Hlasovať
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 50 ks
 

Domáce čokoládové guľky obalené v kokose sú neskutočne chutnou maškrtou, na ktorej si pochutia nielen deti. Tento jednoduchý a rýchly recept nesmie chýbať v kuchárke žiadnej gazdinej. Navyše sa čokoládové guľky skvelo hodia na oslavy, opekačky alebo len tak na maškrtenie. Skúste rýchly recept z portálu Chutné recepty

Čokoládové guľky 

Domáce a šťavnaté. Takéto sú čokoládové guľky pripravené zo zdravších surovín a plné čokolády. Vaše deti si ich zamilujú a veru, nebudú jediné. Táto dobrota sa hodí na rôzne oslavy, na slávnostné stoly či grilovačky, ale aj ako maškrta k nedeľnej kávičke. Recept na čokoládové guľky je snáď ten najjednoduchší a ľavou-zadnou ho zvládne aj začínajúca pekárka či pekár. Neváhajte a pripravte si ich spolu s nami.

Čokoládové guľky, kulinárska lahôdka, majú fascinujúci pôvod a širokú paletu variantov, ktoré zahŕňajú rôzne kultúry a tradície. Vďaka svojej histórii a kreatívnej príprave ponúkajú nielen sladkú chuť, ale aj zaujímavý pohľad na svet sladkostí. Od pradávnych receptov po moderné inovácie, čokoládové guľky majú v každej krajine svoje vlastné meno a charakter. V Taliansku sú známe ako „brigadeiro,“ v Indii ako „laddu“ a v Maroku ako „raffa.“ Táto pestrosť názvov a regionálnych variácií ukazuje, ako sa sladká chuť čokoládových guliek integruje do rôznych kulinárskych tradícií a osláv po celom svete.

Okrem tradičných receptov existuje aj množstvo zdravých alternatív, ktoré súvisia s pridaním sušeného ovocia, orechov, alebo dokonca superpotravín, ako sú chia semienka. Tieto varianty nahrádzajú tradičné zložky a prinášajú do sladkosti nielen chuť, ale aj nutričnú hodnotu.

Čokoládové guľky sú tiež známe svojím kreatívnym obalom. Okrem klasického kokosového obalu môžu byť zdobené rôznymi dekoráciami, vrátane jedlých farieb, orechov alebo strúhanej čokolády. Tento estetický prístup pridáva k jednoduchej sladkosti aj vizuálnu príťažlivosť.

Názvy a dekorácie nie sú jediné, čo robí čokoládové guľky zaujímavými. Tieto sladkosti majú aj vplyv na náladu, vďaka obsahu fenyletylamínu, známeho ako „hormón šťastia.“ Konzumácia čokoládových guliek tak môže prispieť k vylepšeniu nálady a pohody. Nielen pre jednotlivcov, ale aj pre šéfkuchárov a tvorcov dezertov, čokoládové guľky slúžia ako inšpirácia. Ich jednoduchý recept sa stáva základom pre tvorbu nových a jedinečných sladkých kúskov, čím prispievajú k neustálej inovácii v svete dezertov.

Nakoniec, čokoládové guľky nie sú len sladkou pochúťkou, ale aj súčasťou osláv a špeciálnych príležitostí. Ich príprava a podávanie sú sprevádzané radostnými chvíľami a tvorivosťou. Tieto malé, sférické sladkosti majú teda nielen lahodnú chuť, ale aj bohatý kontext, ktorý zdôrazňuje ich unikátnosť vo svete kulinárstva.

Tipy na sladké guľky

Existuje mnoho rôznych druhov guliek po celom svete, ktoré majú rôzne názvy, prípravné postupy a prísady. Tu je niekoľko príkladov:

  1. Rumové guľky (Rum Balls): Tieto guľky sú vyrobené z drobno rozdrvených sušienok, cukru, kakaového prášku a rumu. Po vytvorení guliek sa často obaľujú v práškovom cukre alebo kokosových vločkách.

  2. Orechové guličky (Orechovky): Populárne v strednej a východnej Európe, tieto guľky sú zvyčajne vyrobené z mletých orechov, cukru a medu alebo sirupu. Môžu byť obaľované v práškovom cukre alebo kakaovom prášku.

  3. Čokoládové truffle: Tieto luxusné guľky sú vyrobené z kombinácie čokolády, smotany a masla. Po sformovaní guliek sa často obaľujú v kakaovom prášku, čokoládových vločkách alebo orechoch.

  4. Kokosové guľky: Okrem receptu, ktorý ste spomínali, existujú aj iné varianty kokosových guliek, ktoré môžu obsahovať rôzne prísady, ako sú sušené ovocie, oriešky alebo kandizovaný cukor.

  5. Proteínové guľky: Moderná verzia zdravých sladkostí, proteínové guľky sú často vyrobené z ingrediencií ako bielky, proteínový prášok, ovsené vločky a orechy.

  6. Makové guľky: Populárne v niektorých východoeurópskych krajinách, tieto guľky sú často vyrobené z mletého maku, cukru a medu.

  7. Energetické guľky: Ide o zdravú alternatívu s pridaním sušeného ovocia, semienok, orechov a medu alebo datľového sirupu na dodanie energie.

  8. Peanut Butter Balls: Tieto guľky majú ako základný prvok arašidové maslo, ktoré sa mieša s práškovým cukrom a maslom, následne sa formujú do guliek a môžu byť obaľované v čokoláde.

  9. Matcha guľky: Kombinujúce tradičný japonský práškový čaj matcha s ingredienciami ako mandľová múka, med a orechy.

  10. Pistáciové guľky: Tieto guľky majú základným prvkom pistácie, ktoré sa môžu miešať s medom alebo sirupom, a potom sa tvarujú do guliek.

Tieto guľky predstavujú len malú ukážku množstva variantov, ktoré existujú. V kuchyniach po celom svete sa neustále objavujú nové recepty a inovácie na vytváranie jedinečných guliek, ktoré potešia chuťové poháriky gurmánov. S nami si tiež môžete pripraviť napríklad aj burizónové guľky, nepečené gaštanové guľky, marlenka guľky alebo rafaelo guľky

Ingrediencie

hrnček = 250 ml

  • 1 a 1/2 hrnčeka hladká špaldová múka (alebo klasická/ovsená),
  • 200 g tmavá čokoláda (min. 52 %),
  • 3 ks väčšie vajcia,
  • 1/2 hrnčeka mlieko,
  • 1/4 hrnčeka olej,
  • 3 PL horúca voda,
  • 1/2 hrnčeka kryštálový cukor,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 1 ks prášok do pečiva,
  • štipka soli,
  • 1 hrnček džemu (ideálne marhuľový),
  • na obaľovanie: kokos, kakao, mleté orechy, mandle

Postup receptu

1

Začneme prípravou čokoládového cesta. Žĺtky oddelíme od bielkov, bielky vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Potom vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilínovým cukrom do peny. K žĺtkom pridáme aj horúcu vodu a prešľaháme. 

Vyšľaháme penu. Foto - Nela

2Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu. Následne k žĺtkovej pene pridáme olej, vlažné mlieko a vlažnú rozpustenú čokoládu. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec varechou opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov. 

Primiešame čokoládu. Foto - Nela

3

Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 28×38 cm a vystelieme ho papierom. Rozlejeme naňho cesto, ktoré následne pečieme pri teplote 180°C asi 20 minút. Po upečení necháme cesto trochu vychladnúť a potom ho rozmrvíme do väčšej misky. K rozmrvenému cestu pridáme džem a vymiešame z toho hmotu. 

Pečieme. Foto - Nela

4

Túto čokoládovú hmotu ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme medom alebo práškovým cukrom. Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v kokose. Okrem kokosu ich môžeme obaliť napríklad aj v kakau, mletých orechoch alebo mandliach. Čokoládové guľky sú hotové!

Obalíme v kokose. Foto - Nela

Tip na záver: Čokoládové guľky si na záver namiesto kokosu môžete obaliť v čokoládovej poleve a takto budú pripomínať Sacherovu tortu. 

Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kokosové guľky s vaječným likérom alebo náš recept na čokoládové oblátky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu