Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Počet porcií: 12
 

Jahodový koláč, dezert, ktorý sa stal obľúbeným skutočne po celom svete. Málokto odmietne fantastickú kombináciu čerstvého ovocia a sladkých ingrediencií. Pripravte si tento zdvíhač energie s nami aj vy, podľa fotoreceptu nižšie.

Jahodový koláč

Jahodový koláč je ideálnou voľbou, ak máte chuť piecť osviežujúcu lahôdku z čerstvého ovocia. Hodí sa samozrejme aj mrazené ovocie, preferencia je už na vás! V každom prípade si na ňom pochutná celá rodina alebo očakávaná návšteva.

Jahodový koláč je dnes rozšírený po celom svete. Krajiny, ktoré ho najviac obľubujú sú napríklad Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Anglicko či Taliansko. Tento dezert tu nájdete na každom kroku, najmä počas letných mesiacov.

Výhodou jahodového koláča je nepochybne jeho jednoduchá príprava. Stačí si vám naň vyhradiť max. hodinu a božský koláč je na svete!

Taktiež nesmieme zabúdať na pestrosť tohto koláča. V každej krajine sa totiž pripravuje iným spôsobom, s použitím rôznych ingrediencií. Nižšie sme si pre vás pripravili zoznam populárnych kombinácií jahodového koláča, ktoré určite zapasujú do vášho jedálnička.

Zvýšili vám jahody? A čo tak si nachystať domáci jahodový džem? Svieža pochúťka, ktorá sa vám bude hodiť do budúcna pri ozdobovaní ďalších dezertov, ako aj pri sladkých raňajkách ku káve či čaju.

Okrem jahodového koláča vám taktiež odporúčame nahliadnuť na recept na jablkový mrežovník ako od starej mamy. Ďalšia ovocná bomba, ktorou zahasíte nielen vašu chuť na sladké, ale získate značnú energiu z čerstvých jabĺk.

Najčastejšie jahodové kombinácie

Ako sme už spomínali, jahodový koláč môže nadobudnúť rôzne formy, rovnako ako aj chute. Všetko to záleží od postupu, ktorý zvolíte a od ingrediencií, ktoré použijete. Pripravili sme si pre vás zoznam najpopulárnejších jahodových dezertov, ktoré sa osvedčili po prvom ochutnaní:

  • Krehké cesto a čerstvé jahody: Toto je jedna z najtradičnejších foriem jahodového koláča. Zahrňuje prípravu krehkého cesta, čerstvé jahody a vrstvu tvarohového či vanilkového krému. Je na vás, ktorý uprednostníte. Cesto je väčšinou predpečené a až potom plnené jahodami a vybraným krémom.
  • Jahodový koláč a piškóty: Kombinácia, ktorá nikdy neomrzí. Piškóty sa obvykle používajú ako základná vrstva pre koláč. Sú namočené v džeme (tradične jahodový alebo aj iný druh) a následne vrstvené čerstvými jahodami a krémom.
  • Jahodové lievance: Najčastejšie sa konzumujú ako raňajky alebo rýchla sladká večera. Existujú dve varianty: buď sa jahody pridávajú do cesta na lievance alebo slúžia ako poleva navrch. Obidve kombinácie stoja za vyskúšanie!
  • Tarte aux Fraises (Francúzsky jahodový koláč): Vyššie sme spomenuli, že Francúzsko patrí medzi krajiny, ktoré sú známe pre intenzívnu prípravu jahodového koláča. V tomto prípade konkrétne Tarte aux Fraises. Cesto je veľmi podobné lievancom a plní sa krémom a čerstvými jahodami. Častokrát je pokryté aj želé.
  • Jahodový koláč s mandľovou posýpkou: Okrem tradičného cesta je jahodový koláč spojený aj s mandľovou posýpkou. Tá sa naplní zmesou jahôd a cukru a pečie sa dozlatista. Veľmi populárny variant!
  • Jahodový cheesecake: Obľúbený koláč vo všetkých kaviarničkách. Koláč zahrňuje jahodovú náplň na tvarohovom základe. Jahody sú najčastejšie na povrchu, avšak hodia sa aj do krému. Tvarohový krém môže byť sladký alebo aj trochu kyslý. Opäť je to na vás, ktorou cestou sa vyberiete.
  • Pudingový zákusok s jahodami: V tomto prípade sa koláč pripravuje s pudingovou vrstvou, ktorá pridáva na lahodnej krémovej konzistencií. Okrem pudingu môžete zvoliť aj ľubovoľný jogurt, ktorý prinesie osviežujúcu chuť do vášho sladkého dezertu. Jednoduchá príprava pri obidvoch receptoch a zaručená spokojnosť na konci!

Je dôležité zdôrazniť, že toto sú len niektoré z overených receptov, ktoré sa po nejakej dobe osvedčili a stali obľúbenými. Dnes sa častokrát stretávame s ľuďmi, ktorí radi experimentujú a prichádzajú na nové jahodové kombinácie takmer každý deň.

Jahody sú skutočne vďačné sezónne ovocie, najmä keď sú čerstvé. Viete si ich jednoducho poprepájať s rôznymi ingredienciami, presne ako sa vám v danom momente hodí. Jahodový koláč je jednoducho voľba, ktorá neomrzí. Skúste ale aj naše jablkové rezy so šľahačkou alebo biskupský chlebíček. Alebo recept na extra rýchly koláč. A tu je recept na jahodový džem.

Preto už nestrácajte čas a hurá do pečenia jahodového koláča!

Ingrediencie

  • 150 g hladkej múky,
  • 150 g polohrubej múky,
  • 200 ml mlieka,
  • 1/2 droždia,
  • 60 g cukru,
  • 1 žĺtok,
  • 70 ml oleja,
  • Soľ (podľa chuti),
  • Jahody

Postup receptu

1

Začneme tým, že si do misky nasypeme obidva druhy múky a pridáme k nim cukor. Všetko spolu premiešame.

Zmiešame obe múky s cukrom. Foto - Kristýna
Zmiešame obe múky s cukrom. Foto – Kristýna

2

Následne si spravíme jamku, do ktorej vylejeme mlieko, rozdrobíme droždie a pridáme zvyšok surovín: žĺtok, olej a soľ. Opäť všetko spolu premiešame.

Do jamky pridáme zvyšné suroviny. Foto - Kristýna
Do jamky pridáme zvyšné suroviny. Foto – Kristýna

3

Nachystanú formu vymastíme maslom a cesto pridáme rovnomerne do formy (v našom prípade tortová). Keby máte pocit, že sa vám cesto lepí, natrite si prsty olejom. Lepšie sa vám tak bude pracovať.

Cesto pridáme do formy. Foto - Kristýna
Cesto pridáme do formy. Foto – Kristýna

4

Je čas pridať na cesto jahody. Najlepšie je použiť čerstvé, avšak hodia sa aj mrazené.

Na cesto pridáme jahody. Foto - Kristýna
Na cesto pridáme jahody. Foto – Kristýna

5

Po jahodách nasleduje príprava posýpky. Do misky pridáme maslo, práškový cukor a polohrubú múku. Rukami spojíme všetky ingrediencie.

Pripravíme si posýpku na koláč. Foto - Kristýna
Pripravíme si posýpku na koláč. Foto – Kristýna

6

Hotovú posýpku pridáme rovnomerne na jahody.

Posýpku pridáme na jahody. Foto - Kristýna
Posýpku pridáme na jahody. Foto – Kristýna

7

Jahodový koláč pečieme v dopredu vyhriatej rúre na 180 °C na 40 minút. Pečieme dozlatista.

Koláč pečieme dozlatista. Foto - Kristýna
Koláč pečieme dozlatista. Foto – Kristýna

Tip na záver: Koláč nechajte po upečení vychladnúť. Avšak nečakajte dlho, nakoľko chutí najlepšie čerstvý! Pred samotným servírovaním ešte kľudne pridajte extra jahody navrch. Skvele sa hodí aj kus mäty.

Koláč necháme vychladnúť a podávame. Foto - Kristýna
Koláč necháme vychladnúť a podávame. Foto – Kristýna

Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na rýchly tvarohový koláč.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu