4.9/5 - (25 votes)

 
Čas prípravy: 30 min.,
Počet porcií: pre 4 ľudí,
 

Recept na hrnčekové palacinky si zamiluje celá vaša rodina. Na záver si ich môžete potrieť džemom, čokoládou alebo posypať kakaom a pridať šľahačku. Vyskúšate raz a už vždy budete pripravovať palacinky podľa receptu z portálu Chutné Recepty.

Hrnčekové palacinky

Palacinky sú obľúbené jedlo najmä u detí, ktoré si ich častokrát pýtajú aj každý týždeň. Hrnčekové palacinky je ľahké pripraviť, pretože nemusíte strácať čas vážením ingrediencií a všetko si pripravíte pomocou hrnčeka. Je to nielen praktické, ale aj rýchle. 

Palacinky sa zvyčajne pripravujú na sladko a na záver si ich môžete dochutiť džemom, čokoládou, nutellou alebo kakaom, jednoducho na čo budete mať chuť. Odporúčame vám pridať aj ovocie, ako napríklad maliny, jahody a kombinácia nutelly a banánu je snáď najobľúbenejšia. 

Obľúbenosť hrnčekových palaciniek spočíva aj v jednoduchosti ich prípravy, keďže nepotrebujeme veľa surovín. Ďalším dôvodom, prečo sú obľúbené, je to, že sa dajú pripraviť na raňajky, obed a večeru, v podstate v akúkoľvek časť dňa.

U detí sú obľúbené aj vďaka tomu, že majú príjemnú textúru, sú mäkké a poddajné, takže si ich obľúbia aj tie deti, ktoré majú problémy s prehĺtaním. 

Mnoho ľudí ich považuje aj za rýchle jedlo, pretože cesto si pripravíte hneď a už len pečiete. Navyše ich pripravíte zo základných surovín, ktoré má doma každý, takže je to istota, že nemusíte nikde zháňať žiadne špeciálne ingrediencie. 

Vďaka všetkým svojim vlastnostiam sú palacinky veľmi dobrou voľbou či už na obed, večeru a dokonca aj raňajky. Podobne ako napríklad parené buchty s lekvárom.

Tipy na zdravé palacinky

Palacinky sa tešia už dlhé roky veľkej obľube aj kvôli tomu, že si ich viete pripraviť v zdravšej verzii. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ako na to. 

Bielu múku môžete nahradiť celozrnnou alebo inými alternatívami (napr. kokosová alebo mandľová múka). Čo sa týka mlieka, do zdravšej verzie palaciniek sa odporúča pridať nízkotučné alebo bezlaktózové. 

Namiesto klasického cukru je vhodné použiť iné sladidla. Medzi obľúbené patrí stevia a med. Do cesta môžete pokojne pridať aj ovociebanány, hrozno, jablká alebo dokonca aj tekvicu

Určite by ste nemali zabudnúť na použitie kvalitných tukov, ako je olivový alebo kokosový olej namiesto bežného rastlinného oleja. Vyskúšať môžete aj rôzne alternatívne zdroje bielkovín, to znamená napríklad ovocné pyré, tvaroh a orechové maslá namiesto bežného vaječného bielka.

Samozrejme, že sa odporúča aj pridanie iných zdravých prísad, ku ktorým patria ovsené vločky, čia semienka alebo mleté ľanové semienka na zvýšenie vlákniny. 

Tak či onak, na palacinkách si pochutí celá rodina. Vyskúšajte si pripraviť aj babkine šišky, alebo aj náš recept na polievku z medvedieho cesnaku či tradičné bryndzové halušky. Máme pre vás aj recept na bábovku a tu je recept na jahodovú bublaninu a tu naša marhuľová bublanina.

Ingrediencie

10 – 12 ks – hrnček 250 ml

  • 1 hrnček hladká múka,
  • 1,5 hrnček mlieko (najlepšie plnotučné),
  • 2 ks vajce,
  • 0,5 hrnček minerálka (perlivá),
  • 5 PL rozpustené maslo (olej),
  • štipka soli,
  • 1 vanilínový cukor,
  • na pečenie – olej,
  • na plnenie – džem, lekvár, čokoláda, nutella, kakao,
  • na ozdobenie – šľahačka, jogurt, čokoláda, ovocie

Postup receptu hrnčekových palaciniek

Cesto si pripravíme tak, že zmiešame všetky suroviny spolu. Mlieko a vajcia by mali mať izbovú teplotu, pretože sa cesto takto lepšie spojí a nevytvoria sa hrudky. Existuje aj iný spôsob prípravy cesta, a to taký, že do mlieka s minerálkou postupne pridáme múku, vanilínový cukor a štipku soli. Cesto tak bude viac nadýchané. 

 

Pripravíme cesto.

2Následne pridáme rozpustené maslo a vajíčka. V tomto kroku by nám malo vzniknúť vláčne, trošku riedke cesto, ktoré by malo postáť aspoň 10 minút. V prípade, že je cesto hustejšie (to má súvis s múkou), pridáme trošku mlieka

 

Upečieme palacinky.

3

Panvicu si potrieme olejom. Aj pri tomto platí pravidlo, že čím je panvica kvalitnejšia, tým menej tuku potrebujeme. Na rozpálenú panvicu nalejeme približne 1 naberačku cesta a necháme ho rozliať po celej ploche, aby sme docielili tenké palacinky. Pečieme z oboch strán, kým nie sú zlatisté. 

 

Do zlatista opečené palacinky.

4

Ešte kým sú palacinky teplé, naplníme ich podľa chuti – najlepšie domácim džemom, rozpustenou čokoládou alebo nutellou s banánom. Niekto si pripravuje aj tvaroh s hrozienkami a touto zmesou následne plní palacinky. Spôsobov je veľa. Na koniec zrolujeme.

 

Naplníme palacinky.

5Na zrolované palacinky ešte pridáme šľahačku, v zdravšej verzie namiesto šľahačky biely jogurt a ovocie. Môžete taktiež poliať čokoládou.

 

Hrnčekové palacinky.

Toto je výsledok. Prajeme vám dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na nadýchané langoše.

Videorecept na perfektné hrnčekové palacinky

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu