Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 5
 

Zapekané palacinky na slano so šunkou a syrom sú skvelým tipom na obed alebo na večeru. Je to trochu netradičné jedlo, ktoré však rozhodne stojí za vyskúšanie. Palacinky na slano sú naozaj veľmi chutné a ak si ich aj zapečiete, tak nie je o čom. Recept portálu Chutné recepty je najlepší.

Zapekané palacinky so šunkou a syrom

Jednoduché, chutné a netradičné. Ak už neviete, čo pripraviť na obed alebo večeru, zapekané palacinky na slano budú to pravé. Naplniť ich môžete v podstate čímkoľvek, my sme zvolili šunku a syr, takže takú klasiku. Ak ste si ešte nikdy nepripravovali takéto palacinky na slano, určite ich vyskúšajte!

Zapekané palacinky sú jedným z tých jedál, ktoré ponúkajú nekonečné možnosti tvorby a variácie. Ich pôvod siaha do starovekých čias, keď sa podobné jedlá objavovali v rôznych kultúrach, ako napríklad v Grécku a Ríme. Avšak moderná verzia, plnená syrom a šunkou, je produktom neskorších inovácií v kuchyni. Táto kombinácia vytvára dokonalú harmóniu krehkej palacinky s krémovým syrom a pikantnou šunkou.

Samotné plnenie syrom a šunkou je len začiatok. Vzhľadom na to, že palacinky sú flexibilné vo svojom využití, existuje množstvo ďalších možností prispôsobenia chuti. Napríklad, namiesto šunky môžete použiť kuracie mäso, mleté mäso, alebo sa vybrať do vegetariánskeho alebo morského sveta. Tieto varianty umožňujú experimentovať s chuťami a vytvárať nové a jedinečné kombinácie.

Nutričná hodnota zapekaných palaciniek môže byť prekvapivo bohatá, ak sú pripravené s príslušnými ingredienciami. Syr dodáva bielkoviny a vápnik, čo je prospešné pre zdravie kostí, zatiaľ čo šunka pridáva ďalší zdroj bielkovín a železa. Je však dôležité dbať na to, aby sme nezabudli na kalorickú hodnotu týchto jedál a sledovali veľkosť porcií.

Zapekané palacinky neponúkajú len chuťový zážitok, ale aj priestor na kreativitu v príprave a servírovaní. Môžete ich podávať s rôznymi prílohami, ako je čerstvý šalát, kyslá smotana, paradajková omáčka alebo dokonca guacamole. Tieto prílohy pridávajú do jedla ďalšiu vrstvu chuti a textúry, čo robí jedlo ešte zaujímavejším.

Zapekané palacinky sú obľúbeným jedlom po celom svete. Vo Francúzsku sa nazývajú „crêpes gratinées“, v Taliansku „crespelle al forno“ a v Mexiku „crepas gratinadas“. Každá kultúra má svoj vlastný spôsob prípravy a prílohy, ktoré dodávajú jedlu charakteristickú miestnu chuť a atmosféru. Takže nech už sa rozhodnete akokoľvek, zapekané palacinky sú vždy vítanou voľbou pre zábavnú a chutnú domácu kuchyňu.

Obľúbené palacinky na slano

Existuje mnoho rôznych variantov slaných palaciniek, ktoré sa líšia podľa použitých ingrediencií a prípravy. Tu je niekoľko populárnych typov:

  1. Palacinky so špenátom a fetou: Tieto palacinky sú plnené špenátom a syrom feta, často doplnené o cesnak a bylinky. Táto kombinácia vytvára lahodnú slanú chuť so zeleninovým a pikantným nádychom.

  2. Palacinky s lososom a krémovým syrom: Tento elegantný variant slaných palaciniek je obľúbený pre svoju luxusnú chuť. Palacinky sú plnené údeným lososom a krémovým syrom, prípadne môžu obsahovať aj kôpor, citrónovú šťavu a kapary pre extra šmrnc.

  3. Palacinky s kuracím mäsom a hubami: Tento sýty variant slaných palaciniek obsahuje plnenie z kuracieho mäsa, dusených húb, cibule a prípadne aj zeleného hrášku. Táto kombinácia ponúka zmes chutí a textúr, ktoré spolu dobre ladia.

  4. Palacinky s ricottou a paradajkami: Tento ľahký a svieži variant slaných palaciniek obsahuje plnenie z ricotty a nakrájaných paradajok, ktoré môžu byť doplnené o bazalku, olivový olej a čierny korenie. Táto kombinácia je ideálna pre letné občerstvenie.

  5. Palacinky s klobásou a paprikou: Tento robustný variant slaných palaciniek je plnený klobásou, nakrájanou paprikou a cibuľou, čo vytvára bohatú a korenistú chuťovú kombináciu.

Tieto sú len niektoré z mnohých možností slaných palaciniek a skutočne je možné vytvoriť takmer nekonečné množstvo variantov podľa vašich preferencií a fantázie v kuchyni.

Skúste aj náš recept na cuketové palacinky, palacinky so šampiňónmi, cuketovo-zemiakové placky, patizónové placky, tekvicové placky či zemiakové placky s mäsom.

Teraz si poďme spolu pripraviť zapekané palacinky so šunkou a syrom.

Ingrediencie

Cesto na palacinky

  • 2 hrnčeky polohrubá múka,
  • 3 hrnčeky mlieko,
  • 4 ks vajcia,
  • 1/2 ČL prášok do pečiva,
  • 1/2 ČL soľ

Plnka

  • 300 g šunka (druh podľa obľuby),
  • 300 g tvrdý syr (druh podľa obľuby)

Bešamel

  • 2 PL olej,
  • 1 plátok masla,
  • 250 ml mlieko,
  • štipka muškátového orieška,
  • trochu soli,
  • 4 PL parmezán

Postup receptu

1

Zamiešame si cesto na palacinky, väčšina z vás má určite svoj recept, ktorý pripravuje od oka. My sme ako odmerku použili hrnček s objemom 250 ml, pri tomto pomere sa vám cesto určite podarí. Jednoducho spolu dobre premiešame všetky ingrediencie a cesto je hotové. Následne z neho upečieme palacinky. 

Upečieme palacinky. Foto - Kristína

2

Na hotovú palacinku položíme dva plátky šunky a posypeme nastrúhaným syrom. Výber syra je na vás.

Naplníme a zrolujeme. Foto - Kristína

3

Palacinku zrolujeme a uložíme do misy, ktorú sme jemne potreli olejom.

Dáme do misy. Foto - Kristína

4

Pripravíme si bešamelovú omáčku. Do vyššej panvičky, prípadne kastróla dáme trochu oleja a hrubší plátok masla. Keď sa maslo roztopí, pridáme múku a krátko miešame, múka by nemala zhnednúť. Pridáme mlieko a všetko dobre premiešame tak, aby v omáčke neboli hrčky. Nakoniec pridáme trochu muškátového orieška a soli.

Pripravíme bešamel. Foto - Kristína

5

Pripravenú omáčku rovnomerne vylejeme na palacinky a posypeme strúhaným parmezánom.

Posypeme parmezánom. Foto - Kristína

6Zapekáme do zlatista pri 200°C asi 15 – 20 minút. S výsledkom budete určite spokojní, dobrú chuť.

Pečieme. Foto - Kristína

Veríme, že vám budú zapekané palacinky na slano chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na fit špenátové palacinky

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu