4.7/5 - (12 votes)
 
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 6
 

Domáce langoše s kečupom či smotanou, tradičný recept, ktorým určite potešíte rodinných príslušníkov aj návštevu. Chcete vyskúšať niečo nové? Recept na slovenské langoše podľa portálu Ženy v meste stojí za to. Držíme palce!

Langoše

Langoše sú v našich zemepisných šírkach obľúbená smažená placka z kysnutého cesta. Dnes servírovaná hlavne na trhoch a jarmokoch. Avšak, s pomocou nášho fotoreceptu už po ne nikam chodiť nemusíte. Pripravte si ich jednoducho z pohodlia domova už dnes, recept webu chutnerecepty.sk je tu pre vás.

Tradičné langoše sú skvelým nápadom hlavne vtedy, keď chcete obohatiť vašu kuchyňu tradičným, ale možno nie často skúšaným receptom. Pripraviť si ich doma vyzerá na prvý pohľad náročne, ale nemusíte sa obávať. Prekvapte rodinu či návštevu nadýchanými langošmi, ktoré zasýtia na dlhú dobu.

Skúšali ste už iný recept na langoše, no nedopadol podľa vašich predstáv? Nevadí! Ponúkame vám podobný postup receptu na langoše, tentokrát z portálu Dobrá kuchyňa, ktorý vás nesklame. Jednoducho a rýchlo. Nech sa vám podaria! Vyskúšajte aj náš recept na domáce rožky.

Okrem tohto tradičného receptu vám odporúčame aj našu cigánsku, alebo môžete vyskúšať aj slovenské recepty zo zemiakov podľa webu Ženy v meste.

Ingrediencie

(6 kusov)

  • 500 g hladká múka,
  • 1/2 čerstvé droždie (21 g),
  • 1 ks vajce,
  • 250 ml mlieko,
  • 2 PL kyslej smotany,
  • 1 KL soli,
  • 1/2 lyžice kryštálového cukru

Na vyprážanie: olej

Na oblohu: kečup, tatárska omáčka alebo ochutený jogurt, smotana, nastrúhaný tvrdý syr

Postup receptu na nadýchané langoše

1Cesto si pripravíme deň vopred, pretože musí kysnúť v chladničke. Následne si pripravíme kvások. Do 1 dl vlažného mlieka (nie horúceho) pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť. Trvá to cca 5 minút, na záver sa vytvorí pena.

Začneme prípravou cesta a kvásku. Foto - Martina

2Do väčšej misky pridáme ostatné suroviny a vykysnutý kvások. Spolu vymiesime. Cesto potrieme olejom, aby sa nelepilo a vložíme do mikroténového vrecúška. Uzol urobíme navoľno, nestláčame, pretože cesto ešte podkysne. Uložíme do chladničky.

Cesto potrieme a vložíme do vrecka. Foto - Martina

3Nasledujúci deň vypražíme langoše a to tak, že si ruky poriadne naolejujeme, nech sa cesto nelepí, odoberieme kúsok cesta, vytvoríme guličku a pomaly naťahujeme do tenkej placky. Veľkosť záleží od každého individuálne.

Vyprážanie langošov. Foto - Martina

4Langoše vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany dozlatista. Necháme ich na papierovom obrúsku odkvapkať, aby sa odstránil prebytočný tuk.
Langoše necháme odkvapkať. Foto - Martina

5Tradičnú pochúťku podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo ochuteným jogurtom (biely smotanový jogurt, pretlačený cesnak, pridáme trošku soli a čierneho mletého korenia) či nastrúhaným syrom, prípadne dozdobíme bylinkami.
Príprava jogurtu na langoše. Foto - Martina

Hotovo! Dobrú chuť vám prajeme!

Video ako pripraviť langoše

 

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu