60x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Počet porcií: 4

Pečená cuketa so syrom zapečená v rúre je hitom nášho leta. Príprava je jednoduchá a výsledok je výborný. Poďme si ju pripraviť s našim overeným receptom.

Pečená cuketa

Stačí nakrájať cukety na polovice, vydlabať mäkké vnútro so semiačkami a naplniť ich zmesou so sušenými paradajkami a balkánskym syrom. Prípadne s čímkoľvek podľa chuti a možností, ktoré chladnička, alebo špajza ponúkne.

Po 20 minútach pečenia v rúre si môžeme vychutnať lahodné a ľahké jedlo, ideálne ako príloha k mäsu alebo aj samostatne.

Toto lahké a jednoduché jedlo, ktorým nesporne pečená cuketa je, si určite zamiluje každý, ale poznáte históriu cukety

Cuketa, známa u nás aj ako cukina, má svoj pôvod v Amerike. Pôvodné druhy cukety pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky.

  1. Pôvod cukety: Cuketa pochádza z mexických a stredoamerických území, kde ju ľudia pestovali už pred tisíckami rokov. Bola dôležitou súčasťou stravy rôznych starých civilizácií, vrátane Majov, Aztékov a Inkov.
  2. Domestikácia a šírenie: Pôvodné druhy cukety boli malé a horké, a mali tvrdú škrupinu. Postupným domestikovaním a šľachtením sa jej chuť, veľkosť a vlastnosti zlepšovali.
  3. Príchod do Európy: Po objavení Ameriky v roku 1492 sa cuketa dostala do Európy v rámci tzv. Kolumbových výprav. Táto nová zelenina rýchlo našla svoje miesto v tradičnej európskej kuchyni.
  4. Rozšírenie po svete: Postupne sa cuketa dostala do ďalších častí sveta prostredníctvom obchodných ciest a kolonizácie. Dnes je pestovaná a konzumovaná na širokom území a stala sa dôležitou súčasťou mnohých národných kuchýň.
  5. Popularita: Vďaka svojej chuti, výživovým hodnotám a jednoduchej príprave sa cuketa stala populárnou a obľúbenou zeleninou po celom svete. Jej použitie je veľmi rozmanité – používa sa v prílohách, polievkach, šalátoch, plnená a ďalších jedlách.

Cuketa je teda zelenina s dlhou históriou, ktorá sa začala na americkom kontinente a postupne sa rozšírila po celom svete, čo nám dáva možnosť vychutnať si jej výnimočnú chuť aj dnes. 

Zaujímavosti

Botanicky ovocie, kulinársky zelenina: Cuketa je botanicky považovaná za ovocie, pretože obsahuje semená a vzniká z kvetu. V kuchyni sa však často používa ako zelenina a konzumuje sa vo forme rôznych jedál.

Nutričné hodnoty: Cuketa je nízkokalorická potravina a obsahuje veľa vlákniny, vitamínov A, C a K, ako aj minerály ako draslík a horčík. Taktiež obsahuje antioxidanty, ktoré prispievajú k ochrane nášho tela pred voľnými radikálmi.

Pestovanie cukety: Cuketa je pomerne nenáročná na pestovanie a môže byť úspešne pestovaná aj vo vlastnej záhrade. Jej rýchly rast umožňuje, aby sa stala veľmi produktívnou plodinou. Cuketu je možné pestovať zo semien priamo v záhrade počas jari, keď už nehrozí mráz. Môžete ju pestovať aj zo sadeníc, ktoré predstavujú šetrič času a výhodu, že ich nemusia ohroziť obdobia mrazu.

Jednoduchá príprava: Pečená cuketa je veľmi jednoduché jedlo na prípravu. Stačí ju nakrájať na plátky, pokvapkať olivovým olejom, posoliť, okoreniť a dať do rúry. Po opečení je krásne mäkká a chuťové vlastnosti sa umocnia.

Viac než len pečená cuketa: Možno ju pripraviť rôznymi spôsobmi. Okrem pečenia sa často používa na prípravu polievok, príloh, plnených cukiet a dokonca aj cestovín.

Skúste našich 11 receptov z cukety. Alebo cuketový prívarok, či cuketové placky. A tu je recept na zeleninový šalát s cuketou. A tu strúhaná cuketa na panvici.

Ingrediencie

  • 2 mladé cukety,
  • 5 (aspoň) sušených paradajok,
  • 200 g balkánského syra,
  • hrsť kôpru,
  • Na dochutenie: soľ, čierne korenie,

Postup receptu: Pečená cuketa so syrom

Pripravené cukety si rozkrojíme na polovicu a vložíme do jenskej misy, alebo na plechu. Všetky kúsky cukety dáme do predhriatej rúry na 170 stupňov na asi 20 minút. Následne z cukety vydlabeme mäkké vnútro so semiačkami.

cuketu rozkrojíme, Foto - Mišo

2Vydlabané vnútro vymiešame so sušenými paradajkami nakrájanými na malé kocky a rovnako nakrájaným balkánskym syrom. Touto zmesou (množstvo pridajte podľa chuti) naplníme okorenené cukety a dáme ešte na približne 15 minúť do rúry na 170 °C.

ďalšie suroviny si pripravíme, Foto - Mišo

3

 Na záver zapečenú cuketu so syrom posypeme nadrobno nakrájaným kôprom. Pečená cuketa môže kraľovať na vašom stole sólo, alebo môžu poslúžiť aj ako originálna príloha k mäsu.

dochutíme a máme hotovo, Foto - Mišo

Dobrú chuť! Pečená cuketa je hotová. Vyskúšajte aj ďalšie recepty s cuketou: cuketa na panvici, zapekaná cuketa s mletým mäsom, zaváraná cuketa a mnoho ďalších. 

Môžem pridať do pečenej cukety aj iný ako balkánsky syr?

Áno, pečenú cuketu so syrom je možné pripraviť aj inými druhmi syra namiesto balkánskeho syra. Môžete experimentovať s rôznymi syrmi podľa svojich preferencií a chuti. Napríklad možete vyskúšať použiť ementál, eidam, gruyère, gouda, čedar alebo iný obľúbený syr, ktorý sa dobre topí a vhodne doplní chuť zapečenej cukety. Výber syra ovplyvní celkovú chuť a textúru jedla, takže si môžete prispôsobiť recept podľa svojich preferencií.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu