7x hlasované
 
Čas prípravy: 10 min, kysnutie v mise 1 hodinu, kysnutie na plechu ďalších 40 min,
Doba pečenia: 15-20 min,
Počet porcií: 10 ks,
 

Voňavé a na povrchu chrumkavé domáce rožky. Cesto je nadýchané a mäkké, naozaj vynikajúci recept na domáce rožky. Mäkké aj na druhý deň.

Domáce rožky

Pečenie domáceho rožka môže byť skvelou skúsenosťou, ktorá vám umožní vychutnať si čerstvé, chutné a prispôsobené pečivo podľa vašich preferencií. Ak máte radi pečenie a chcete si vychutnať unikátne a kvalitné rožky, určite stojí za to vyskúšať si ich upiecť doma.

Pri príprave domácich rožkov je mnoho výhod. Napríklad to, že viete presne, čo sa nachádza v ceste a môžete sa vyhnúť pridaným konzervačným látkam a chemikáliám, ktoré sú často prítomné v kúpených pečive. Okrem toho, domáce rožky sú čerstvé a majú lepší chuť ako kúpené rožky.

Príprava vlastných rožkov tiež môže byť skvelou aktivitou pre rodinu, ktorá môže spoločne pracovať na vytvorení jedinečných a chutných rožkov. Navyše, ich výroba môže byť lacnejšia ako kúpenie rožkov v pekárni, keďže ingrediencie sú zväčša cenovo dostupné.

Ako si upiecť rožky doma?

Celkovo platí, že domáce rožky sú zdravšie a chutnejšie ako ich kúpené verzie a majú mnoho výhod pre zdravie, chuť a dokonca aj pre našu peňaženku. Tu je sumár všetkých výhod, ktoré sme pre vás zoradili:

  • Čerstvá chuť: Pri pečení domáceho rožku môžete siťať čerstvú a voňavú pečivo priamo z vlastného domu. Voľba kvalitných ingrediencií a vlastná príprava umožňuje dosiahnuť nezameniteľnú čerstvú chuť a kvalitu, ktorá môže prevýšiť kupované rožky.
  • Kontrola nad ingredienciami: Keď si pečiete rožok doma, máte úplnú kontrolu nad použitými ingredienciami. Môžete si vybrať kvalitné múky, čerstvé droždie, zdravé tuky a pridať príchute podľa svojho gusta. Môžete tiež upraviť recept na mieru svojim výživovým potrebám alebo dodržiavať osobné preferencie.
  • Kreativita a prispôsobiteľnosť: Domáce rožky vám umožňuje byť kreatívnym a prispôsobiť recept podľa svojich želaní. Môžete pridať do cesta rôzne príchute, ako napríklad bylinky, semienka, sušené ovocie alebo orechy, a vytvoriť si vlastný unikátny rožok. Tiež si môžete upraviť veľkosť a tvar podľa svojich predstáv.
  • Zábava a spolupráca: Pečenie domácich rožkov môže byť aj príjemnou zábavou a spoločnou aktivitou s rodinou, priateľmi alebo deťmi. Môžete sa podeliť o radosť z pečenia a spolu si vytvoriť skvelé chute a spomienky.
  • Hospodárnosť: Výroba domáceho rožka môže byť aj hospodárnejšia voči pravidelnému nákupu pečiva. Množstvo, veľkosť a náklady na suroviny si môžete prispôsobiť svojim potrebám a pečivo si môžete pripraviť presne také, aké chcete.

A môžete si ho vychutnať aj s našou tuniakovou pomazánkou. Máme pre vás aj recept na chrumkavý domáci chlieb a najlepšie domáce žemle. Tu je aj recept na klasické socialistické rožky.

Ingrediencie

  • 500g hladkej múky,
  • 20g droždia,
  • 30g bravčová masť,
  • 270ml vlažnej vody,
  • 1 čajová lyžička cukru,
  • 2 čajové lyžička soli,

Postup receptu na najlepšie domáce rožky

1Pripravíme vlažnú vodu, do ktorej primiešame cukor.

Do vlažnej vody primiešame cukor, Foto - Kristína

2Droždie nadrobíme na menšie kúsky a dáme do vody rozpustiť na malú chvíľu.

Vo vode rozpustíme droždie, Foto - Kristína

3Do misy dáme odmerané množstvo masti.

Pridáme bravčovú masť, Foto - Kristína

4Do misy k masti preosejeme múku cez sitko. Prevzdušníme ju tak a cesto bude nadýchanejšie.

Preosejeme múku, Foto - Kristína

5Všetky suroviny zmiešame – V robote alebo vareškou zo všetkých pripravených surovín vymiešame cesto, ktoré bude takmer nelepivé.

Všetky suroviny zmiešame, Foto - Kristína

6

Cesto zakryjeme utierkou na teplé miesto a dáme na 1 hodinu kysnúť.

Cesto prikryjeme a necháme ho kysnúť, Foto - Kristína

7

Z cesta urobíme cca 80g bochníčky.

Z cesta urobíme bochníčky, Foto - Kristína

8

Z každého bochníka vyvaľkáme trojuholník.

Z každého bochníka vyvaľkáme trojuholník, Foto - Kristína

9

Trojuholník začneme namotávať od širšej strany k špičke, namotáme a roztiahneme do dĺžky a položíme na plech. Keď namotáme všetky rožky, necháme ich ešte pod utierkou nakysnúť na plechu cca 40 minút.

Namotáme rožky a necháme ich kysnúť na plechu, Foto - Kristína

10

Rúru vyhrejeme na 230 stupňov, rožky pokropíme vodou a dáme piecť na 15-20 minút do zlatista.

Rožky dáme piecť do rúry, Foto - Kristína

Dobrú chuť! Vychutnajte si svoje domáce rožky ako z obchodu. Vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé bagety. Alebo vyskúšajte aj náš recept na slané palacinky.

Aké sú druhy domácich rožkov?

Klasické jednoduché domáce rožky: Toto sú základné rožky vyrobené z kvasnicového cesta. Majú mäkkú a nadýchanú štruktúru a sú vynikajúce ako príloha k jedlu alebo ako základ pre sendviče.

Mliečne rožky: Tieto rožky sú pripravené s prídavkom mlieka, ktoré im dodáva jemnejšiu a vláčnejšiu textúru. Majú jemnú a mierne sladkastú chuť.

Plnene domáce rožky: Tieto rožky sú plnené rôznymi prísadami, ako napríklad syrom, šunkou, zeleninou alebo bylinkami. Plnka dodáva rožkom ďalšiu vrstvu chuti a zaujímavosť.

Celozrnné rožky: Tieto rožky sú vyrobené z celozrnnej múky, čo znamená, že majú vyšší obsah vlákniny a nutričnú hodnotu. Sú vhodné pre tých, ktorí preferujú zdravšie možnosti.

Slané domáce rožky: Slané rožky sú o niečo menej sladké a často obsahujú prísady ako bylinky, syr, slaninu alebo olivy. Sú skvelou alternatívou k tradičným sladkým rožkom a vhodné ako súčasť pikantnejších jedál.

Sladké rožky: Tieto domáce rožky sú pripravené so zvýšeným obsahom cukru a často obsahujú prídavky ako rozinky, sušené ovocie, škorica alebo vanilkový extrakt. Sú skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi sladké pečivo.

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu