Čas prípravy: 90 minút,
Čas prečenia: 25 minút,
Počet porcií: 6

Chrumkavé bagety sú jedným z veľmi populárnych pečív, na ktorých sa dá pochutiť si aj samých, alebo ich využiť ako doplnok k inými jedlám. Neváhajte a doprajte si k nemu aj skvelé nátierky s webom chutné recepty.

Chrumkavé bagety

História bagiet, tak ako ich poznáme dnes, má pôvod vo Francúzsku. Tie pravé chrumkavé bagety sú typickým francúzskym chlebom s dlhou históriou.

Existuje niekoľko teórií o ich vzniku, ale tá najpravdepodobnejšia hovorí, že sa začala piecť v 19. storočí. Odvtedy bola technológia výroby chleba vylepšená a umožnila aj výrobu tenkých, chrumkavých bagiet. Toto pečivo tak získalo svoj charakteristický tvar a výraznú kôrku.

Neskôr sa stala ikonickým symbolom francúzskeho pečiva a rýchlo sa stala obľúbená po celom svete. V súčasnosti existuje mnoho rôznych druhov, s rôznymi náplňami a príchuťami.

Na Slovensku nie je bageta tradičným typom chleba, ale má svoje miesto v medzinárodnej kuchyni a je obľúbená pre svoju chrumkavú kôrku a mäkké vnútro. Aj pekári na Slovensku často pripravujú bagety podľa francúzskeho receptu a ponúkajú ich v rôznych druhoch.

Chrumkavé bagety majú niekoľko výhod, ktoré ich robia obľúbeným typom pečiva:

  • Chrumkavá kôrka: Jednou z najväčších príjemných stránok churmkavej bagety je práve chrumkavá a krehká vonkajšia kôrka. Ona chráni mäkké vnútro chleba a prispieva k výnimočnej textúre.
  • Dlhšia trvanlivosť: Vďaka chrumkavej kôrke a správnej výrobe majú bagety tendenciu dlhšie si udržať svoju čerstvosť v porovnaní s inými typmi chleba.
  • Víťazstvo v chutnosti: Mnoho ľudí obľubuje chrumkavé bagety pre ich jedinečnú chuť. Práve kôrka spolu s mäkkým stredom vytvára harmonickú kombináciu chutí.
  • Univerzálnosť: Bagety sa dajú kombinovať s rôznymi druhmi náplní, od šunky a syra po zeleninu a rôzne pomazánky, alebo omáčky. To im robí vynikajúcim základom pre sendviče a iné pokrmy.
  • Nízky obsah tuku: Bagety majú tendenciu obsahovať menej tuku v porovnaní s inými druhmi pečiva. To môže byť vhodné pre ľudí, ktorí sa snažia obmedziť príjem tukov.
  • Jednoduchá príprava: Bagety sú relatívne jednoduché na pripravenie, ak máte základné zručnosti v pečení chleba tak to s týmto receptom zvládnete.
  • Kultúrna hodnota: Bageta je symbolom francúzskej kuchyne a má kultúrne a historickej význam. Je súčasťou mnohých tradičných jedál v Európe a po celom svete.

Je však dôležité pamätať na to, že chrumkavé bagety, rovnako ako iné pečivo, by mali byť súčasťou vyváženej stravy. Nadmerná konzumácia pečiva môže prispieť k nadmernému príjmu sacharidov a kalórií.

Tipy na recepty

Na stránke chutné recepty nájdete aj recepty, ktoré sú ešte lepšie s chrumkavou bagetou ako prílohou. Tu sú niektoré z nich:

  • Bruschetta: Nakrájajte paradajky, cesnak a čerstvú bazalku. Opečte plátky bagety, potrite ich cesnakom a položte na ne zmes paradajok, bazalky a olivového oleja.
  • Tzatziki omáčka a ovocie: Pripravte tzatziki (grécky jogurt, nastrúhaný uhorka, cesnak, olivový olej). Namažte ho na plátky opečenej bagety a pridajte na vrch kúsky čerstvého ovocia, napríklad hrozienka alebo maliny.
  • Maslový bylinkový krém: Zmiešajte zmäknuté maslo s bylinkami (napríklad tymian, oregano). Namažte ho na opečené plátky bagety.
  • Guacamole s paradajkami: Pripravte guacamole (rozotrite avokádo, pridajte paradajky, cibuľu, cesnak, citrónovú šťavu, soľ a korenie). Namažte na plátky opečenej bagety.
  • Olivový olej s balzamikom: Položte na tanier zmes extra panenského olivového oleja a balzamikového octu. Chrumkavú bagetu môžete namáčať do tejto lahodnej zmesi.
  • Plátky syra s medom: Položte plátky syra (napr. brie) na opečené plátky bagety. Pokvapkajte medom a pridajte orechy alebo vlašské orechy.
  • Kúsky mäsa s horčicovým dresingom: Na opečené plátky bagety položte plátky šunky alebo iného mäsa. Zmiešajte horčicu s medom a použite ju ako dresing.
  • Rôzne druhy dipov: Pripravte rôzne dipy, ako je hummus, artičokový dip, smotanový dip alebo sýrová omáčka. Podávajte s opečenými plátkami bagety.

Tieto nápady vám umožnia vytvoriť si rôznorodé a chutné jedlá, ktoré môžete podávať. Chrumkavé bagety sa k nim výborne hodia. Skúste aj náš recept na domáce žemle alebo domáce rožky. K domácim bagetám si môžete pripraviť aj chutný tatarák

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 500 g hladkej špaldovej (obyčajnej múky),
  • 3 dcl horúcej vody,
  • 1 kávová lyžička cukru,
  • 1 kocka sušeného droždia,
  • 1 kávová lyžička soli,

Postup receptu

Začneme tým, že si urobíme kvások. Do trošky vlažnej vody nasypeme droždie a necháme ho zaktivovať. Trvá to asi 10 minút.

Chrumkavé bagety. Foto - Slávka

Pridáme cukor, soľ a olivový olej. Pridáme preosiatu múku. Všetko spolu miesime asi 10 minút, kým nevznikne pružné a vypracované cesto.

Chrumkavé bagety. Foto - Slávka

3Cesto necháme nakysnúť zhruba 50 minút. Následne si ho rozdelíme na 6 – 8 cestíčok, podľa toho, ako veľké chcete bagety mať.Chrumkavé bagety. Foto - Slávka

4Vyformujeme tvary bagety a dáme na mierne naolejovaný plech a necháme ešte kysnúť aspoň 10 minút. Chrumkavé bagety pečieme do zlatista – na 180 stupňov 25 minút.

Chrumkavé bagety. Foto - Slávka
Bon appétit! Vaše chrumkavé bagety sú dopečené. Foto – Slávka

Dobrú chuť, vaše chrumkavé bagety sú hotové. Skúste aj náš recept na domáci chlieb.

Videorecept

Čo podávať k chrumkavej bagete?

Domáca bageta je výborným doplnkom k mnohým jedlám a môže sa podávať s rôznymi druhmi syrov, masťou alebo samostatne s rôznymi dipmi. Tu sú niektoré nápady:

Syrový tanier: Podávajte chrumkavú bagetu s rôznymi druhmi syrov, ako je brie, camembert, gouda, cheddar alebo kozí syr. Doplniť môžete aj hrozno či hrozienka.

Tapenáda: Vytvorte si olivovú tapenádu zo zelených olív, kapánskych olív, kapary, cesnaku a olivového oleja. Túto zmes podávajte na chrumkavej bagete.

Maslo a Zemiaky: Skombinujte chrumkavú bagetu s maslom a zemiakovým pyré. Táto kombinácia je jednoduchá a chutná.

Klobása a pochutiny: K tomu, aby ste vytvorili jednoduchý ale potešujúci jedálenský zážitok, podávajte chrumkavú bagetu s rôznymi druhmi klobás, udenín, orechov alebo dusených zeleninových dipov.

Zapekané jedlá: Chrumkavé bagety môžete tiež použiť na vytvorenie chutného zapekaného jedla, napríklad bagetových pizzových kôl, čo je skvelá voľba na spoločné párty alebo ľahký obed.

Pamätajte, že v konečnom dôsledku závisí na vašich preferenciách, a preto experimentujte s rôznymi kombináciami a objavujte svoje obľúbené spôsoby podávania chrumkavej bagety.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu