Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 4
 

Klasická vajíčková pomazánka s cibuľou patrí k tým najlepším pochúťkam. Je to jednoznačne klasika, ktorá sa rýchlo pripravuje a hodí sa nielen na raňajky, ale aj na večeru. Pripravte si rýchlu pomazánku s portálom Chutné recepty a potešte seba aj svoju rodinku chutnými raňajkami. 

Vajíčková pomazánka s cibuľou

Skvelým tipom na chutné raňajky alebo rýchlu večeru je práve vajíčková pomazánka s cibuľou, ktorá najlepšie chutí na čerstvom pečive. Hotová je naozaj veľmi rýchlo a patrí k tým najobľúbenejším pomazánkam aj vďaka tomu, že všetky suroviny na jej prípravu má človek vždy doma. Vyskúšajte náš recept a uvidíte, aké jednoduché je pripraviť si vajíčkovú pomazánku.

Vajíčková pomazánka s cibuľou je skvelou voľbou nielen pre svoju výnimočnú chuť, ale aj pre svoje výživové vlastnosti. Vajíčka sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov A a D a minerálov ako železo a vápnik, čo z nej robí vynikajúcu súčasť zdravej stravy. Pridanie cibule do pomazánky pridáva nielen chuť, ale aj vlákninu, vitamín C a ďalšie minerály.

Táto pomazánka má hlboké korene v rôznych kultúrach a je súčasťou mnohých tradičných jedál. Je ľahko pripraviteľná a všestranná vo svojom použití. Okrem toho, že ju môžete natierať na chlieb, je skvelá aj ako náplň do sendvičov, tortíl alebo slaných palaciniek, čo z nej robí vhodnú voľbu pre rýchle občerstvenie alebo obedy do školy či práce.

Aj keď je klasická receptúra obľúbená, existuje veľa spôsobov, ako ju prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Pridanie byliniek ako petržlen, kôpor alebo pažítka, môže pomazánke dodávať ďalší rozmer chuti a arómu. Rovnako tak môžete experimentovať s prídavkom ďalších ingrediencií podľa vašich preferencií.

Navyše, vajíčková pomazánka s cibuľou môže byť zdrojom inšpirácie aj v kuchyni. Môžete ju vytvarovať do rôznych foriem a podávať ako súčasť osláv či sviatkov, čím dodáte jedlu nielen vynikajúcu chuť, ale aj estetický a zábavný prvok. Takže nech už sa rozhodnete pripraviť ju tradične alebo s malou kreatívnou príchuťou, vajíčková pomazánka s cibuľou určite osloví vaše chute a fantáziu v kuchyni.

Ak máte radi nátierky, určite vyskúšajte aj našu rybaciu pomazánku so syrom, vajíčkovú pomazánku, klasický vajíčkový šalát, nátierku z medvedieho cesnaku alebo oškvarkovú nátierku. Na našom webe nájdete ale aj kopec iných receptov na chutné a jednoduché nátierky. 

Ako ozvláštniť vajíčkovú pomazánku

Existuje niekoľko spôsobov, ako ozvláštniť klasickú vajíčkovú pomazánku a pridať do nej nové chutné dimenzie. Tu je niekoľko nápadov:

  1. Opečená cibuľa: Skúste pridať do pomazánky jemne opečenú cibuľu. Toto jednoduché spracovanie cibule prinesie do pomazánky hlbšiu a bohatšiu chuť.

  2. Korenie a bylinky: Experimentujte s rôznymi druhmi korenín a byliniek, ako napríklad kôpor, petržlen, bazalka alebo pažítka. Tieto ingrediencie pridajú do pomazánky nové arómy a chuťové tóny.

  3. Kyslé prísady: Ak máte radi kyslejšie chute, môžete do pomazánky pridať kyslé prísady ako horčica, kyslá uhorka alebo kapary. Tieto ingrediencie dodajú jedlu zaujímavú kontrastnú chuť.

  4. Avokádo: Pre zdravší a krémovitejší variant pridajte do pomazánky zrelé avokádo. Okrem toho, že dodá jedlu veľa ďalších výživových hodnôt, avokádo tiež pridá jemnú a krémovú textúru.

  5. Slaniny alebo údené mäso: Pre milovníkov mäsa môžete do pomazánky pridať jemne nasekanú slaninu alebo údené mäso. Tieto ingrediencie dodajú jedlu bohatšiu a hlbšiu chuť.

  6. Oleje a octy: Experimentujte s rôznymi druhmi olejov a octov, ako napríklad extra panenský olivový olej, tekvicový olej alebo balzamikový ocot. Tieto ingrediencie môžu dodávať pomazánke jedinečnú chuť a vôňu.

S týmito nápadmi môžete jednoducho ozvláštniť klasickú vajíčkovú pomazánku a vytvoriť si jedlo podľa vlastného gusta a preferencií. Experimentujte a objavujte nové chuťové kombinácie!

Teraz je ale na rade klasická vajíčková pomazánka s cibuľou.

Ingrediencie

  • 4 ks vajcia,
  • 1 ks stredne veľká cibuľa,
  • 2 PL horčica,
  • 40 g tavený syr, 
  • 70 g maslo,
  • mleté čierne korenie (podľa chuti),
  • soľ (podľa chuti)

Postup receptu

1

Pripravíme si jednotlivé suroviny. Maslo necháme zmäknúť, uvaríme vajcia natvrdo a cibuľu nakrájame na čo najmenšie kúsky.

Pripravíme suroviny. Foto - Denča

2

Všetko spolu dobre premiešame, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Necháme odstáť aspoň pol hodinu, aby sa chute prepojili. Pomazánku môžeme dať odstáť aj do chladničky. Po odstáti je pomazánka hotová na podávanie. 

Zmiešame. Foto - Denča

3

K vajíčkovej pomazánke sa dokonale hodí hrianka a reďkovka alebo iba chrumkavá zelenina.

Vajíčková pomazánka s cibuľou. Foto - Denča

Vajíčková pomazánka s cibuľou je hotová iba v 2 krokoch, prajeme Vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na vajíčkovo-šunkovú nátierku

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu