili formu s priemerom 20 cm a vystlali ju papierom. Korpus pečieme pri teplote 180°C asi 40 – 45 minút (záleží to od rúry). Špajľou otestujte, či je korpus naozaj upečený. Keď sa na špajľu nebude nič lepiť, cesto máme hotové. 

Upečieme korpus. Foto - Chocomia

3

Cesto necháme vychladnúť. Ak stred veľmi narástol, môžeme cesto otočiť dole hlavou, nech vychladne v tejto polohe, aby sa narovnalo. Po vychladnutí cesto rozrežeme na tri časti, pričom stredná časť musí byť najhrubšia. 

Rozrežeme korpus. Foto - Chocomia

4

Strednú, najhrubšiu, časť vložíme späť do formy alebo na papier a polejeme ju pripraveným sirupom. Na poliatie môžeme použiť štetec alebo lyžicu a lejeme pomaly, aby sa sirup dostal postupne na celú časť. Vrchný a spodný diel potrieme džemom, ktorým nešetríme. Teraz si dáme krátku pauzu a chvíľku počkáme, aby cesto odstálo a sirup poriadne presiakol. 

Natrieme korpusy. Foto - Chocomia

5

Časť, ktorá bola vrchná, položíme potretou stranou na mokrú strednú (najhrubšiu) časť. Tým pádom sa takto pozeráme na spodok torty a otočíme to opačne, takže vrchná časť bude spodok. Pri otáčaní si môžeme dopomôcť tanierom alebo ideálne podnosom, na ktorom budeme tortu servírovať. Na otočenej torte teraz vidíme, či sa šťava dostala na celú časť. Ak sa vám zdá, že je plát málo mokrý, môžeme do doladiť sirupom s vodou alebo šťavou podľa potreby. Teraz položíme poslednú časť na stredný plát a mierne pritlačíme. 

Vrstvíme. Foto - Chocomia

6

V tomto kroku si pripravíme polevu. Práškový cukor zmiešame so sirupom. Ak bude poleva veľmi hustá, môžeme pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy, vody alebo sirupu. Poleva by zas nemala byť ani veľmi riedka, pretože sa tak vsiakne do cesta a stratí. Príliš hustá poleva sa zas nebude dať rozotrieť. 

Pripravíme polevu. Foto - Chocomia

7

Skúsime natrieť tenkú vrstvu polevy na tortu a počkáme, či je správna hustota. Ak nie, tak ju doladíme. Potom už len natrieme polevou celú tortu a máme hotovo.

Natrieme polevu. Foto - Chocomia

Veríme, že sa vám punčová torta podarila a po upečení si ju môžete vychutnať. Máme pre vás aj recept na jahodový koláč.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu