Čas prípravy: 25 minút 
Čas pečenia/grilovania: 25 – 50 minút
Počet porcií: 8 ks
 

Pestrý zeleninový špíz s tofu v rúre alebo aj na grile je skvelým tipom na ľahkú večeru alebo zdravý obed. K zeleninovému špízu si prílohu voliť nemusíte, je to na vás. Tento recept poteší každého vegetariána, pretože v ňom nie je ani kúsok mäsa, namiesto neho tam je tofu. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty na zdravý zeleninový špíz. 

Zeleninový špíz s tofu

Obdobie grilovačiek sa rozbehlo v plnom prúde s príchodom teplých dní. Ak sa chystáte stráviť spoločné chvíle s blízkymi niekde na chate, na záhrade alebo v prírode pri grile, tento recept by sa vám mohol hodiť. Hlavne ak je niekto z vašich známych či rodiny vegetarián či vegán. Pokiaľ aj nie, zeleninové špízy s tofu sa určite skvele hodia ku grilovaným mäsovým špecialitám. Sú veľmi jednoduché na prípravu a zvoliť môžete suroviny, ktoré vám záhradka alebo chladnička dala. Hodia sa najmä rôzne druhy paprík, šampiňóny, paradajky, cibuľa a cukety či baklažány. Vyskúšajte zeleninový špíz s tofu!

Zeleninový špíz s tofu je skvelou voľbou pre vegetariánov a vegánov, ale aj pre všetkých, ktorí chcú do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny a bielkovín. Toto jedlo ponúka mnoho nutričných výhod. Tofu je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité pre budovanie a opravu tkanív. Zelenina má prirodzene nízky obsah kalórií, čo robí zeleninový špíz ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať si zdravú váhu. Rôzne druhy zeleniny dodávajú špízu širokú škálu vitamínov (A, C, K, B6) a minerálov (draslík, železo, horčík). Vláknina obsiahnutá v zelenine podporuje zdravé trávenie a pomáha pri regulácii krvného cukru.

Zdravotné benefity zeleninového špízu s tofu sú značné. Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravie tráviaceho traktu a pomáha predchádzať zápche. Tofu a zelenina môžu pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čím podporujú zdravie srdca. Mnohé druhy zeleniny, ako papriky a paradajky, obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a môžu znižovať riziko chronických ochorení.

Ekologické výhody tohto jedla sú tiež významné. Rastlinná strava má menší ekologický odtlačok v porovnaní s mäsovou stravou. Produkcia tofu a zeleniny má nižšiu spotrebu vody a menšie emisie skleníkových plynov. Zeleninový špíz je ľahko pripraviteľný z lokálne pestovanej zeleniny, čím podporíte miestnych farmárov a znížite dopravné emisie.

Kultúrne a kulinárske aspekty zeleninového špízu s tofu sú fascinujúce. Špízy ponúkajú možnosť experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny a marinádami. Môžete použiť sezónnu zeleninu, aby ste využili čerstvé a chutné druhy zeleniny. Špízy sú populárne v mnohých kultúrach po celom svete a každá kultúra má svoje vlastné varianty a príchute, ktoré môžete integrovať do svojich vlastných receptov. Toto jedlo je ideálne pre grilovanie a rôzne spoločenské udalosti. Sú atraktívne, ľahko sa pripravujú a každý si môže zostaviť svoj vlastný špíz podľa chuti.

Pri príprave zeleninového špízu s tofu je dôležité venovať pozornosť niekoľkým tipom. Marinovanie tofu pred grilovaním pridáva hĺbku chuti. Použite marinády na báze sójovej omáčky, cesnaku, zázvoru alebo iných korenín. Kombinujte rôzne druhy zeleniny, aby ste dosiahli pestré chute a textúry, napríklad sladké papriky, šťavnaté paradajky, chrumkavé cukety a mäkké huby. Ak používate drevené špízy, namočte ich pred grilovaním do vody, aby sa nespálili. Pri pečení v rúre použite plech vyložený papierom na pečenie.

Zeleninový špíz s tofu je nielen chutný, ale aj zdravý, ekologický a kulinársky zaujímavý pokrm, ktorý si môžete ľahko prispôsobiť svojim preferenciám a sezónnym ingredienciám.

Podávanie špízu

Zeleninový špíz s tofu je všestranný pokrm, ktorý sa hodí k mnohým ďalším jedlám a dá sa konzumovať rôznymi spôsobmi. Tu sú niektoré tipy, k čomu sa zeleninový špíz hodí a ako ho môžete servírovať:

Ako hlavné jedlo

  1. S ryžou alebo quinoou: Zeleninový špíz podávajte s ryžou (biela, hnedá, jazmínová) alebo quinoou. Tieto prílohy dodajú jedlu výživovú hodnotu a skvelo doplnia jeho chuť.
  2. So šalátom: Kombinujte špíz s čerstvým zeleninovým šalátom, napríklad z listového šalátu, paradajok, uhorky a avokáda. Môžete pridať aj rôzne dresingy podľa chuti.
  3. S humusom a pita chlebom: Servírujte špíz s humusom a pita chlebom. Humus dodá krémovú textúru a pita chlieb môže slúžiť ako ľahká príloha.

Ako príloha

  1. K mäsovým jedlám: Zeleninový špíz môže byť skvelou prílohou k rôznym mäsovým jedlám, napríklad grilovaným kuracím prsiam, steaku alebo rybám. Dodá jedlu čerstvosť a ľahkosť.
  2. K burgrom: Podávajte špíz ako prílohu k vegetariánskym alebo mäsovým burgrom. Je to skvelý spôsob, ako pridať viac zeleniny k obľúbenému jedlu.
  3. K cestovinám: Kombinujte špíz s jednoduchými cestovinovými jedlami, napríklad aglio e olio alebo cestovinami s pestom. Zeleninový špíz pridá jedlu farbu a textúru.

Ako snack alebo predjedlo

  1. Snack na párty: Zeleninové špízy sú ideálne ako zdravé predjedlo alebo snack na rôzne spoločenské udalosti a párty. Hostia si môžu vychutnať jednotlivé kúsky priamo zo špízu.
  2. S dipmi: Podávajte špízy s rôznymi dipmi, ako sú tzatziki, jogurtový dip s cesnakom a bylinkami, alebo avokádový dip. Dipom pridáte ďalšiu vrstvu chuti.
  3. Grilované na grilovačke: Špízy sú skvelé na grilovanie. Môžete ich pripraviť dopredu a grilovať spolu s ostatnými pokrmami. Sú rýchlo hotové a vhodné na každú grilovačku.

Zeleninový špíz s tofu je teda veľmi flexibilné jedlo, ktoré môžete prispôsobiť svojim chutiam a potrebám, a môže byť súčasťou rôznych pokrmov či servírované ako samostatné jedlo. Máme pre vás aj recept na bravčový špíz v rúre, bravčové plece na špajdli, šopský šalát, pečenú zeleninu, kuskus s kuracím mäsom a zeleninou či zdravé šošovicové fašírky

Ingrediencie

  • 3 ks väčšie šampiňóny, 
  • 2 ks veľké farebné papriky,
  • 1 ks stredne veľká cuketa,
  • 1 ks batát,
  • 150 g cherry paradajky,
  • 180 g ochutené tofu (1 ks),
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
  • 1/3 ČL sladká paprika,
  • 1/3 ČL údená paprika,
  • 1 ČL sušené bylinky,
  • 1/3 ČL sušený cesnak,
  • 1/3 ČL sušená cibuľa,
  • 1 PL med (voliteľné),
  • 1 PL bazalkové pesto (voliteľné)

Postup receptu

1S prípravou zeleniny začneme aspoň 2 hodiny pred grilovaním, aby zelenina nasiakla chute z marinády. Marinádu pripravíme zmiešaním uvedených korenín, medu, pesta a oleja. Šampiňóny rozkrájame na väčšie kúsky, tak aby sa pri napichovaní na špajdle nerozpadli.

Pripravíme zeleninu. Foto - Andrea

2

Pokračujeme s paprikou, ktorú krájame na približne 2,5 x 2,5 cm kúsky.

Nakrájame papriku. Foto - Andrea

3

Cuketu nakrájame na kolieska o hrúbke asi 1 cm. Batáty krájame na tenké kúsky – 0,5 cm. Cherry paradajky necháme v celku. Všetku nakrájanú zeleninu dáme do veľkej misy.

Dáme do misky. Foto - Andrea

4

Pridáme marinádu a dobre premiešame. Odložíme do chladu a necháme aspoň 2 hodiny marinovať.

Pridáme marinádu. Foto - Andrea

5

Pred tepelnou úpravou nakrájame tofu na zhruba 2×2 cm kúsky – opäť tak, aby sa pri napichovaní nerozdrobilo.

Nakrájame tofu. Foto - Andrea

6

Na špajdľu ponapichujeme zeleninu a tofu, poukladáme na plech alebo grilovaciu tácku. V rúre pečieme pri 180 stupňoch asi 40 – 50 minút, v polovici pečenia môžeme otočiť. Na posledných 10 minút môžeme teplotu zvýšiť na 200 – 220 stupňov a nastaviť na rúre grilovanie alebo zapekanie zhora. Ak pripravujeme špízy na grile, za častého otáčania grilujeme asi 20 – 25 minút.

Pečieme alebo grilujeme. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude zeleninový špíz s tofu chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na špíz so šampiňónmi

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu