Najlepšia zapekaná cuketa s mletým mäsom je skvelá na obed, ale aj na večeru. Pripravte si s nami výborné jedlo podľa overeného receptu.
Zapekaná cuketa s mletým mäsom
Určite ju musíte vyskúšať. Zapekaná cuketa s mletým mäsom je jedlo, ktoré sa pripravuje kombinovaním mletej mäsovej zmesi a nakrájaných cukiet, ktoré sa potom zapekajú v rúre.
Mleté mäso sa obvykle opraží spolu s cibuľou a ďalšími koreninami, a potom sa vrství na strúhadle nastrúhanú cuketu. Na vrchu sa môže pridať syr alebo omáčka a potom sa jedlo zapečie v rúre, kým zapekaná cuketa s mletým mäsom nie je mäkká a syr je rozpustený a zlatistý.
Výsledkom je chutné a sýte jedlo s kombináciou mäsa a zeleniny. Obsahuje skvelú cuketu, ktorá je hitom posledných rokov v slovenských kuchyniach.
Prečo jesť cuketu?
Cuketa je zelený zázrak pre naše zdravie, nízkokalorická zelenina plná vody. Má málo kalórií, je ideálna pri rôznych diétach. Ľahko sa pestuje a chutí úžasne nielen v lete. Môžeme si na nej pochutnávať po celý rok. Je to rozhodne dobrý nápad pridať si ju do jedla.
Táto zelenina prináša viaceré zdravotné výhody a je skvelým doplnkom stravy. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré jesť cuketu:
- Nutričná hodnota: Cuketa je nízkokalorická a obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, vitamín K, vitamín B6, horčík a draslík.
- Hydratácia: Cuketa má vysoký obsah vody, čo prispieva k hydratácii organizmu.
- Vláknina: Obsah vlákniny v cukete pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sýtosti.
- Antioxidanty: Cuketa obsahuje antioxidanty, ako je vitamín C a beta-karotén, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a prispievajú k zdraviu buniek.
- Zníženie cholesterolu: Vláknina a ďalšie zložky v cukete môžu pomôcť znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporovať zdravie srdca.
- Kontrola váhy: Vzhľadom na svoju nízku kalorickú hodnotu a vysoký obsah vlákniny môže cuketa pomôcť pri kontrole hmotnosti a udržiavaní zdravého metabolizmu. Zapekaná cuketa s mletým mäsom je rozhodne dobrý nápad.
Okrem týchto výhod cuketa pridáva do jedál aj chuť, textúru a farebnú variabilitu. Môžete ju variť, grilovať, pečiť alebo pridávať do šalátov a rôznych jedál. Pripravte si napríklad sekanú z cukety so šunkou a syrom. Ale ak máte chuť na niečo iné, tak vám odporúčame vyskúšať aj kuraciu čínu alebo fliačky s kapustou.
Na našom webe Chutné recepty si môžete vyskúšať aj iné recepty s cuketou, napríklad zapekanú cuketu so syrom, rýchle cestoviny s cuketou, cuketu plnenú mletým mäsom alebo cuketovú polievku. A tu strúhaná cuketa na panvici.
Tak hurá do varenia!
Ingrediencie
(4 porcie)
- 2 ks cuketa (dlhá cca 25 cm)
- 250 g mletého mäsa (hovädzieho, bravčového, kuracieho, morčacieho, mix)
- 1 polievková lyžica olivového oleja alebo masla (na restovanie cibule)
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- 500 g paradajkové pyré
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti, môžeme aj vynechať)
- na dochutenie: mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, trochu kurkumy (pôsobí protizápalovo, fantastická na kĺby), drvená rasca, môžeme zvoliť aj čerstvé alebo sušené bylinky (bazalka, oregano)
- na vymastenie zapekacej misy: 1 polievková lyžica masla
- na smotanovú zálievku: 180-250 ml kyslá smotana (môže byť aj biely hustý jogurt), 2 ks vajce, trochu soli
- na zapekanie: 1-2 plné hrste obľúbeného strúhaného syra (eidam, gouda, mozarrella alebo parmezán)
Postup prípravy: zapekaná cuketa s mletým mäsom
1Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme mletú červenú papriku, premiešame, vložíme aj mleté mäso.
Mleté mäso môžeme zvoliť podľa obľuby (bravčové, hovädzie, kuracie, morčacie, ale aj mix). Mäso restujeme, aby sa nám zatiahlo, zbledne.
2 K orestovanému mletému mäsu pridáme korenie podľa chuti, nakoniec aj paradajkové pyré. Dusíme cca 15 minút. Omáčka sa zredukuje.
3 K paradajkovej omáčke pridáme aj roztlačený cesnak. Cuketu umyjeme, nastrúhame na hrubšie rezance. Osolíme a necháme dobre vypotiť. To znamená, že cuketu zbavíme prebytočnej vody. Keď postojí 10 minút, potom ju dobre vytlačíme. Zapekaciu misu 20×28 vytrieme maslom.
4
Na dno zapekacej misy rozvrstvíme vypotenú cuketu, jemne osolíme, okoreníme. Nasleduje omáčka z mletého mäsa a aj druhá vrstva cukety.
5
Pripravíme si smotanovú zálievku. Ku kyslej smotane primiešame vajcia, jemne osolíme. Zálievku rozvrstvíme na celú plochu, posypeme syrom.
6
Takto pripravenú cuketu s mletým mäsom a smotanovou zálievkou zapekáme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút podľa potreby, dozlatista.
7
Zapekaná cuketa s mletým mäsom je najlepšia so štuchanými alebo opekanými zemiakmi, ale aj s ryžou, hranolkami. Pri fit verzii zvolíme zeleninovú prílohu.
Tip na záver: Zapekaná cuketa s mletým mäsom je šťavnatá a chutná. Ak mäso nejedávate, na cibuli si orestujte iba paradajkové pyré, ktoré stačí dochutiť. Do omáčky môžete pridať aj na drobné kocky nakrájané tofu. Pripravte si vynikajúcu zapekanú cuketu podľa svojej chuti. Tu sú recepty ako spracovať cuketu na zimu.
Dobrú chuť! Vyskúšajte aj naše morčacie na smotane.