1x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 7 – 10 minút
Počet porcií: cca 90 ks (podľa veľkosti)
 

Jednoduchý rodinný recept na mäkké vianočné perníčky, ktoré nesmú chýbať v žiadnej domácnosti počas Vianoc. Existuje mnoho receptov, ako si ich pripraviť, ale ten náš vám zaručí, že budú ihneď mäkké. Nemusíte sa preto báť, že by vám nestihli zmäknúť do Vianoc. Recept portálu Chutné recepty na najlepšie vianočné perníčky. 

Vianočné perníčky

Ak patríte k tým, ktorý nestíhajú piecť na Vianoce a vždy pečú na poslednú chvíľu, tak tento recept je práve pre vás. Hneď mäkké perníky ocení každá pekárka či pekár, ktorá/ý sa pustí do vianočného pečenia neskoro. Nemusíte sa tak báť, že by vám vianočné perníčky nestihli zmäknúť. Recept navyše obsahuje aj alternatívy, ktoré sú o niečo zdravšie, takže si môžete upiecť buď tie klasické perníčky, alebo zdravšie. 

Perníčky majú bohatú históriu a sú spojené s rôznymi kultúrami a tradíciami. Ich pôvod sa datuje do stredoveku a prvýkrát boli spomenuté v Česku a Nemecku. Pôvodne sa vyrábali z medu, múky a korenín. Vianočné perníčky majú často symbolický význam. Ich tvar a zdobenie môžu predstavovať rôzne vianočné motívy, ako sú hviezdy, anjeli, stromčeky alebo vianočné gule.

Tradičné koreniny, ktoré sa pridávajú do perníčkového cesta, môžu mať aj liečivé účinky. Napríklad, škorica má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, a klinčeky môžu pôsobiť ako dezinfekčné látky. Perníčky sú obľúbené po celom svete, pričom každá kultúra má svoje vlastné recepty a tradičné spôsoby zdobenia. V niektorých krajinách sa perníčky stávajú neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola.

V minulosti sa perníčky vyrábali pomocou drevených foriem s rôznymi vzormi. Dnes sú dostupné rôzne formy na perníky, ktoré môžu zahŕňať vianočné motívy, postavičky alebo abstraktnejšie tvary. Zdobenie perníčkov môže byť skutočným umeleckým dielom. Na mnohých vianočných trhoch po celom svete sa predávajú tradičné vianočné perníčky. Je to často sprevádzané vôňou korenín a medu, čo vytvára nezameniteľnú atmosféru.

Okrem tradičných receptov existujú aj moderné varianty perníčkov, ktoré zahŕňajú rôzne ingrediencie, ako sú orechy, sušené ovocie, čokoláda či káva. Kreativita pri vytváraní nových receptov prináša rôznorodosť do tradičného jedla. Okrem konzumácie sa perníčky často využívajú aj v dekoráciách. Môžu byť súčasťou vianočných stromčekov, stolového prestieranie alebo darčekových balení.

Upečte si s nami tiež napríklad aj tieto klasické medovníky, linecké koláčiky, plnené kokosky, kokosové laskonky, odpaľované venčeky, vanilkové rožky či kokosové ježe. Skúste aj naše pardubické perníky s lekvárom alebo tradičné opekance

Zdobenie perníčkov

Ozdobovanie perníčkov je skvelý spôsob, ako pridať kreativitu a osobný dotyk k tomuto tradičnému vianočnému dezertu. Tu je niekoľko nápadov na zdobenie perníčkov:

Čokoláda a poleva: Perníčky môžete obaliť alebo potrieť čokoládou (tmavou, mliečnou, bielou) alebo farebnou polevou. Použite vianočné farby alebo kreatívne vzory na vytvorenie krásnych perníkových ozdôb.

Krém alebo cukrová poleva: Na ozdobenie perníčkov môžete vytvoriť rôzne vzory pomocou krému na báze masla alebo cukrovej polevy. Použite ihly na zdobenie alebo malé cievky na presné kreslenie.

Farebné posýpky a perly: Farebné cukrovinky, posýpky alebo perly môžete použiť na vytvorenie farebných a textúrovaných efektov. Posypte ich už vtedy, keď je poleva mäkká, aby sa dobre prichytili.

Jahody alebo iné ovocie: Čerstvé ovocie môže byť skvelým spôsobom, ako ozdobiť perníčky. Plátky jahôd alebo iné drobné ovocie môžu pridať perníčkom čerstvosť a farbu.

Marcipánu: Položte plátok marcipánu na vrchol perníkov a formujte ho tak, aby pokrýval povrch. Potom môžete pomocou ozdobných nástrojov vytvárať rôzne vzory a detaily.

Mandľová alebo orechová vrstva: Mandľové alebo orechové krúpky môžu byť prilepené na polevu, čím vytvoria chrumkavú vrstvu a pridajú zaujímavú chuť.

Pamätajte, že obmedzením pri zdobení perníčkov je len vaša fantázia. Kombinujte rôzne techniky a ingrediencie, aby ste vytvorili jedinečné a vkusné vianočné perníčky.

Ingrediencie

  • 4 ks vajcia,
  • 125 g smetol (alternatíva: maslo),
  • 6 PL med,
  • 250 g práškový cukor (alternatíva: trstinový cukor),
  • 1 ČL sóda bikarbóna,
  • 650 g hladká múka (alternatíva: hladká špaldová múka),
  • 1 ks perníkové korenie (alternatíva: kakao, muškátový oriešok, aníz, škorica, badyán, mleté klinčeky – namiešať vo vlastnom pomere),
  • vajce na potretie, orechy na ozdobu

Postup receptu

1

Do misky dáme vajcia, cukor a med a poriadne ich premiešame. Následne k nim pridáme aj múku, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Roztopíme si maslo a nakoniec ho vlejeme k ostatným surovinám do misky. 

Vymiešame cesto. Foto - Zdenka Kollárová

2Cesto poriadne vymiešame, pridáme doňho aj perníkové korenie a znova zamiešame. V podstate dáme do misy všetky suroviny a vymiešame z nich cesto. 

Poriadne premiešame. Foto - Zdenka Kollárová

3

Vymiešané cesto odložíme na polhodinku do chladu. Po polhodine ho vyberieme a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vyvaľkáme ho tak, aby nebolo príliš tenké a ani príliš hrubé. 

Rozvaľkáme cesto. Foto - Zdenka Kollárová

4

Z cesta vykrojíme perníčky a poukladáme ich na plech, ktorý si vopred vystelieme papierom na pečenie. Nakoniec ich už len potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprípade ozdobíme orechmi. Pečieme ich v rúre na 170°C, až kým nebudú zlatisté. 

Pečieme. Foto - Zdenka Kollárová

5

Hotové vianočné perníčky už len necháme vychladnúť a ozdobiť ich môžeme napríklad aj cukrovou polevou. 

Ozdobíme. Foto - Zdenka Kollárová

Hotovo! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné fúkané rožky

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu