Čas prípravy: 10 minút,
Tepelná úprava: 15 minút,
Počet porcií: 4,
 

Skvelá treska na masle. Inšpirujte sa. Za pár minút si vykúzlite úžasné a zdravé jedlo, ktorý treska na masle nesporne je, podľa overeného receptu webu Chutné Recepty.

Treska na masle

Treska na masle je jednoducho dobrý nápad. Jej mäso je ľahko stráviteľné, veľmi chutné a jemné. Obsahuje kvalitné bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny A a D, vápnik, horčík, fosfor, draslík. Mäso z morských rýb obsahuje aj veľa jódu.

Rybie mäso je svojim zložením veľmi cenné pre naše zdravie. Treska má jemnú a mierne sladkastú chuť, ktorá sa dobre dopĺňa s maslom. Maslo pridáva bohatosť, krehkosť a lahodnú arómu k rybe, čím zlepšuje celkovú chuť a vylepšuje gastronomický zážitok.

Priprava tresky na masle je relatívne jednoduchá a rýchla. Ryba sa môže rýchlo opražiť na panvici s maslom, čo umožňuje pripraviť si doma rýchle a chutné jedlo. 

Obľubujete ryby? Vyskúšajte náš vynikajúci recept na pečenú rybu. Treska na masle je jednoduchá a rýchla, čaká na vás zaručene výborná chuť.

Prečo práve treska?

Jesť tresku má niekoľko zdravotných výhod, preto je považovaná za zdravú potravinu. Tu sú niektoré dôvody, prečo je zdravé jesť napríklad aj túto rybu:

  • Vysoký obsah bielkovín: Treska je bohatá na bielkoviny, čo je dôležitá živina potrebná pre rast, opravu a udržanie tkanív v tele. Bielkoviny sú zložené z aminokyselín a sú dôležité pre svalovú funkciu, imunitný systém a mnoho ďalších procesov v tele.
  • Nízky obsah tuku: Treska obsahuje relatívne nízky obsah tuku v porovnaní s inými druhmi morských rýb. Tuky v treske sú z väčšej časti zdravé polynenasýtené a mononenasýtené tuky, ktoré môžu prispievať k zdraviu srdca a cievneho systému.
  • Vitamíny a minerály: Treska na masle je dobrým zdrojom rôznych vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu. Obsahuje vitamíny B12, B6, niacin, fosfor, draslík a selén. Tieto živiny môžu pomáhať pri podpore zdravia kostí, nervového systému, srdca a imunitného systému.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Treska obsahuje omega-3 mastné kyseliny, konkrétne EPA (eikozapentaenovú kyselinu) a DHA (dokozaheksaenovú kyselinu). Tieto mastné kyseliny majú dôležitú úlohu v zdraví srdca, mozgu a očí. Pomáhajú znižovať zápal, udržiavať zdravý krvný tlak a zlepšovať kognitívne funkcie.
  • Nízky obsah kalórií: Treska má relatívne nízky obsah kalórií, čo je výhodné pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia udržiavať zdravú stravu. Je vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú chutnú a výživnú potravinu s nízkym energetickým prínosom.

Je dôležité mať na pamäti, že kvalita a výživová hodnota tresky sa môže líšiť v závislosti od spôsobu prípravy a spracovania. Je najlepšie vyberať čerstvú tresku alebo kvalitne zmrazenú tresku bez pridaných zbytočných prísad a spracovania. 

Treska na masle je však vynikajúci spôsob, ako si vychutnať túto rybu s výraznou chuťou. Môžete si ju podávať s prílohami ako zemiaky, zeleninu alebo domáci chlieb a vytvoriť si tak chutné a vyvážené jedlo. Tresku si ale môžete pripraviť aj na domácom bylinkovom masle.

Vyskúšajte aj náš recept na pečené zemiaky, pstruha na masle alebo na paradajkovú polievku či výbornú cuketovú polievku.

Ingrediencie

  • 4 filety tresky (rybie filé), 
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, celá (drvená) rasca, mletá červená paprika, sušený cesnak – podľa chuti, alebo iné obľúbené korenie – korenie na ryby, sušené bylinky a pod.
  • na opekanie: 2 polievkové lyžice masla a 2 polievkové lyžice olivového oleja (oleja)

Postup receptu 

1Tresku môžeme zvoliť nielen čerstvú, ale aj mrazenú (filety rozmrazíme). Filety tresky umyjeme a dôkladne osušíme. Okoreníme podľa obľuby.

tresku okoreníme podľa chuti, Foto - Martina

2Na kvalitnú panvicu pridáme maslo a olivový olej (olej), necháme rozohriať. Kvalitná panvica je veľmi dôležitá, aby sa ryba neprichytila.

na panvicu pridáme olej a  masło, Foto - Martina

3Na rozohriate maslo s olivovým olejom (olejom) vložíme okorenený filet z tresky. Na miernom stupni rybu opekáme z jednej strany, kontrolujeme.

filet z tresky okoreníme, Foto - Martina

4Keď ryba zbelie približne do polovice, zo spodnej časti je zlatistá, opatrne ju otočíme a dopečieme aj z druhej strany, vytvorí sa jemne chrumkavá kôrka.

pečieme dozlatista, Foto - Martina

5Keď chceme fit obed či večeru, k opečenej rybe pridáme iba zeleninovú prílohu. Vynikajúca treska na masle však výborne ladí so zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi, pri fit verzii s čerstvým zeleninovým šalátom, dusenou zeleninou, ale aj zeleninovým pyré. 

k treske pridáme prílohu a máme hotovo, Foto - Martina

Tip na záver: Ak máte radi pálivé, treska na masle chutí výborne aj pikantná. Pridajte si mletú pálivú papriku alebo chilli korenie. Dobrú chuť želáme! Máme pre vás aj pečený losos v rúre.

Prečo je treska na masle?

Treska na masle je obľúbená spôsob prípravy tresky pre mnohých ľudí z niekoľkých dôvodov:

Chuť a textúra: Príprava tresky na masle pridáva bohatú a jemnú chuť rybe. Maslo dodáva treske krémovosť a zmierňuje jej mierne vláknitú textúru, čo robí jedlo príjemnejším na jedenie.

Zlepšuje arómu: Maslo prispieva k bohatej a príjemnej vôni, ktorá zdôrazňuje chuť tresky a robí jedlo lákavejším.

Zvyšuje nutričnú hodnotu: Maslo obsahuje tuky, ktoré sú dôležité pre telo, ako napríklad esenciálne mastné kyseliny a vitamíny rozpustné v tukoch. Pridaním masla k treske sa zvyšuje obsah tukov v jedle, čo môže byť prospešné pre zdravie a vstrebávanie živín.

Je však dôležité mať na pamäti, že pridanie masla do jedla zvyšuje aj obsah tuku a kalórií, takže by ste mali dbať na umiernenosť a zohľadňovať individuálne potreby a preferencie v rámci vyváženej stravy.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu