11x hlasované

 
Príprava: 80 min
Čas pečenia: 30 min
Počet porcií: 6
 

Poďme si spolu pripraviť podplamenník s bryndzou a slaninou, typické a obľúbené slovenské jarmokové jedlo. Slaný koláč, ktorý už dávno pripravovali naše babičky, si určite obľúbite aj vy doma.

Podplamenník s bryndzou

História bryndzového podplamenníka siaha do minulosti a je spojená so slovenskou tradičnou kuchyňou a kultúrou. Presný dátum jeho vzniku nie je známy, pretože sa jedná o pokrm, ktorý sa vyvíjal a vylepšoval počas stáročí. Predpokladá sa, že bryndzový podplamenník má korene v horských oblastiach Slovenska, najmä v regióne Zemplína.

Bryndza, ktorá je hlavnou zložkou tohto bryndzového podplamenníka, je tradičný slovenský výrobok z ovčieho mlieka. Je to surový syr s typickou silnou chuťou a vôňou. Bryndza sa na Slovensku používa v mnohých jedlách a je považovaná za jeden z hlavných slovenských symbolov.

Podplamenník s bryndzou odkazuje na spôsob, akým je koláč pripravovaný. Pred pečením sa na vrchol koláča umiestni vrstva bryndze, ktorá sa počas pečenia rozpustí a vytvorí slanú a krémovú náplň. Táto vrstva bryndze pri pečení mierne sčervená, odtiaľ pochádza jeho názov.

Podplamenník s bryndzou je dnes považovaný za jedno z tradičných slovenských jedál a často sa podáva ako hlavné jedlo pri rôznych slávnostných príležitostiach, svadbách a oslavách. Je to pokrm, ktorý odráža bohaté kultúrne dedičstvo a lásku Slovákov k tradičnej kuchyni.

Bryndza

Bryndza je považovaná za symbol slovenskej kuchyne a národné kultúrneho dedičstvo. Je obľúbená medzi miestnymi, tak aj medzi turistami, ktorí navštevujú Slovensko.

Je to jedinečný syr s bohatou a pikantnou chuťou, ktorý prispieva k vytvoreniu unikátnych slovenských pokrmov. Na výrobu bryndze sa najčastejšie používa ovčie mlieko. Nechá sa kysnúť a následne sa syrí pomocou špeciálneho mliečneho syridla.

Vzniknutá syrová hmota sa rozomelie, slaní a tvaruje do charakteristických bryndzových gulí alebo syrových hrudiek. Bryndza sa často predáva vo vrecúškach.

Je to nozaj fascinujúca a výnimočná slovenská potravina s mnohými zaujímavosťami. Tu je pár zaujímavostí o nej:

  1. Tradícia: Bryndza je pevnou súčasťou slovenskej kuchyne a má dlhú históriu. Existuje už po stáročia a bola a stále je súčasťou tradičného slovenského jedla.
  2. Ochranná známka: V roku 2008 získala chránené geografické označenie Európskej únie. To znamená, že slovenská bryndza musí byť vyrobená na Slovensku z ovčieho alebo kozieho mlieka podľa predpísaných postupov a kvalitatívnych štandardov.
  3. Intenzívna chuť: Má silnú a výraznú chuť, ktorú je ťažké zameniť za iný syr. Je slaná a má mierne kyslú povahu, čo ju robí jedinečnou a obľúbenou medzi milovníkmi syrov. 
  4. Zdravotné prínosy: Bryndza je bohatá na bielkoviny, minerály (ako vápnik, fosfor a zinok) a vitamíny (najmä vitamín B12). Ovčie mlieko používané na výrobu bryndze obsahuje tiež prospešné tuky a probiotiká, ktoré môžu podporovať zdravie črevnej mikroflóry.
  5. Viac druhov: Existuje niekoľko druhov bryndze na Slovensku, ktoré sa líšia spôsobom výroby, chuťovými nuansami a miestom pôvodu. Vyskúšajte všetky.

Okrem receptu na podplamenník s bryndzou máme pre vás aj ten na langoše, karfiolové halušky s bryndzou, bryndzovú polievku alebo na klasickú koložvársku kapustufrancúzske zemiaky  či tvarohový koláč. Viac receptov, ako napríklad tento na domáce plnené pirohy nájdete na našej stránke Chutné recepty. A tu je recept na tradičný balkánsky Burek.

Ingrediencie

Postup receptu

1Zemiak uvaríme, ošúpeme a roztlačíme, môžeme pokojne vidličkou. Zmiešame múku s droždím, pridáme vajcia, rozpustené maslo a pripravený roztlačený zemiak.

Zmiešame múku s droždím, pridáme vajcia, rozpustené maslo a pripravený roztlačený zemiak, Foto - Kristýna

2Cesto vymiešame vareškou alebo môžeme použiť robota. Miešame približne 5 minút a potom necháme cesto kysnúť pod utierkou na teplom mieste približne 1 hodinu.

Vymiešame cesto a necháme ho kysnúť, Foto - Kristýna

3Medzitým čo cesto kysne, slaninu nakrájame na kocky a dáme na panvičku osmažiť do zlatista.

Nakrájame slaninu a smažíme do zlatista, Foto - Kristýna

4Cibuľu nakrájame, nemusí byť úplne na jemno. Budeme dávať na cesto so slaninou.

Nakrájame cibuľu, Foto - Kristýna

5Plech na podplamenník s bryndzou vymažeme tukom a prstami naň natiahneme cesto.

Pripravíme si plech, Foto - Kristýna

6

V miske si zmiešame smotanu, bryndzu a 5 polievkových lyžíc šťavy zo slaniny. Všetko premiešame. Dáme na cesto.

Pripravíme náplň a dáme ju na cesto, Foto - Kristýna

7

Na náplň rovnomerne rozvrstvíme pripravenú slaninu a cibuľu.

Na náplň rovnomerne dáme pripravenú slaninu a cibuľu, Foto - Kristýna

8Pripravený plech dáme piecť najskôr na 5 minút na 230 C a potom dopečieme na 180 C na 25 minút.

Podplamenník s bryndzou dáme piecť. Foto - Kristýna
Podplamenník s bryndzou dáme piecť. Foto – Kristýna

Tip na záver: Nakoniec môžete podplamenník s bryndzou ešte posypať čerstvou cibuľkou alebo pažítkou. Hotovo! Prajeme Vám dobrú chuť. Úžasne chutí aj so šošovicovou polievkou.

Videorecept

Aké sú ďalšie tradičné slovenské jedlá s bryndzou?

Okrem podplamenníka s bryndzou existujú aj ďalšie tradičné slovenské jedlá s bryndzou, ako napríklad bryndzové halušky, bryndzové pirohy alebo bryndzové pagáče. Bryndza je významnou súčasťou slovenskej kuchyne a je používaná vo viacerých jedlách.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu