Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 – 20 minút 
Počet porcií: 2 plechy 
 

Bobaľky, opekance, pupáky. Všetky tieto názvy sa týkajú toho istého receptu. Vianočné opekance patria k tradičným receptom, ktoré sa pripravujú každoročne v tomto sviatočnom období. Typicky sa viažu k východnému Slovensku, ale nájdete ich aj v iných častiach krajiny. Recept portálu Chutné recepty vám ponúka detailný postup ich prípravy.

Opekance starej mamy

Opekance, alebo aj bobaľky, sú tradičným receptom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole, a to najmä na východnom Slovensku. Zvyknú sa pripravovať s orechmi, makom alebo tvarohom a chutia celej rodine. Náš recept vám zaručí, že výborné budú aj na ďalší deň. Ak ste ich ešte nerobili, je najvyšší čas, pretože je to naozaj veľká dobrota. Buďte pripravení na sviatky a upečte si opekance s nami. 

Opekance s makom alebo orechmi predstavujú výnimočný pokrm spojený s vianočnou tradíciou v slovanských krajinách, najmä na Slovensku, v Česku a Poľsku. Tieto malé kúsky cesta, pečené a podávané počas vianočného obdobia, majú nielen výraznú chuť, ale aj hlboký symbolický význam.

Výroba opekancov sa stáva rodinným rituálom, kde sa generácie stretávajú, aby spoločne pripravili cesto, vypracovali ho a následne upiekli. Tento proces nie je len o príprave jedla, ale aj o vytváraní rodinného spoločenstva a zachovávaní tradičných receptov.

Symbolika opekancov sa často odvíja od vianočnej atmosféry a hodnôt spojených s týmto obdobím. Mak alebo orechy, ktoré sa často pridávajú ako posýpka, môžu predstavovať hojnosť a bohatstvo. Opekance tak nie sú len jedlom, ale aj súčasťou vianočného obradu, ktorý zdôrazňuje spoločenské a rodinné hodnoty.

Okrem makovej a orechovej posýpky sa k opekancom často pridáva sušené ovocie, med, vanilka, kôra z citrusových plodov a iné prísady podľa osobných preferencií a rodinných tradícií. Zaujímavým momentom je aj zdobenie opekancov, ktoré môže byť detailným procesom, dôrazne vytvárajúcim vianočnú atmosféru a estetický dojem na vianočnom stole.

Opekance majú aj praktický význam v tom, že vďaka svojej dlhej trvanlivosti môžu byť pripravené v predstihu pred vianočnými sviatkami. Táto schopnosť ich robí vhodným darčekom alebo suvenírom. Regionálne rozdiely v príprave opekancov existujú v rôznych slovanských krajinách, pričom každá kultúra pridáva do receptov a spôsobov prípravy svoje unikátne prvky.

Celkovo vzaté, opekance s makom alebo orechmi neslúžia len na osvieženie chuti počas vianočných sviatkov, ale sú aj dôležitou súčasťou kultúry a rodinných tradícií v strednej a východnej Európe.

História a vznik opekancov

História opekancov siaha hlboko do minulosti a je prepletená s kultúrnymi a historickými udalosťami strednej a východnej Európy. Pôvod opekancov je do veľkej miery spojený s tradičným spôsobom prípravy chlebových výrobkov v tejto časti sveta.

1. Tradičná výroba chleba: Opekance majú svoje korene v tradičnej výrobe chleba. Pred mnohými storočiami bolo v pekárňach bežné využívať každý kúsok cesta a minimalizovať odpad. Ak zostalo cesto po vypracovaní a pečení chleba, používalo sa na výrobu menších kúskov, ktoré sa sušili alebo opekali.

2. Opekance ako základný pokrm: Postupom času sa zistilo, že tieto malé kúsky opečeného cesta sú skvelým spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť a využiť zvyškové cesto. Ľudia začali zavádzať rôzne plnky a prísady, ako napríklad mak alebo orechy, aby opekance získali výraznejšiu chuť.

3. Tradičné vianočné jedlo: Opekance sa postupne stali súčasťou vianočnej tradície, najmä v slovanských krajinách. Ich príprava sa stala spoločenským podujatím, kde sa rodiny stretávajú, aby spoločne vytvorili tieto vianočné lahôdky. Symbolika opekancov ako jedla súvisiaceho s hojnosťou a vianočnou atmosférou prispela k ich obľúbenosti v sviatočnom období.

4. Regionálne varianty a inovácie: Každá kultúra prispela k vývoju opekancov svojím spôsobom. Rôzne regióny a krajiny mohli pridávať do receptov vlastné ingrediencie, tvarovať ich podľa miestnych tradícií a predstáv. Z toho vznikli rôzne regionálne varianty opekancov.

5. Symbolický význam: Opekance sú nie len jedlom, ale aj symbolom spoločenstva a tradície. Ich príprava a konzumácia sa stáva príležitosťou pre rodinné puto a prenos kultúrnych hodnôt z generácie na generáciu.

6. Moderná adaptácia: V súčasnosti pretrváva tradičná príprava opekancov, ale zároveň existujú aj moderné adaptácie receptov. Mnohí kuchári pridávajú inovatívne plnky a experimentujú s rôznymi prvkami, čím vytvárajú nové chute a varianty tohto tradičného jedla.

História opekancov je tak obohatená o mnohé vplyvy a udalosti, ktoré viedli k vzniku tohto charakteristického vianočného pokrmu v strednej a východnej Európe.

Upiecť si s nami môžete okrem opekancov napríklad aj syrové pagáče, vianočné perníčky, linecké koláčiky, makové linecké či plnené kokosky. Za vyskúšanie stoja aj makové šúľance alebo pizzové slimáky

Ingrediencie

Kvások

  • 1/2 kocky čerstvé droždie,
  • 1 dl vlažné mlieko,
  • 1 PL kryštálový cukor (alebo trstinový)

Cesto

  • 500 g polohrubá múka (alebo špaldová),
  • 100 g roztopené maslo,
  • 1,5 dl vlažné mlieko,
  • 1 ks žĺtok,
  • 1/2 ks prášok do pečiva,
  • 2 PL kryštálový cukor,
  • štipka soli

Postup receptu

1

Začneme prípravou kvásku – do vlažného mlieka (asi polovica z 1,5 dl) pridáme rozdrobené droždie, 1 PL kryštálového cukru a necháme to približne 5 minút postáť. Po asi 5 minútach vznikne kvások a urobí sa pena. K tejto pene do misky pridáme následne aj múku, roztopené maslo, zvyšok mlieka, žĺtok, prášok do pečiva, kryštálový cukor a soľ. 

Pripravíme kvások. Foto - Nela

2Z týchto všetkých surovín vymiešame nelepivé kysnuté cesto (malo by sa oddeľovať od nádoby). Miesime buď rukou alebo si pomôžeme mixérom s hnetacími metličkami. Vymiesené cesto posypeme múkou a na teplom mieste ho necháme vykysnúť, čo bude trvať asi 40 minút, a počas tejto doby by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem. 

Vymiešame cesto. Foto - Nela

3

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte raz ho premiesime. Narežeme ho na časti, z ktorých vypracujeme šúľky a tie nakrájame na kúsky veľké asi 1,5 cm (kysnutím a pečením sa ešte zväčšia).

Narežeme cesto. Foto - Nela

4

Opekance teraz poukladáme na vymastený plech, ktorý však môžeme aj vystlať papierom na pečenie. Medzi opekancami necháme trochu miesta, pretože pri pečení sa ešte zväčšia. Na plechu ich necháme odležať asi 10 minút a potom pečieme pri teplote 200°C asi 15 minút, kým nebudú zlatisté. Pred pečením sa nepotierajú ani tukom, vajcami a ani mliekom. 

Pečieme. Foto - Nela

5

Upečené opekance necháme vychladnúť. Podávajú sa poliate horúcim mliekom, aby dostatočne zmäkli, ale treba dať tiež pozor, aby sa nerozmočili. Potom sa už len posypú napríklad makom zmiešaným s práškovým cukrom. Nakoniec sa k nim pridá ešte aj roztopené maslo. Niekde sa podávajú s orechmi alebo tvarohom. Namiesto cukru môžeme zvoliť med. Hotovo!

Necháme vychladnúť. Foto - Nela

Tip na záver: Z tejto dávky nám vyjdú dva veľké plechy, čiže cca jedna veľká misa opekancov. Pokojne si ich však môžete pripraviť aj z dvojitej dávky, ak hostíte večeru pre väčšiu skupinu ľudí, alebo ak ste jednoducho ich milovníkom. 

Vianočné opekance sú hotové, určite sa vám podarili, vychutnajte si ich. Pripravte si aj recept portálu Ženy v meste na viedenské vanilkové rožky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu