Zapekané palacinky na slano so šunkou a syrom sú skvelým tipom na obed alebo na večeru. Je to trochu netradičné jedlo, ktoré však rozhodne stojí za vyskúšanie. Palacinky na slano sú naozaj veľmi chutné a ak si ich aj zapečiete, tak nie je o čom. Recept portálu Chutné recepty je najlepší.
Zapekané palacinky so šunkou a syrom
Jednoduché, chutné a netradičné. Ak už neviete, čo pripraviť na obed alebo večeru, zapekané palacinky na slano budú to pravé. Naplniť ich môžete v podstate čímkoľvek, my sme zvolili šunku a syr, takže takú klasiku. Ak ste si ešte nikdy nepripravovali takéto palacinky na slano, určite ich vyskúšajte!
Zapekané palacinky sú jedným z tých jedál, ktoré ponúkajú nekonečné možnosti tvorby a variácie. Ich pôvod siaha do starovekých čias, keď sa podobné jedlá objavovali v rôznych kultúrach, ako napríklad v Grécku a Ríme. Avšak moderná verzia, plnená syrom a šunkou, je produktom neskorších inovácií v kuchyni. Táto kombinácia vytvára dokonalú harmóniu krehkej palacinky s krémovým syrom a pikantnou šunkou.
Obľúbené palacinky na slano
Existuje mnoho rôznych variantov slaných palaciniek, ktoré sa líšia podľa použitých ingrediencií a prípravy. Tu je niekoľko populárnych typov:
-
Palacinky so špenátom a fetou: Tieto palacinky sú plnené špenátom a syrom feta, často doplnené o cesnak a bylinky. Táto kombinácia vytvára lahodnú slanú chuť so zeleninovým a pikantným nádychom.
-
Palacinky s lososom a krémovým syrom: Tento elegantný variant slaných palaciniek je obľúbený pre svoju luxusnú chuť. Palacinky sú plnené údeným lososom a krémovým syrom, prípadne môžu obsahovať aj kôpor, citrónovú šťavu a kapary pre extra šmrnc.
-
Palacinky s kuracím mäsom a hubami: Tento sýty variant slaných palaciniek obsahuje plnenie z kuracieho mäsa, dusených húb, cibule a prípadne aj zeleného hrášku. Táto kombinácia ponúka zmes chutí a textúr, ktoré spolu dobre ladia.
-
Palacinky s ricottou a paradajkami: Tento ľahký a svieži variant slaných palaciniek obsahuje plnenie z ricotty a nakrájaných paradajok, ktoré môžu byť doplnené o bazalku, olivový olej a čierny korenie. Táto kombinácia je ideálna pre letné občerstvenie.
-
Palacinky s klobásou a paprikou: Tento robustný variant slaných palaciniek je plnený klobásou, nakrájanou paprikou a cibuľou, čo vytvára bohatú a korenistú chuťovú kombináciu.
Ingrediencie
Cesto na palacinky
- 2 hrnčeky polohrubá múka,
- 3 hrnčeky mlieko,
- 4 ks vajcia,
- 1/2 ČL prášok do pečiva,
- 1/2 ČL soľ
Plnka
- 300 g šunka (druh podľa obľuby),
- 300 g tvrdý syr (druh podľa obľuby)
Bešamel
- 2 PL olej,
- 1 plátok masla,
- 250 ml mlieko,
- štipka muškátového orieška,
- trochu soli,
- 4 PL parmezán
Postup receptu
1
Zamiešame si cesto na palacinky, väčšina z vás má určite svoj recept, ktorý pripravuje od oka. My sme ako odmerku použili hrnček s objemom 250 ml, pri tomto pomere sa vám cesto určite podarí. Jednoducho spolu dobre premiešame všetky ingrediencie a cesto je hotové. Následne z neho upečieme palacinky.
2
Na hotovú palacinku položíme dva plátky šunky a posypeme nastrúhaným syrom. Výber syra je na vás.
3
Palacinku zrolujeme a uložíme do misy, ktorú sme jemne potreli olejom.
4
Pripravíme si bešamelovú omáčku. Do vyššej panvičky, prípadne kastróla dáme trochu oleja a hrubší plátok masla. Keď sa maslo roztopí, pridáme múku a krátko miešame, múka by nemala zhnednúť. Pridáme mlieko a všetko dobre premiešame tak, aby v omáčke neboli hrčky. Nakoniec pridáme trochu muškátového orieška a soli.
5
Pripravenú omáčku rovnomerne vylejeme na palacinky a posypeme strúhaným parmezánom.
6Zapekáme do zlatista pri 200°C asi 15 – 20 minút. S výsledkom budete určite spokojní, dobrú chuť.
Veríme, že vám budú zapekané palacinky na slano chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na fit špenátové palacinky.