Čas prípravy: 10 minút
Čas vyprážania: 20 minút
Počet porcií: 6 – 7 ks

Pokiaľ chcete zmenu a máte radi kakao, vyskúšajte recept na kakaové palacinky. Sú nadýchané a ľahučké. Skvele sa ne hodí džem, akékoľvek ovocie, orieškové maslo alebo šľahačka. Naplniť si ich môžete tiež tvarohovou plnkou alebo sladkou plnkou z mascarpone. Pripravte si s kuchyňou portálu Chutné recepty neodolateľné kakaové palacinky. 

Kakaové palacinky

Milujete palacinky, ale omrzeli vás už tie klasické? Tak tento recept na kakaové palacinky je to pravé pre vás. Sú skvelé v tom, že sa k nim dokonale hodí ľahká tvarohová plnka alebo krémová plnka z mascarpone. Už len ich doladiť nejakým ovocím, šľahačkou a dokonalá pochúťka je na svete.

Okrem toho však veľmi dobre chutia aj s tými bežnými plnkami, ako je napríklad lekvár, džem (jahodový alebo višňový), nutella, granko a podobne. Naučte sa pripraviť nadýchané kakaové palacinky podľa nášho receptu. Veru, neoľutujete. 

Pri príprave palaciniek môže byť výhodné použiť múku s vyšším obsahom lepku, ako napríklad múku na tortové cesto. To prispieva k lepšej konzistencii cesta a zabezpečí, že palacinky budú pekne mäkké a pružné. Keď si pripravíte cesto na palacinky, nechajte ho chvíľu odpočinúť. To umožní múke absorbovať tekutinu a získate tak hladšiu konzistenciu cesta. Ideálne je nechať cesto oddýchnuť aspoň 15 – 30 minút. Ak máte radi experimentovanie, skúste pridať do cesta napríklad nastrúhanú hrušku, jablko, škoricu alebo trochu instantnej kávy pre zaujímavú chuťovú variáciu.

Okrem tradičných plniek ako javorový sirup, čokoláda alebo ovocie, môžete vyskúšať aj netradičné varianty. Napríklad mascarpone s vanilkou a jahodami, orechy so smotanou, alebo dokonca slané plnky ako špenát s ricottou. Kakaové palacinky môžete ozvláštniť tým, že ich budete podávať so šľahačkou, posypané kakaom alebo nastrúhanou čokoládou. Taktiež môžete pridať čerstvé ovocie, med, orechy alebo iné doplnky podľa vášho vkusu.

Kakaové palacinky môžete servírovať aj ako súčasť komplexnejšieho dezertu. Kombinujte ich napríklad so zmrzlinou, ovocným pyré alebo čokoládovým krémom. Pamätajte si, že varenie je nielen o receptoch, ale aj o kreativite a osobnom dotyku. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť palacinky svojim chutiam a preferenciám. 

Ak ste milovníkom palaciniek, máme pre vás tieto skvelé recepty na francúzske palacinky, palacinky s plnkou, palacinky bez cukru, palacinky s minerálkou a mnoho ďalších receptov. 

Kakao

Kakao je fascinujúca surovina, ktorá má bohatú históriu a mnoho zaujímavých vlastností. Tu je niekoľko užitočných a zaujímavých informácií o kakaovom zrnku:

História a kultúra:

  • Kakaovník (Theobroma cacao) pochádza z tropických oblastí Strednej a Južnej Ameriky a bola to základná potravina pre niektoré pôvodné kultúry, ako napríklad Mayovia a Aztékovia.
  • Mayovia považovali kakao za posvätnú rastlinu a používali ho nielen na prípravu nápojov, ale aj na náboženské obety.

Výroba čokolády:

  • Kakaové zrná sú sušené, pražené a následne mleté na kakaový prášok. Z tohto prášku sa vyrába čokoláda.
  • Po pomletí sa kakaový prášok oddelí od kakaového masla. Kakaové maslo sa neskôr môže použiť na výrobu čokoládových výrobkov.

Kakaové flavonoidy:

  • Kakao obsahuje flavonoidy, ktoré sú prírodnými antioxidantmi. Tieto zlúčeniny majú potenciálny prospech pre zdravie, pretože pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom.
  • Flavonoidy v kakau sú najbohatšie v tmavom a čistom kakaovom prášku.

Endorfíny a fenyletylamín:

  • Kakao obsahuje rôzne chemické zlúčeniny, ktoré môžu stimulovať uvoľňovanie endorfínov a fenyletylamínu v mozgu. Tieto zlúčeniny sú spojené s pocitom potešenia a šťastia.

Výhody pre srdce:

  • Vedecké štúdie naznačujú, že konzumácia tmavej čokolády s vyšším obsahom kakaa môže mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Obsah flavonoidov a antioxidantov môže pomôcť zlepšiť cirkuláciu krvi a znižovať riziko srdcových ochorení.

Trh s kakaom a udržateľnosť:

  • Kakao je dôležitou komoditou a jeho produkcia zohráva veľkú úlohu v ekonomikách niektorých rozvojových krajín. Zároveň je však potrebné venovať pozornosť udržateľnosti tohto odvetvia, vrátane spravodlivej odmeny farmárom a ochrany prírodných zdrojov.

Tieto informácie o kakau len naznačujú široké spektrum aspektov a vlastností tejto fascinujúcej suroviny. Kakao má dlhú históriu, vedecký význam a kultúrny význam, ktorý sa prejavuje nielen v kulinárstve, ale aj v rôznych odvetviach života.

Upečte si s nami tiež kakaové muffiny alebo tradičný kakaový závin. Skúste aj tento náš recept na tvarohové guľky alebo lievance. Tu je aj recept na základné cesto na palacinky. A tu je recept na zdravé palacinky a tvarohové lievance.

Ingrediencie 

  • 110 g hladká múka,
  • 370 g polotučné mlieko,
  • 3 PL kakao holandského typu,
  • 3 ks vajcia,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 2 PL maslo
  • štipka soli

Postup receptu: kakaové palacinky

Zmiešame suché suroviny – Do misky si dáme múku, kakao a vanilkový cukor a premiešame.

Zmiešame sypké suroviny. Foto - Kristýna

2Zmiešame mlieko s vajcami – Do nádoby si dáme mlieko, pridáme k nemu vajíčka a metličkou vyšľaháme.

Zmiešame mlieko a vajcia. Foto - Kristýna

3

Vlejeme do suchej zmesi – Rozšľahané mlieko s vajcami vlejeme k suchým surovinám a poriadne premiešame.

Zmiešame všetko. Foto - Kristýna

4

Rozpustíme maslo – V miske rozpustíme maslo a vychladnuté vmiešame do cesta.

Rozpustíme maslo. Foto - Kristýna

5

Pečieme – Na rozpálenej panvici s trochou oleja, smažíme cesto na palacinky, z každej strany opečieme 1 – 2 minúty.

Pečieme. Foto - Kristýna

6

Dozdobíme – My sme použili marmeládu, domácu šľahačku, arašidové maslo, egreše a mätu. Dozdobiť a naplniť si ich však môžete podľa seba, hlavne nech vám chutia. Kakaové palacinky máme teda hotové a my vám prajeme dobrú chuť.

Dozdobíme. Foto - Kristýna

Kakaové palacinky si tiež môžete poliať aj čokoládovou ganache polevou. Vyskúšajte aj tieto tipy na sladké plnky do palaciniek z webu Ženy v meste.

Videorecept 

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu