Jednoduchý rodinný recept na mäkké vianočné perníčky, ktoré nesmú chýbať v žiadnej domácnosti počas Vianoc. Existuje mnoho receptov, ako si ich pripraviť, ale ten náš vám zaručí, že budú ihneď mäkké. Nemusíte sa preto báť, že by vám nestihli zmäknúť do Vianoc. Recept portálu Chutné recepty na najlepšie vianočné perníčky.
Vianočné perníčky
Ak patríte k tým, ktorý nestíhajú piecť na Vianoce a vždy pečú na poslednú chvíľu, tak tento recept je práve pre vás. Hneď mäkké perníky ocení každá pekárka či pekár, ktorá/ý sa pustí do vianočného pečenia neskoro. Nemusíte sa tak báť, že by vám vianočné perníčky nestihli zmäknúť. Recept navyše obsahuje aj alternatívy, ktoré sú o niečo zdravšie, takže si môžete upiecť buď tie klasické perníčky, alebo zdravšie.
Perníčky majú bohatú históriu a sú spojené s rôznymi kultúrami a tradíciami. Ich pôvod sa datuje do stredoveku a prvýkrát boli spomenuté v Česku a Nemecku. Pôvodne sa vyrábali z medu, múky a korenín. Vianočné perníčky majú často symbolický význam. Ich tvar a zdobenie môžu predstavovať rôzne vianočné motívy, ako sú hviezdy, anjeli, stromčeky alebo vianočné gule.
Tradičné koreniny, ktoré sa pridávajú do perníčkového cesta, môžu mať aj liečivé účinky. Napríklad, škorica má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, a klinčeky môžu pôsobiť ako dezinfekčné látky. Perníčky sú obľúbené po celom svete, pričom každá kultúra má svoje vlastné recepty a tradičné spôsoby zdobenia. V niektorých krajinách sa perníčky stávajú neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola.
V minulosti sa perníčky vyrábali pomocou drevených foriem s rôznymi vzormi. Dnes sú dostupné rôzne formy na perníky, ktoré môžu zahŕňať vianočné motívy, postavičky alebo abstraktnejšie tvary. Zdobenie perníčkov môže byť skutočným umeleckým dielom. Na mnohých vianočných trhoch po celom svete sa predávajú tradičné vianočné perníčky. Je to často sprevádzané vôňou korenín a medu, čo vytvára nezameniteľnú atmosféru.
Zdobenie perníčkov
Ozdobovanie perníčkov je skvelý spôsob, ako pridať kreativitu a osobný dotyk k tomuto tradičnému vianočnému dezertu. Tu je niekoľko nápadov na zdobenie perníčkov:
Čokoláda a poleva: Perníčky môžete obaliť alebo potrieť čokoládou (tmavou, mliečnou, bielou) alebo farebnou polevou. Použite vianočné farby alebo kreatívne vzory na vytvorenie krásnych perníkových ozdôb.
Ingrediencie
- 4 ks vajcia,
- 125 g smetol (alternatíva: maslo),
- 6 PL med,
- 250 g práškový cukor (alternatíva: trstinový cukor),
- 1 ČL sóda bikarbóna,
- 650 g hladká múka (alternatíva: hladká špaldová múka),
- 1 ks perníkové korenie (alternatíva: kakao, muškátový oriešok, aníz, škorica, badyán, mleté klinčeky – namiešať vo vlastnom pomere),
- vajce na potretie, orechy na ozdobu
Postup receptu
1
Do misky dáme vajcia, cukor a med a poriadne ich premiešame. Následne k nim pridáme aj múku, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Roztopíme si maslo a nakoniec ho vlejeme k ostatným surovinám do misky.
2Cesto poriadne vymiešame, pridáme doňho aj perníkové korenie a znova zamiešame. V podstate dáme do misy všetky suroviny a vymiešame z nich cesto.
3
Vymiešané cesto odložíme na polhodinku do chladu. Po polhodine ho vyberieme a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vyvaľkáme ho tak, aby nebolo príliš tenké a ani príliš hrubé.
4
Z cesta vykrojíme perníčky a poukladáme ich na plech, ktorý si vopred vystelieme papierom na pečenie. Nakoniec ich už len potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprípade ozdobíme orechmi. Pečieme ich v rúre na 170°C, až kým nebudú zlatisté.
5
Hotové vianočné perníčky už len necháme vychladnúť a ozdobiť ich môžeme napríklad aj cukrovou polevou.
Hotovo! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné fúkané rožky.