Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 10 – 12 ks (podľa veľkosti)
 

Vynikajúce slané palacinky plnené cuketou a syrom sú skvelý tip na ľahký obed či večeru. Najlepšie cuketové palacinky podľa nášho jednoduchého a rýchleho receptu. 

Cuketové palacinky

Cuketové palacinky sú zdravá a chutná alternatíva k tradičným palacinkám. Slané palacinky nie sú nič nezvyčajné a ak ste ich ešte neskúsili, určite sa to oplatí. Často predstavujú zdravý tip na obed alebo večeru. Majú menej kalórií ako tie sladké klasické palacinky a viete si ich pripraviť aj s vyšším obsahom bielkovín, ak sa venujete cvičeniu alebo športu. 

Navyše, cukety sú nízko-kalorické a majú vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Cuketové palacinky sú výborným spôsobom, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny. Cukety majú neutrálnu chuť, a tak sa skvelo kombinujú s ďalšími prísadami. Vďaka tomu môžete do cuketových palaciniek pridať aj inú zeleninu, ako napríklad mrkvu alebo špenát, a zvýšiť tak ich výživovú hodnotu.

Cukety sú ľahko stráviteľnou zeleninou a obsahujú enzýmy, ktoré podporujú trávenie. Preto sú cuketové palacinky vhodné aj pre ľudí s citlivým tráviacim systémom. Ak ste na bezlepkovej diéte, palacinky s cuketou sú skvelou alternatívou klasických palaciniek. Použitím bezlepkovej múky alebo mandľovej múky v recepte si môžete vychutnať palacinky bez problémov s lepkom.

Tieto palacinky sú všestranné a môžete ich prispôsobiť svojim chutiam a preferenciám. Môžete do nich pridať rôzne bylinky, koreniny, syr, alebo ich servírovať s omáčkami či jogurtom.

Okrem iného majú cukety vysoký obsah vody, čo znamená, že prispievajú k hydratácii vášho tela. To je obzvlášť dôležité v teplých letných mesiacoch.

Počas sezóny cukiet ich je všade viac než dosť, cuketové palacinky sú skvelý spôsob ako chutne zúžitkovať cuketu. Pripravte si ich podľa nášho fotoreceptu. 

Tipy na využitie cukety 

Spôsobov ako využiť cuketu vo varení je naozaj veľa. Viete ju v podstate pridať všade – do polievok, hlavných jedál, predjedál. Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov na jednoduché jedlá s cuketou:

  1. Cuketové cestoviny: Nastrúhanú cuketu môžete použiť do omáčky. Stačí ju krátko orestovať, pridať omáčku a zmiešať s cestovinami.

  2. Cuketové placky: Cuketa sa nastrúha, zmieša s vajcom, múkou a korením a vypráža na panvici. Tieto placky sú skvelým spôsobom, ako využiť zvyšnú cuketu.

  3. Cuketová polievka: Cuketu môžete použiť na prípravu zdravej a chutnej polievky. Zmiešajte ju s ďalšou zeleninou, vývarom a bylinkami podľa vášho výberu.

  4. Cuketová šalátová zmes: Nastrúhaná cuketa je skvelou prísadou do šalátových zmesí. Pridajte ju do šalátu spolu s inou čerstvou zeleninou, dressingom a prípadne opraženými orechmi či syrom.

  5. Cuketové nátierky: Cuketa sa dá rozmixovať s bylinkami, citrónovou šťavou, olivovým olejom a prípadne orechmi alebo syrom, čím vznikne lahodná nátierka na chlieb.

Tak či onak, na palacinkách si pochutí celá rodina. Vyskúšajte si pripraviť napríklad aj rýchle cestoviny s cuketou. Zapekaná cuketa so syrom je skvelá zdravá alternatíva večerných „snackov“. Máme pre vás recept aj na klasický cuketový prívarok alebo cuketový koláč s čokoládou. Skúste aj naše zapekané palacinky so šunkou a syrom.

Ingrediencie

Cesto na palacinky:

  • 1 hrnček hladká špaldová múka (alebo hladká múka),
  • 1,5 hrnčeka mlieko (najlepšie polotučné),
  • 0,5 hrnčeka minerálka (perlivá voda),
  • 2 ks vajce,
  • 5 PL vlažné roztopené maslo (olej),
  • štipka soli,
  • na pečenie: olej (podľa potreby)

Cuketová náplň

  • 2 PL maslo, 
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 2 ks menšia mladá cuketa (alebo 1/4 väčšej cukety),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • plná hrsť nastrúhaného parmezánu (alebo iného obľúbeného syra),
  • soľ,
  • mleté čierne korenie

Postup receptu: cuketové palacinky

Mladá cuketa – Umyjeme ju a aj so šupkou nastrúhame na menšie rezančeky. 
Väčšia cuketa – Odstránime jadierka, ošúpeme ju, umyjeme a nastrúhame. Najprv si pripravíme palacinkové cesto. 

Pripravíme si cuketu. Foto - Nela

2K mlieku a minerálke primiešame múku so štipkou soli. Následne pridáme aj vajcia a roztopené maslo. Cesto necháme odpočívať cca 10 minút. Suroviny by mali mať izbovú teplotu, aby sa nevytvorili hrudky. 

Vymiešame cesto. Foto - Nela

3

Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Na masle ju opečieme dozlatista. Pridáme k nej roztlačený cesnak a chvíľku restujeme. Nakoniec pridáme cuketu a korenie podľa chuti. Cuketu restujeme podľa chuti, kým nezmäkne a neodparí sa voda. 

Pripravíme si cuketovú zmes. Foto - Nela

4

Z palacinkového cesta si upečieme palacinky. Panvicu si potrieme troškou oleja, najlepšie pierkom. Naberačkou nalejeme cesto po celej ploche panvice a palacinky pečieme z oboch strán do hneda. 

Palacinky upečieme. Foto - Nela

5

Hotové palacinky naplníme cuketovou zmesou, ideálne ak je ešte horúca, aby keď pridáme syr, tak sa pekne roztiekol a spojil s cuketou. Treba si dať pozor, aby voda z cukety bola odparená a cuketa kašovitá. 

Naplníme cuketou. Foto - Nela

6

Syr si nastrúhame. Môžeme zvoliť ľubovoľný syr podľa chuti, veľmi dobrý je však parmezán, pretože má výbornú chuť aj arómu. Palacinky zrolujeme, prípadne preložíme napoly, potom opäť napoly, vznikne nám taká šatôčka a cuketové palacinky sú hotové.

Nastrúhame syr. Foto - Nela

Tip na záver: Namiesto cukety môžete použiť aj tekvicu alebo patizón. Aj tekvicová alebo patizónová náplň je výborná. Postup je úplne rovnaký ako pri cukete. 

Takto vyzerajú cuketové palacinky. Prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte si z cukety aj tieto recepty z portálu Ženy v meste – výborný cuketový guláš a zapekanú cuketu so zemiakmi.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu