Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 3 – 4 minúty
Počet porcií: 8 ks

Palacinky s minerálkou sú tie najlepšie, pretože sú jemnejšie, nadýchanejšie a nelepia sa na panvicu. Naplniť a dozdobiť si ich môžete podľa chuti a fantázie. 

Palacinky s minerálkou

Palacinky s minerálkou patria medzi jedlá, ktoré nám všetkým robievali babičky. Nadýchané, jemné a chutné. Presne takéto sú palacinky s minerálkou. Naplniť si ich môžete podľa chuti, niekto má rád džem, niekto nutellu a medzi ďalšie obľúbené možnosti patrí napríklad aj ovocie, granko, kakao alebo tvarohová plnka. Na záver si palacinky s minerálkou môžete ozdobiť šľahačkou, zmrzlinou, topingom alebo posypať grankom. 

A ak sa pýtate, prečo práve s minerálkou, tak odpoveď je jednoduchá. Minerálka, najmä perlivá voda, pridáva do cesta palaciniek bublinky oxidu uhličitého. Tieto bublinky sa uvoľňujú počas miešania a pečenia, čo vedie k vzdušnejším a nadýchaným palacinkám. Minerálka môže pomôcť vytvoriť ľahkú a „fluffy“ konzistenciu.  Avšak, pri výbere minerálky na palacinky je dôležité zvážiť jej chuť a bublinkovosť. Niektoré minerálky majú silnejšiu chuť, ktorá sa môže preniesť do palaciniek, takže by ste mali zvoliť minerálku s jemnejšou príchutou. Pokiaľ ide o bublinky, perlivejšia minerálka môže pridať ešte viac vzdušnosti do palaciniek.

Okrem iného sa dá mlieko v ceste nahradiť minerálkou. Použitie minerálky namiesto mlieka môže byť užitočné pre ľudí s intoleranciou laktózy, pretože mlieko obsahuje laktózu, ktorú niektorí ľudia nemôžu stráviť. Pre vegánov, ktorí sa vyhýbajú všetkým živočíšnym produktom, je použitie minerálky výbornou voľbou ako náhrada za mlieko.

Niektoré minerálky majú charakteristickú chuť, ktorá môže obohatiť chuťový profil palaciniek. Avšak je dôležité vybrať minerálku s jemnejšou príchuťou, aby neovplyvnila chuť palaciniek príliš výrazne.

Recepty s minerálkou

Palacinky nie sú jediné jedlo, pri príprave ktorého sa využíva minerálka. Tá ma svoje využitie aj v iných jedlách. 

Napríklad, pri pečení chleba môže byť minerálka pridaná ako zdroj oxidu uhličitého, ktorý pomáha chlebu nadýchať sa a vytvárať väčšiu pórovitosť vo vnútri. Recepty na domáci chlieb často obsahujú perlivú vodu alebo sódu.

Minerálka sa používa v niektorých receptoch na koláče a torty na dosiahnutie nadýchanosti. V niektorých prípadoch môže byť pridaná perlivá voda alebo sóda do cesta, aby sa zabezpečilo, že koláč alebo torta bude ľahká a vzdušná.

Zaujímavosťou je napríklad aj to, že pri výrobe lízaniek sa minerálka často pridáva do zmesi, ktorá sa varí s cukrom. Bublinky oxidu uhličitého v minerálke prispievajú k tvorbe malých dierok v lízanke, čo dáva produktu krehkú a vzdušnú textúru.

Tieto sú len niektoré príklady, ako sa minerálka môže použiť v rôznych receptoch. Závisí to však aj od konkrétneho receptu a preferencií kuchára, ktorý sa rozhodne využiť minerálku ako ingredienciu.

Vyskúšajte vymeniť mlieko za minerálku pri príprave palaciniek. Určiite vám zachutí. Skúste aj našich 10 receptov na palacinky.

Tu je niekoľko receptov na palacinky – zdravé kváskové palacinky , kakaové palacinky alebo banánové palacinky, výborné francúzske palacinky alebo špaldové palacinky bez cukru. Na raňajky si môžete pripraviť napríklad kysnuté nadýchané lievance

Ingrediencie

  • 2 ks vajcia,
  • 250 g hladká múka,
  • 3 PL kryštálový cukor,
  • 300 ml mlieko,
  • 200 ml minerálka,
  • 100 ml olej,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • štipka soli

Postup receptu: palacinky s minerálkou

Vajíčka zmiešame s vanilínovým cukrom – Vajíčka si pripravíme do misky a pridáme do nich vanilínový cukor.

Vajíčka zmiešame s vanilínovým cukrom. Foto - Kristýna

2Pridáme cukor a premiešame – Pridáme kryštálový cukor, kto nechce, nemusí pridávať. Poriadne premiešame.

Pridáme cukor a premiešame. Foto - Kristýna

3

Pridáme olej – K vyšľahaným vajíčkam s cukrom prilejeme olej.

Pridáme olej. Foto - Kristýna

4

Pridáme mlieko – Pridáme mlieko a premiešame.

Pridáme mlieko. Foto - Kristýna

5Pridáme múku – Múku nasypeme do zmesi a dôkladne premiešame.

Pridáme múku. Foto - Kristýna

6

Pridáme minerálku – Na záver prilejeme minerálku a naposledy premiešame.

Pridáme minerálku. Foto - Kristýna

7

Pečieme – Na rozohriatej panvici (len s kvapkou oleja) upečieme palacinky z každej strany do zlatista. Pečieme 2 – 3 minúty. Nakoniec palacinky dozdobíme podľa predstáv. My sme použili džem, šľahačku, jahody a granko. Takto vyzerajú palacinky s minerálkou. 

Smažíme. Foto - Kristýna

Inšpirujte sa plnkami z portálu Ženy v meste a naplňte si palacinky rôznymi plnkami, chutiam sa medze nekladú. A tu je recept na zdravé palacinky.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu